Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Azijski pražen riž z zelenjavo


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Poglej si no ta pisan krožnik! Rižu tokrat družbo dela sama čudovita zelenjava – korenje, grah, paprika, brokoli, korenje. V pražen riž umešaj tudi razžvrkljano jajce, dodaš pa lahko še arašide ali indijske oreščke. Poleg postrezi s solato.


Ingredients

Scale

180 g riža
2 žlici (sezamovega) olja
2 stroka česna
1 mlada čebulica
1 majhen košček ingverja
1 korenje
1/4 brokolijeve glavice
1/2 (rdeče) paprike
80 g ali 1 mala konzerva kuhanega graha
80 g ali 1 mala konzerva kuhane koruze
2 žlici sojine omake
sol
poper
peteršilj
indijski oreščki ali arašidi


Instructions

  1. Riž: Riž skuhaj v osoljeni vreli vodi. Ko se skuha, ga prenesi na cedilo, dobro splakni pod mrzlo vodo in odcedi. Razporedi ga na velik krožnik in postavi v hladilnik, da se še dodatno osuši. Lahko pa uporabiš tudi riž, ki ti je ostal od katere druge jedi.
  2. Pripravi zelenjavo: Korenje olupi in nareži na tanke rezine. Papriko nareži na majhne kockice. Brokoli nareži na zelo majhne cvetke, stebla pa nikar ne zavrzi, ampak ga previdno olupi in nareži na kolute. Česen nareži na lističe, mlado čebulo pa na rezinice, ingver pa olupi in naribaj. Grah in koruzo (če sta iz konzerve) odcedi. Če uporabiš sveža, ju lahko malo pokuhaš.
  3. Popraži zelenjavo: V veliki kozici ali voku segrej olje in na segretem najprej prepraži korenje in papriko. Ko se malenkost zmehčata, dodaj brokolijeve cvetke in še nekaj minut praži, da se tudi brokoli zmehča. Potem dodaj beli del čebule, ingver in česen in praži še 2 minuti. Potem dodaj koruzo in grah in spet premešaj.
  4. Dodaj riž in sojino omako: K zmehčani zelenjavi dodaj riž in dobro premešaj. Praži še 2 minuti, potem pa dodaj sojino omako in premešaj. Zelenjavo nato razporedi ob rob ponve, dodaj še malo olja in nanj prelij razžvrkljani jajci. Najprej malo počakaj, potem pa premešaj in nato popečeni jajcei umešaj v zelenjavo. Riž z zelenjavo popopraj, premešaj in poskusi ter dosoli, če je potrebno.
  5. Serviraj: Popražen riž serviraj in okrasi z zelenim delom čebulice. Azijski pražen riž postrezi s krhljem limete, s katerim si lahko riž še dodatno popestriš.

Notes

Uporabi bel ali rjavi kuhan riž. Skuhaj ga le za to jed ali pa uporabi ostanek riža od katere druge jedi. Lahko pa razmišljaš tudi tako daleš vnaprej, da enkrat, ko se spraviš h kuhanju te jedi, skuhaš več riža, ga razdeliš na porcije in zamrzneš za naslednjo uporabo. To pride zelo prav, če uporabljaš rjav riž, ki se kuha dlje od belega. Pred pripravo zamrznjenega le kakšno uro pred kosilom vzemi iz skrinje, da se odmrzne. Jaz na enkrat skuham 500 g riža, ga odcedim, razdelim na štiri dele in nato en del porabim isti dan, ostale porcije pa pospravim v vrečke (razporedim ga tako, da je vrečka debela manj kot dva centimetra, da se hitro odmrzne) in zamrznem.

Če sveže zelenjave nimaš, uporabi zamrznjeno. Brokoli, grah in koruza so odlični tudi zamrznjeni.

Jajce lahko seveda tudi izpustiš.

Uporabi indijske oreščke ali arašide.

Namesto mlade čebule uporabi por ali šalotko ali čebulo.

  • Prep Time: 15minut
  • Cook Time: 15 minut