Kremna paradižnikova omaka, obogatena s korenjem in polna mehkega fižola, tako zelo diši in pogreje ter nasiti vse, ki bodo imeli to srečo, da jo bodo lahko poskusili. Jed lahko postrežeš s katero koli prilogo po želji, pečen sladki krompir je čudovita izbira. Jed lahko pripraviš tudi za vnaprej in jo pred postrežbo le pogreješ.
Zakaj bi ves čas jedli le eno in isto! Tokrat pripravi pečen fižol malo drugače. Fižol, ali mešanico fižola različne barve, položi v paradižnikovo omako, ki jo odišavi s čudovitimi toplimi začimbami. Za obogatitev okusov lahko dodaš tudi rdeče vino, temno pivo ali pa žlico ketchupa. A pozor, če se odločiš za vino ali pivo bodi brez skrbi, alkohol na vročini izhlapi, ostale le čudovit okus.
To čudovito poslastico postrezi s prilogo po izbiri:
- pečen sladki krompir
- pečen navadni krompir
- pire krompir
- polenta
- kos kruha, s katerim pomaži omako do zadnje kapljice.
Poleg pa le še skleda solate in kosilo bo ta dan res fantastično!
V jedi se nahajajo:
- FIŽOL – Izberi belega, rdečega, rjave in celo črnega ali mešanico vseh. Če bi jaz izbrala le eno vrsti, bi izbrala belega. Jaz vedno uporabiš že predhodno kuhanega in vloženega, lahko pa fižol skuhaš tudi doma. Takole naredi: fižol čez noč namoči, potem pa vodo odlij ter dolij svežo. Dodaj še lovorjev list in morda še nekaj poprovih zrnc – fižola v tem koraku nikar ne soli, ker bo sol preprečila mehčanje fižolove kožice. Kuhan fižol odcedi in uporabi v receptu tako, kot je zapisano v nadaljevanju.
- KORENJE – Da je v jedi še več zelenjave, rada dodam korenje, ki pa ni popolnoma nujna sestavina. Občasno dodaš še svežo papriko katere koli barve.
- PARADIŽNIKOVA KAŠA IN KONCENTRAT – Lahko izbereš spasirano paradižnikovo kašo ali pa kar sesekljane pelate. V sezoni lahko uporabiš tudi svež paradižnik. V primeru, da paradižnik ni preveč sladek, dodaj še malo paradižnikovega koncentrata.
- ZAČIMBE IN AROMATIKI – Da bo jed dišala in imela čudovit okus, dodaj začimbe. Tokrat sem izbrala rožmarin, kumin in dimljeno papriko. Ter čebulo in česen. In seveda še poper in sol.
- VINO, PIVO ALI KETCHUP – Za čudovit bogat okus poskrbi vino, pivo ali ketchup. Jaz najraje izberem rdeče vino. In brez skrbi – alkohol se med kuho izloči, zato brez skrbi tudi, če to jed pripravljaš za otroke.
To jed pripravi večkrat to zimo – odlično te bo nasitila in prav lepo pogrela. Priprava je enostavna, pa še hitra – večino dela itak opravi pečica. Če nimaš časa, lahko del s peko preskočiš, a prav cmarjenje v pečici poskrbi, da se okusi iz paradižnika skupaj z začimbami spremenijo v omako božanskega okusa, pa še zgosti se. Tako je omaka kremasta, dišeča in slastna.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se ta jed pripravi, pa še nekaj odličnih idej za odlične jedi s fižolom:
- Zelenjavna mineštra bobiči
- Čili con carne oz. odličen mesni čili s papriko in fižolom
- Pisana kvinoja s fižolom in koruzo
- Zelenjavni mehiški čili s kvinojo
- V pečici pečen riž z zelenjavo in sirom
Še več jedi s fižolom najdi pod oznako Fižol.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.
Najprej popečeš zelenjavo, dodaš začimbe, zaliješ z vinom ali pivom ter pokuhaš. Dodaš že fižol, paradižnik in vodo, nato pa potreseš z naojenim rožmarinom in postaviš v pečico.
Pečeš najprej pokrito, nato pa še nekaj časa odkrito ter dobiš eno najboljših jedi s fižolom! Postreži s pečenim krompirjem, kruhom, polento, rižem … Noro dobro!

Pečen fižol v paradižnikovi omaki
- Total Time: 1 ura
- Yield: za 2-4 osebe 1x
Description
Kremna paradižnikova omaka, obogatena s korenjem in polna mehkega fižola, tako zelo diši in pogreje ter nasiti vse, ki bodo imeli to srečo, da jo bodo lahko poskusili. Jed lahko postrežeš s katero koli prilogo po želji, pečen sladki krompir je čudovita izbira. Jed lahko pripraviš tudi za vnaprej in jo pred postrežbo le pogreješ.
Ingredients
- 1 žlica (olivnega) olja + nekaj kapljic za sveži rožmarin pred peko
- 1 (rdeča) čebula
- 1 korenje
- 3 stroki česna
- 1 žlička paradižnikovega koncentrata
- 1/2 žličke Kotányi suhega rožmarina
- 1 žlička Kotányi kumina (NE kumine)
- 1/2 žličke Kotányi (dimljene) paprike (lahko tudi sladka)
- 1/2 žličke kajenskega popra ali 1 svež feferon
- 600 g paradižnikove kaše
- 1,5 dl vode (z njo splakni ostanke paradižnikove kaše iz steklenice ali pelatov iz konzerve)
- 0,5 dl rdečega vina (ali temnega piva)
- 200 g kuhanega rdečega fižola
- 200 g kuhanega belega fižola
- 200 g kuhanega rjavega fižola
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1 vejica svežega rožmarina
Instructions
- Pripravi sestavine: Fižol stresi v cedilo, splakni pod tekočo hladno vodo in dobro odcedi. Čebulo sesekljaj. Sesekljaj tudi česen in rožmarin. Korenje po potrebi olupi in nareži na kockice.
- Pripravi omako: V ponvi – idealno takšni, ki je primerna tudi za peko v pečici, sicer pa jed kasneje stresi v pekač – segrej olje. Na segretem zmehčaj čebulo in korenje. Dodaj paradižnikov koncentrat, česen in sušen rožmarin, malo posoli in popopraj ter kuhaj toliko časa, da česen zadiši. Dodaj vino, premešaj in počakaj, da se tekočina pokuha. Nato dodaj paradižnikovo kašo in vodo ter fižol ter kuhaj toliko časa, da omaka zavre, torej približno 5 minut. Poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj.
- Speci: Ponev pokrij z alu folijo ali pokrovom in peci 30 minut v pečici, segreti na 200°C, potem pa folijo ali pokrov previdno odstrani in peci še 15 minut.
- Serviraj: Pečen fižol serviraj, po želji okrasi še z nekaj svežega sesekljanega peteršilja in žlico kisle smetan (ali grškega jogurta) n postrezi. Postrezi s pečenim sladkim ali navadnim krompirjem, s svežim kruhom, na pire krompirju, rižu ali s polento.
Notes
To jed lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo le pogreješ, prav lepo se pa tudi zamrzne.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 10 minut + 45 minut za peko
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2017, v januarju 2025 pa sem izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta: