Blog 059: Sladki krompir – recepti in zanimivosti

0 comments

Sladki krompir ni nič več nekaj nenavadnega v naši mali Sloveniji. Ljudje so zanj slišali, nekateri pa so ga tudi celo poskusili. Na voljo je že skoraj v vsaki trgovini, brez težav pa ga lahko gojimo tudi doma. Iz sladkega krompirja lahko pripraviš marsikaj – juhe, solate, priloge, glavne jedi in celo sladice. Preberi celotni zapis in spoznaj, zakaj bi moral biti sladki krompir redno na tvojem krožniku. Vse recepte, ki vsebujejo sladki krompir, pa najdeš tudi pod oznako sladki krompir.

Sladki krompir je prišel v mojo kuhinjo pred kakšnimi petimi leti. Prej ga nisem poznala in nikoli jedla. Zanj sem že slišala, a kaj, ko je že njegovo ime čisto neprivlačno. “Kdo pri zdravi pameti bi želel jesti krompi, ki je sladek?! Skoraj nihče!” sem bila prepričana. Potem pa sem ga enkrat končno poizkusila in od takrat je redno na mojem krožniku. Ne spomnim se natančno, kako sem ga takrat pripravila, najbrž pa je bil ali pečen ali pa v obliki pireja.

Kakšnega okusa je torej sladki krompir? Vsekakor je slajši od navadnega krompirja, ki ga poznamo mi, a je treba upoštevati, da sladki krompir sploh ni krompir in je primerjava skoraj nesmiselna. Če sladki krompir pripraviš na pravi način in skombiniraš pravilno ter ob tem ne pričakuješ, da bo enakega okusa kot navadni krompir, že zmagaš. Za prvi stik s sladkim krompirjem predlagam dve jedi. A) Pripravi pečenega in ga postrezi v nedeljo ob pečenki. B) Polovico navadnega krompirja zamenjaj s sladkim, ko pripravljaš pire krompir. Oba recepta najdeš spodaj med recepti. Če bolje premislim – raje najprej pripravi pire, šele nato pečenega. Postopoma, a učinkovito.

Pa še ena večjih razlik med krompirjem in sladkim krompirjem? Sladki je dosti bolj trd in ga je težje lupiti in rezati. Se pa sladki skuha in speče dosti hitreje od navadnega.

Kaj je, oziroma ni sladki krompir

Sladki krompir, tudi batata, ni v nobenem sorodu s pravim, navadnim krompirjem. Vse sorte pravega krompirja spadajo v družino razhudnikov, sladki krompir pa je uvrščen v družino slakovk. Prav tako sladki krompir ni jam in tudi ne topinambur. Torej imamo navadni krompir, sladki krompir oziroma batato, jam in pa topinambur oziroma jeruzalemske artičoke. Vse štiri verzije “krompirja” torej ne smemo med seboj zamenjevati (za lažjo predstavo klikni na povezave in si oglej fotke!). Danes torej govoriva o sladkem krompirju, oziroma batati.

Tudi sladki krompir se lahko po določenih lastnostih razlikuje med sabo; določene vrste so bolj oranžne barve, spet druge bolj rjave, njihovo razliko pa lahko občutimo ne le po barvi, temveč tudi po samem okusu. Njihove lastnosti so odvisne od klime, kjer je bil krompir pridelan.

Izvor sladkega krompirja in rast v Sloveniji

Sladki krompir prihaja iz Srednje Amerike, natančneje iz subtropskega območja med reko Orinoko v Venezueli in polotokom Jukatan v Mehiki. V Latinski Ameriki je ena glavnih sestavin tradicionalne kuhinje, v Evropi pa se je pridelava uveljavila predvsem na Portugalskem, v Španiji in Italiji. V Evropo naj bi prišel že v 15. stoletju.

Pri nas je za gojenje te toploljubne kulture primerna tako rekoč vsa Slovenija, tudi hladnejša Gorenjska. V našem podnebju lahko sadike sladkega krompirja na prosto sadimo šele potem, ko mine nevarnost poznih spomladanskih pozeb, torej ne pred 15. majem. Ustrezajo mu običajna vrtna tla, ki so obogatena z domačim kompostom. Ena rastlina da štiri do šest gomoljev, včasih tudi več. Več o gojenju si preberi na deloindom.si.

Nakup sladkega krompirja

Sladki krompir je na voljo skoraj v vseh trgovinah po Sloveniji, prodajajo pa ga tudi na tržnicah. Kupi čvrst in nerazpokan gomolj, mehkih in močno obtolčenih se izogibaj. Sladki krompir hrani na temperaturi nad 15 stopinj, saj pri nižjih začne propadati, zato ne sodi v hladilnik.

Zakaj je sladki krompir tako zdrav?

Sladki krompir krepi imunski sistem, saj je obogaten z vitamini A, B, C in D. Vitamin C pomaga odpravljati prehlade, poleg tega pa ima tudi pomembno vlogo pri zdravju kosti, celjenju ran in prebavi, pomaga pa tudi pri tvorjenju kolagena, ki koži podarja mladostno elastičnost.

V sladkem krompirju najdeš tudi dragocene zaloge vitamina D, ki ga telo običajno proizvaja pod vplivom sončnih žarkov. V zimskem času ga moramo v organizem vnesti s prehrano, saj prav tako krepi imunski sistem, ohranja zdravje ščitnice, srca, kože in kosti, obenem pa podari prijetno zalogo energije in poskrbi za dobro voljo.

V sladkem krompirju se nahaja beta-karoten, ki v kombinaciji z vitaminom C telo ščiti pred vplivi škodljivih prostih radikalov. Poleg tega beta-karoten in drugi karotenoidi v sladkem krompirju izboljšujejo vid ter zmanjšujejo posledice staranja. Vitamina A in C ščitita tudi pred raznimi vnetji in prav po njuni zaslugi je sladki krompir dobra hrana za vse, ki trpijo za artritisom ali astmo.

Sladki krompir se lahko pohvali z nizkim glikemičnim indeksom, zato je ga brezskrbno lahko uživajo tudi diabetiki, saj ne zvišuje ravni sladkorja v krvi. Čeprav ima malce sladkast okus, se sladkor sladkega krompirja le počasi sprošča v krvni obtok, kar zagotavlja uravnovešen vir energije brez tveganja negativnih posledic.

Železo in magnezij v sladkem krompirju bosta poskrbela za zdravje krvi. Železo igra pomembno vlogo pri proizvajanju rdečih in belih krvničk, varuje pred stresom in pripomore k dobremu funkcioniranju imunskega sistema. Magnezij je mineral, ki zbudi občutek sproščenosti in zavira vplive stresa. Poleg tega pa tudi pozitivno vpliva na srce in ožilje.

Viri: deloindom.si, zenska.si

Odlični recepti s sladkim krompirjem

Iz sladkega krompirja lahko pripraviš čisto vse: juhe, solate, glavne jedi, priloge in sladice. Jap, sladki krompir je čudovito vsestranski!

V nadaljevanju si oglej nekaj receptov, v katerih je ena izmed sestavin sladki krompir, vse pa lahko najdeš pod oznako sladki krompir. Uživaj in dober tek!


Recept: Pečen sladek krompir z jajcem >>


Recept: Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja >>


Recept: Njoki iz sladkega krompirja v masleni omaki >>


Recept: Hrustljav pomfri iz sladkega krompirja >>


Recept: Suši na krožniku s sladkim krompirjem, šparglji, avokadom in prelivom iz pečenih paprik >>


Recept: Palačinke iz sladkega krompirja >>


Recept: Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem >>


Recept: Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom >>


Recept: Tortilije z lečo, sladkim krompirjem in špinačo >>


Recept: Sladki njoki z višnjevo omako >>


Recept: Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom >>


Recept: Rižev krožnik s sladkim pirejem, pečeno bučko in mešano solato >>

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.