Kvinoja s stročnicami in avokadom

, 18. May 2015 | No Comments

Ta mehiška jed je odličen skupek okusov. Poskusi jo, pripravljena je en-dva-tri, sestavljena pa predvsem iz sestavin, ki jih najbrž že imaš v shrambi. Poleg postrezi s polno skledo najljubše solate.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 svež (rdeč) feferon (neobvezno)
  • 1 mala konzerva kuhane koruze
  • 1 mala konzerva kuhanega (rdečega) fižola
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1 pest češnjevih paradižnikov ali 1 velik paradižnik (neobvezno)
  • 1 dcl paradižnikove kaše
  • 2,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in 1/2 zelenjavne jušne kocke)
  • 75 g kvinoje
  • 1/2 žličke čilija v prahu (neobvezno)
  • 1/4 žličke kumina
  • sol
  • poper
  • 1/2 avokada
  • 1 žlica limoninega sola
  • 1 šopek svežega koriandra ali peteršilja

Kvinoja s stročnicami in avokadom

Kvinoja s stročnicami in avokadom

POSTOPEK

Česen olupi in sesekljaj. Feferon nareži na kolute. Papriko nareži na majhne kockice, paradižnik pa na centimetrske kocke ali četrtine, če uporabljaš češnjeve paradižnike. Koruzo in fižol splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi.

V kozici segrej olivno olje in na njem prepraži česen in feferon ter kumin. Praži le toliko časa, da česen zadiši – pazi, da se ne prižge. Dodaj papriko in praži še minuto. V kozico potem dodaj še koruzo, fižol, kvinojo, paradižnik, čili v prahu …

Kvinoja s stročnicami in avokadom

… ter paradižnikovo kašo in jušno osnovo. Premešaj in pokrij s pokrovko ter kuhaj približno 20 minut. Vmes parkrat premešaj in poskusi, če je kvinoja že mehka. Dodaj še več jušne osnove, če kvinoja še ni skuhana, v kozici pa primanjkuje tekočine.

Ko se kvinoja skuha, jed poskusi in popopraj ter dosoli, če je potrebno. V jed umešaj še limonin sok, na kocke narezan avokado in sesekljan koriander.

Kvinoja s stročnicami in avokadom

Premešaj, serviraj, potresi s svežim peteršiljem in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply