Pisana kvinoja s fižolom in koruzo

0 comments

Kakšna pisana, nasitna in enostavno božanska mehiška jed! Pripravljena je en-dva-tri, za pripravo pa potrebuješ sestavine, ki jih najbrž imaš vedno v shrambi in hladilniku – koruzo, kuhan fižol, papriko, kvinojo in paradižnikovo kašo, za piko na i pa še malo avokada. Poleg postrezi s skledo najljubše solate in enostavno uživaj.

Ta pisana jed te bo nadvse navdušila. In ne le z videzom, vonjem in okusom, še pripravljena je res hitro, pa še nasitila te bo. Težko bi od ene samcate jedi zahtevali še kaj več!

Obožujem jedi polnega okusa, ki za pripravo ne potrebujejo dolgo časa. Ta kvinoja tudi na tem področju ne razočara. Ker vsebuje veliko zelenjave ter poleg beljakovinsko bogate kvinoje še fižol, ti obljubim, da te po tej jedi lakota ne bo hitro popadla.

V tej jedi se nahaja:

  • ZELENJAVA: Uporabila sem česen in rdečo papriko, lahko pa uporabiš papriko katere koli barve. Za osvežitev sem uporabila še sveže paradižnike in na koncu še peteršilj ter malo avokada.
  • STROČNICE: Pripraviš jo lahko z zamrznjeno ali že kuhano koruzo. Jaz za pripravo največkrat uporabim rdeči fižol, odlična pa bi bila tudi s črnim in celo rjavim ali belim fižolom.
  • KVINOJA: Kvinoja je izredno bogata z beljakovinami, zato jo rada pripravljam skupaj z zelenjavo. Lahko pa uporabiš tudi riž ali bulgur, ampak v tem primeru prilagodi čas kuhanja in količino tekočine.
  • PEKOČI ELEMENT: Ker imam rada pokočo hrano, sem v tem receptu uporabila čili v prahu in bilo je kar zmerno pekoče. Namesto čilija lahko uporabiš tudi malo kajenskega popra. Če ti pekoče sploh ni všeč, pa oboje seveda brez vsakršne skrbi izpusti.

Ker se ta poslastica pripravi v slabe pol ure je skoraj nepotrebno, da bi jo pripravljali vnaprej. Vendarle pa se lahko pripravi tudi vnaprej, saj se čudovito pogreje. V tem primeru pa priporočam, da avokado dodaš po pogrevanju.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta pisana jed pripravi, pa še nekaj idej za hitre zelenjavne poslastice, popolne za zaposlene dni:

Za pripravo pisane kvinoje ne potrebuješ ne veliko sestavin, ne veliko časa – super je. Potrebuješ sestavine na spodnji fotografiji.

Najprej zmehčaj papriko, nato pa dodaj česen in začimbe ter praži še nekaj minut. Dodaj stročnice, paradižnikovo kašo in paradižnike ter splaknjeno kvinojo in jušno osnovo. Kuhaj, da se kvinoja skuha. Nato v jed umešaj še peteršilj, avokado in svež limonin ali limetin sok.

 

Kakšne barve. In okusi!

Enostavno wow!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pisana kvinoja s fižolom in koruzo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Kakšna pisana, nasitna in enostavno božanska mehiška jed! Pripravljena je en-dva-tri, za pripravo pa potrebuješ sestavine, ki jih najbrž imaš vedno v shrambi in hladilniku – koruzo, kuhan fižol, papriko, kvinojo in paradižnikovo kašo, za piko na i pa še malo avokada. Poleg postrezi s skledo najljubše solate in enostavno uživaj.


Ingredients

Scale

1 žlica (olivnega) olja
1/2 rdeče paprike
1 strok česna
1/2 žličke kumina (pozor: NE kuminE)
1/2 žličke Kotányi bio čilija z morsko soljo 
1 mala konzerva kuhane koruze
1 mala konzerva kuhanega (rdečega) fižola
75 g kvinoje
1 pest češnjevih paradižnikov ali 1 velik paradižnik (neobvezno)
1 dcl paradižnikove kaše
4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in 1/2 zelenjavne jušne kocke)
sol, poper
1/2 avokada
1 žlica limonovega soka
1 šopek svežega koriandra ali peteršilja


Instructions

  1. Priprava: Česen olupi in sesekljaj. Papriko nareži na majhne kockice, paradižnik pa na centimetrske kocke ali četrtine, če uporabljaš češnjeve paradižnike. Koruzo in fižol splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi. Tudi kvinojo dobro splakni pod tekočo vodo.
  2. Začetek: Najprej na segretem olju zmehčaj papriko, nato pa dodaj sesekljan česen in začimbe (kumin, čili) ter praži še nekaj minut. Dodaj stročnice (koruzo, fižol), paradižnikovo kašo in paradižnike ter splaknjeno kvinojo in jušno osnovo. Premešaj in pokrij s pokrovko ter kuhaj približno 15 minut. Vmes parkrat premešaj in poskusi, če je kvinoja že mehka. Dodaj še več jušne osnove, če je potrebno.
  3. Dokončaj: Ko se kvinoja skuha, jed poskusi in popopraj ter dosoli, če je potrebno. V jed umešaj še limonin sok, na kocke narezan avokado in sesekljan peteršilj ter premešaj.
  4. Postrezi: Kvinojo serviraj, potresi še z malo svežega peteršilje in postrezi. Po želji dodaj še rezino limone ali limete.

Notes

Pripraviš jo lahko z zamrznjeno ali že kuhano koruzo.

Uporabi rdeč, črn, rjav ali bel fižol.

Izven sezone svežega paradižnika za osvežitev uporabi še več limoninega ali limetinega soka.

Ta jed se tudi čudovito pogreje, zato jo lahko pripraviš vnaprej. V tem primeru avokado dodaj po pogrevanju.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v aprilu 2024 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.