Pisana kvinoja s koruzo, fižolom in avokadom

0 comments

Kakšna pisana, nasitna in enostavno božanska mehiška jed! Pripravljena je en-dva-tri, za pripravo pa potrebuješ sestavine, ki jih najbrž imaš vedno v shrambi in hladilniku – koruzo, kuhan fižol, papriko, kvinojo in paradižnikovo kašo, za piko na i pa še malo avokada. Poleg postrezi s skledo najljubše solate in enostavno uživaj.

Ta pisana jed te bo nadvse navdušila. In ne le z videzom, vonjem in okusom, še pripravljena je res hitro, pa še nasitila te bo. Težko bi od ene samcate jedi zahtevali še kaj več!

Obožujem jedi polnega okusa, ki za pripravo ne potrebujejo dolgo časa. Ta kvinoja tudi na tem področju ne razočara. Ker vsebuje veliko zelenjave ter poleg beljakovinsko bogate kvinoje še fižol, ti obljubim, da te po tej jedi lakota ne bo hitro popadla.

Pripraviš jo lahko z zamrznjeno ali že kuhano koruzo. Jaz za pripravo največkrat uporabim rdeči fižol, odlična pa bi bila tudi s črnim in celo rjavim ali belim. Za osvežitev sem uporabila sveže paradižnike, seveda pa izven sezone uporabi malo več limonovega soka.

Ker imam rada pokočo hrano, sem v tem receptu uporabila svež skoraj nepekoč čili in pa malo čilija birdseye in bilo je kar zmerno pekoče. Ker je čili birdseye dokaj pekoč, priporočam, da ga najprej poskusiš in nato uporabiš glede na svoj okus. Namesto čilija lahko uporabiš tudi malo kajenskega popra. Če ti pekoče sploh ni všeč, pa oboje seveda brez vsakršne skrbi izpusti.

Ker se ta poslastica pripravi v slabe pol ure je skoraj nepotrebno, da bi jo pripravljali vnaprej. Vendarle pa se lahko pripravi tudi vnaprej, saj se čudovito pogreje. V tem primeru pa priporočam, da avokado dodaš po pogrevanju.

Preden pogledava, kako se ta pisana jed pripravi, pa še nekaj idej za hitre zelenjavne poslastice, popolne za zaposlene dni:

Za pripravo pisane kvinoje ne potrebuješ ne veliko sestavin, ne veliko časa – super je. Potrebuješ sestavine na spodnji fotografiji.

Najprej zmehčaj česen, nato popraži papriko, dodaj splaknjeno kvinojo ter koruzo in fižol. Dodaj še paradižnikovo kašo ter paradižnike in jušno osnovo. Kuhaj, da se kvinoja skuha.

Nato v jed umešaj še peteršilj, avokado in svež limonin ali limetin sok.

Tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pisana kvinoja s koruzo, fižolom in avokadom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Kakšna pisana, nasitna in enostavno božanska mehiška jed! Pripravljena je en-dva-tri, za pripravo pa potrebuješ sestavine, ki jih najbrž imaš vedno v shrambi in hladilniku – koruzo, kuhan fižol, papriko, kvinojo in paradižnikovo kašo, za piko na i pa še malo avokada. Poleg postrezi s skledo najljubše solate in enostavno uživaj.


Ingredients

Scale

1 žlica olivnega olja
1 strok česna
1 svež feferon (neobvezno)
1/2 žličke kumina (pozor: NE kumine)
1/2 rdeče paprike
1 mala konzerva kuhane koruze
1 mala konzerva kuhanega (rdečega) fižola
75 g kvinoje
1/2 žličke Kotányi čilija Birdseye (neobvezno)
1 pest češnjevih paradižnikov ali 1 velik paradižnik (neobvezno)
1 dcl paradižnikove kaše
3,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in 1/2 zelenjavne jušne kocke)
sol, poper
1/2 avokada
1 žlica limonovega soka
1 šopek svežega koriandra ali peteršilja


Instructions

  1. Priprava: Česen olupi in sesekljaj. Feferon nareži na kolute. Papriko nareži na majhne kockice, paradižnik pa na centimetrske kocke ali četrtine, če uporabljaš češnjeve paradižnike. Koruzo in fižol splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi. Tudi kvinojo dobro splakni pod tekočo vodo.
  2. Začetek: V kozici segrej olje in na njem prepraži česen in feferon ter kumin. Praži le toliko časa, da česen zadiši – pazi, da se ne prižge. Dodaj papriko in praži še minuto. V kozico potem dodaj še koruzo, fižol, splaknjeno kvinojo, paradižnik, čili v prahu ter paradižnikovo kašo in jušno osnovo. Premešaj in pokrij s pokrovko ter kuhaj približno 15 minut. Vmes parkrat premešaj in poskusi, če je kvinoja že mehka. Dodaj še več jušne osnove, če je potrebno.
  3. Dokončaj: Ko se kvinoja skuha, jed poskusi in popopraj ter dosoli, če je potrebno. V jed umešaj še limonin sok, na kocke narezan avokado in sesekljan peteršilj ter premešaj.
  4. Postrezi: Kvinojo serviraj, potresi še z malo svežega peteršilje in postrezi. Po želji dodaj še rezino limone ali limete.

Notes

Pripraviš jo lahko z zamrznjeno ali že kuhano koruzo.

Uporabi rdeč, črn, rjav ali bel fižol.

Izven sezone svežega paradižnika za osvežitev uporabi še več limoninega ali limetinega soka.

Ker je Birdseye čili kar pekoč, namesto njega uporabi malo manj pekočega kajenskega popra ali pa oboje enostavno izpusti.

Ta jed se tudi čudovito pogreje, zato jo lahko pripraviš vnaprej. V tem primeru avokado dodaj po pogrevanju.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v oktobru 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.