Azijski pražen riž z zelenjavo

4 comments

Poglej si no ta pisan krožnik! Rižu tokrat družbo dela sama čudovita zelenjava – korenje, grah, paprika, brokoli, korenje. V pražen riž umešaj tudi razžvrkljano jajce, dodaš pa lahko še arašide ali indijske oreščke. Poleg postrezi s solato.

Pražen riž je nekaj fenomenalnega! Rada ga pripravljam in vsakič, ko je na jedilniku se sprašujem, zakaj ga ne pripravim večkrat. Ta ima rahel azijski priokus, saj je za aromo, okus in zdrav faktor dodan ingver.

Pražen riž je zelo enostavna in zelo prilagodljiva jed. Za pripravo uporabi katero koli zelenjavo, lahko pospraviš hladilnik in uporabiš zelenjavo, ki se ti že dlje časa mota po njem. Sicer predlagam, da od zelenjave ne izpustiš korenja, paprike (katere koli barve!) in graha, nato pa dodaj, kar imaš na razpolago: por, brokoli, cvetačo, grah, koruzo, šparglje …

Za pripravo skuhaj bel ali rjav riž, ki ga nujno ohladi ali pa uporabi riž, ki ti je ostal. Lahko pa razmišljaš tudi tako daleš vnaprej, da enkrat, ko se spraviš h kuhanju te jedi, skuhaš več riža, ga razdeliš na porcije in zamrzneš za naslednjo uporabo. Če riž skuhaš za uporabo še isti dan, ga dobro speri pod tekočo vodo, nato pa res dobro odcedi, razporedi po krožniku in postavi v najbolj mrzel del hladilnika, nato pa tam pusti toliko časa, da v miru pripraviš vso zelenjavo in solato. V tem času se ravno prav ohladi in osuši.

Ker obožujem pražen riž, imam v #sitfitsi zbirki že dva odlična recepta za pražen riž:

Še več receptov z rižem najdi pod oznako riž.

Pa poglejva, kako ta azijski pražen riž pripraviš. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Uporabi zelenjavo, ki jo imaš na razpolago in ti je všeč.

Najprej skuhaj riž in ga ohladi.

Nato prepraži zelenjavo. Začni z najtršo in nadaljuj do najbolj mehke.

Dodaj še riž, sojino omako in razžvrkljana jajca.

Na koncu umešaj še sesekljan svež peteršilj in zeleni del mlade čebulice. Serviraj s krhljem limete ali limone in uživaj. Tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Azijski pražen riž z zelenjavo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Poglej si no ta pisan krožnik! Rižu tokrat družbo dela sama čudovita zelenjava – korenje, grah, paprika, brokoli, korenje. V pražen riž umešaj tudi razžvrkljano jajce, dodaš pa lahko še arašide ali indijske oreščke. Poleg postrezi s solato.


Ingredients

Scale

180 g riža
2 žlici (sezamovega) olja
2 stroka česna
1 mlada čebulica
1 majhen košček ingverja
1 korenje
1/4 brokolijeve glavice
1/2 (rdeče) paprike
80 g ali 1 mala konzerva kuhanega graha
80 g ali 1 mala konzerva kuhane koruze
2 žlici sojine omake
sol
poper
peteršilj
indijski oreščki ali arašidi


Instructions

  1. Riž: Riž skuhaj v osoljeni vreli vodi. Ko se skuha, ga prenesi na cedilo, dobro splakni pod mrzlo vodo in odcedi. Razporedi ga na velik krožnik in postavi v hladilnik, da se še dodatno osuši. Lahko pa uporabiš tudi riž, ki ti je ostal od katere druge jedi.
  2. Pripravi zelenjavo: Korenje olupi in nareži na tanke rezine. Papriko nareži na majhne kockice. Brokoli nareži na zelo majhne cvetke, stebla pa nikar ne zavrzi, ampak ga previdno olupi in nareži na kolute. Česen nareži na lističe, mlado čebulo pa na rezinice, ingver pa olupi in naribaj. Grah in koruzo (če sta iz konzerve) odcedi. Če uporabiš sveža, ju lahko malo pokuhaš.
  3. Popraži zelenjavo: V veliki kozici ali voku segrej olje in na segretem najprej prepraži korenje in papriko. Ko se malenkost zmehčata, dodaj brokolijeve cvetke in še nekaj minut praži, da se tudi brokoli zmehča. Potem dodaj beli del čebule, ingver in česen in praži še 2 minuti. Potem dodaj koruzo in grah in spet premešaj.
  4. Dodaj riž in sojino omako: K zmehčani zelenjavi dodaj riž in dobro premešaj. Praži še 2 minuti, potem pa dodaj sojino omako in premešaj. Zelenjavo nato razporedi ob rob ponve, dodaj še malo olja in nanj prelij razžvrkljani jajci. Najprej malo počakaj, potem pa premešaj in nato popečeni jajcei umešaj v zelenjavo. Riž z zelenjavo popopraj, premešaj in poskusi ter dosoli, če je potrebno.
  5. Serviraj: Popražen riž serviraj in okrasi z zelenim delom čebulice. Azijski pražen riž postrezi s krhljem limete, s katerim si lahko riž še dodatno popestriš.

Notes

Uporabi bel ali rjavi kuhan riž. Skuhaj ga le za to jed ali pa uporabi ostanek riža od katere druge jedi. Lahko pa razmišljaš tudi tako daleš vnaprej, da enkrat, ko se spraviš h kuhanju te jedi, skuhaš več riža, ga razdeliš na porcije in zamrzneš za naslednjo uporabo. To pride zelo prav, če uporabljaš rjav riž, ki se kuha dlje od belega. Pred pripravo zamrznjenega le kakšno uro pred kosilom vzemi iz skrinje, da se odmrzne. Jaz na enkrat skuham 500 g riža, ga odcedim, razdelim na štiri dele in nato en del porabim isti dan, ostale porcije pa pospravim v vrečke (razporedim ga tako, da je vrečka debela manj kot dva centimetra, da se hitro odmrzne) in zamrznem.

Če sveže zelenjave nimaš, uporabi zamrznjeno. Brokoli, grah in koruza so odlični tudi zamrznjeni.

Jajce lahko seveda tudi izpustiš.

Uporabi indijske oreščke ali arašide.

Namesto mlade čebule uporabi por ali šalotko ali čebulo.

  • Prep Time: 15minut
  • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2016, v juniju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Azijski pražen riž z zelenjavo

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

  1. Ojla,
    A zacimb pa ni nobenih 😳? Jest bom vseen dala, sam tko vprasam…. 😁

    • Živjo! Lahko dodaš karkumo, curry, kajenski poper, čili … 🙂 Sicer je pa sojina omaka slana, tako da pazi pri dodajanju soli, da ne bo spreslano. Kaj boš pa dodala? 🙂

  2. Naravnost vrhunsko. Brez dodatnih začimb. Riž sem skuhal edino z jušno kocko. Pa hitro je gotovo, priporočam 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.