Si želiš recepta, ki je zelo hranljiv, zelo dober in zelo hitro pripravljen? Ta recept lahko pripraviš v 15-ih minutah ali še hitreje, če ti gre ribanje sladkega krompirja dobro od rok – sicer pa vaja dela mojstra. Najboljši element jedi? Topel rumenjak, ki se razlije čez sladek krompir. Mmm …
Sladki krompir je v hladnejših dnevih enostavno fantastičen. Ne le, da je takrat v sezoni, še zdrav je, hitro pripravljen in prav zanimivega okusa. Čeprav se imenuje sladki KROMPIR, s pravim krompirjem nima dosti skupnega, z njim ni niti v sorodu. Sladki krompir vsebuje veliko vlaknin, antioksidantov, vitaminov – B6, C, D železa, magnezija in kalcija. Vsebuje nizki glikemični indeks in ima visoko hranilno vrednost. Je super za mladosten videz (vitamin A), pomaga pri zdravljenju srčnih obolenj, krepi imunski sistem in je primeren za diabetike.
Sicer pa lahko namesto sladkega uporabiš navaden krompir – upoštevaj le to, da ga bo treba bolj ožeti in da se bo pekel dlje časa. Namesto na maslu lahko krompir popečeš tudi na olju.
Jajce speci tako, da bo rumenjak še tekoč – tega razlij čez krompir, da bodo okusi resnično božanski. Lahko pripraviš tudi poširano jajce.
Pa še dve sestavini, ki nista nujni, a sta za pravo doživetje jedi vseeno pomembni: feta ni nujna sestavina, a doda k splošnemu okusu jedi. Namesto rukole pa lahko uporabiš tudi solato ali špinačo. Feta k jedi prinese slan vidik, okisana rukola pa svežino.
Za pripravo potrebuješ spodnje sestavine.
Sladki krompir olupi, naribaj in ožemi, nato pa popeci na ponvici. Ocvri še jajce.
Na pečen krompir položi jajce, potem okrasi z rukolo in potresi z nadrobljeno feto ter takoj postrezi.
Jed je bila pripravljena v sodelovanju z Lidl Slovenija.
PrintPečen sladki krompir z jajcem
- Total Time: 25 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Si želiš recepta, ki je zelo hranljiv, zelo dober in zelo hitro pripravljen? Ta recept lahko pripraviš v 15-ih minutah ali še hitreje, če ti gre ribanje sladkega krompirja dobro od rok – sicer pa vaja dela mojstra. Najboljši element jedi? Topel rumenjak, ki se razlije čez sladek krompir. Mmm …
Ingredients
1 sladki krompir
2 jajci
1 pest rukole
1 večji košček fete
maslo ali ghee
sol
poper
olje
česen v prahu
kis ali limonin sok
Instructions
- Sladki krompir: Sladki krompir olupi in naribaj ter pusti nekaj minut počivati. Nato ga ožemi, zmešaj z malo soli, popra in česna v prahu in popeci v ponvi, kjer stopiš malo masla. Ker je nariban, se po spekel kar hitro, vmes malo mešaj.
- Ostalo: Rukolo zmešaj z oljem, limoninim sokom in soljo. V drugi ponvi na maslu, gheeju ali olju ocvri jajca, ju popopraj in posoli.
- Serviraj: Na pečen krompir položi jajce, potem okrasi z rukolo in potresi z nadrobljeno feto ter takoj postrezi.
Notes
Namesto sladkega lahko uporabiš navaden krompir – upoštevaj le to, da ga bo treba bolj ožeti in da se bo pekel dlje časa.
Namesto na maslu lahko krompir popečeš tudi na olju.
Jajce speci tako, da bo rumenjak še tekoč – tega razlij čez krompir, da bodo okusi resnično božanski. Lahko pripraviš tudi poširano jajce.
Namesto rukole pa lahko uporabiš tudi kakšno drugo solato ali špinačo.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 15 minut