Pečen sladek krompir z jajcem

, 31. Oct 2017 | No Comments

Si želiš v žepu imeti recept, ki je zelo hranljiv, zelo dober in zelo hitro pripravljen? Iskanje je končano! Ta recept lahko pripraviš v 15-ih minutah ali še hitreje, če ti gre ribanje sladkega krompirja dobro od rok – sicer pa vaja dela mojstra. Najboljši element jedi? Topel rumenjak, ki se razlije čez sladek krompir. Mmmm …

Sladek krompir je v hladnejših dnevih enostavno fantastičen. Ne le, da je sedaj v sezoni, še zdrav je, hitro pripravljen in prav zanimivega okusa. Čeprav se imenuje sladek KROMPIR, s pravim krompirjem nima dosti skupnega, z njim ni niti v sorodu. Sladek krompir vsebuje veliko vlaknin, antioksidantov, vitaminov – B6, C, D železa, magnezija in kalcija. Vsebuje nizki glikemični indeks in ima visoko hranilno vrednost. Je super za mladosten videz (vitamin A), pomaga pri zdravljenju srčnih obolenj, krepi imunski sistem in je primeren za diabetike.

Sicer pa lahko namesto sladkega uporabiš navaden krompir – upoštevaj le to, da ga bo treba bolj ožeti in da se bo pekel dlje časa. Namesto na maslu lahko krompir popečeš tudi na olju.

Jajce speci tako, da bo rumenjak še tekoč – tega razlij čez krompir, da bodo okusi resnično božanski. Lahko pripraviš tudi poširano jajce.

Pa še dve sestavini, ki nista nujni, a sta za pravo doživetje jedi vseeno pomembni. Feta ni nujna sestavina, a doda k splošnemu okusu jedi. Namesto rukole pa lahko uporabiš tudi solato ali špinačo. Feta k jedi prinese slan vidik, okisana rukola pa svežino.

Jed je bila pripravljena v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 sladek krompir
  • 2 jajci
  • 1 pest rukole
  • 1 večji košček fete
  • (ghee) maslo
  • sol
  • poper
  • olje
  • česen v prahu
  • kis ali limonin sok

PRIPRAVA

Sladek krompir olupi in naribaj. Pusti nekaj minut. Medtem rukolo operi in osuši. Sladek krompir ožemi, potem pa zmešaj z malo soli, popra in česna v prahu. V ponvi stopi maslo, potem pa nanj položi sladek krompir in krompir popeci.

Ko je krompir že pečen – pečen bo hitro, ker je nariban – v drugi ponvi speci jajca na oko. Posoli ju in popopraj.

Rukolo zmešaj z oljem, limoninim sokom in soljo. Na pečen krompir položi jajce, potem okrasi z rukolo in potresi z nadrobljeno feto ter takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply