Te tortilije z mehko in dišečo zelenjavo ter hrustljavo svežo špinačo so zakon! Tako lepo dišijo, tako lepo izgledajo in tako dobre so. Lahko jih pripraviš več, jih zamrzneš in imaš tako pripravljene za dneve, ko nimaš veliko časa. Poleg pripravi gvakamole omako in vanjo pomakaj tortilije. Nebeško, ti rečem!
Kremasta, nasitna in božansko dobra kremasta omaka, zavita v tortilijo? Oh, seveda! Domen je bil navdušen! Kako le ne bi bil, fant ima dober okus. 😉
Za fotkanje te jedi sem uporabila špinačne tortilije, ki so čudovite. Dobila sem jih v L’Eclercu v Ljubljani. Sicer ob pregledu napisa na embalaži vidiš, da med tortilijami ni veliko špinače – res je je le za vzorec – a nič hudega, saj vanjo zaviješ svežo špinačo. Uporabiš lahko tudi čisto navadne pšenične ali pa koruzne. Če tortilij nimaš, pa lahko kremasto omako poješ samo poleg solate ali pa s kruhom in solato.
Ob gledanju teh fotk in pisanju navodil me je prijelo, da bi prav zdajle pojedla eno. Še dobro, da jih imam nekaj v zamrzovalniku! Ok, takoj pridem nazaj *gre odmrznit eno*.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za kremno omako:
- 1/2 rdeče čebule
- 2 stroka česna
- 80 g (zelene) leče
- 1/2 žličke harise
- 1 žlička čilija v prahu
- 1 žlička kurkume
- 1 manjši gomolj sladkega krompirja
- 0,8 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
- sol
- poper
- olivno olje
Ostale sestavine:
- 4 velike (špinačne) tortilije
- 2 pesti sveže špinače
PRIPRAVA
V večji kozici segrej žlico olja in na segretem prepraži sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodaj sesekljana stroka česna in hariso, kurkumo in čili in premešaj in praži toliko časa, da česen zadiši.
Na zmehčano čebulo stresi prebrano, splaknjeno in odcejeno lečo in premešaj, …
… zalij z zelenjavno jušno osnovo ter pokrij s pokrovko ter kuhaj približno 15 minut. Potem v kozico dodaj na kocke narezan sladek krompir in premešaj. Kuhaj še približno 10 minut oziroma toliko časa, da se krompir in leča skuhata, tekočina ukuha ter da dobiš gosto, dišečo in kremasto zmes.
Tortilije segrej v pečici ali na suhi ponvi, na vsako razporedi četrtino zmesi, nanjo položi svežo špinačo in vse zavij v rulado.
Zavite tortilije lahko še dodatno popečeš in postrežeš z gvakamole omako. To narediš iz avokada, koščka rdeče čebule, na kockice narezanega paradižnika, soli, popra in limetinega ali limoninega soka.
Tortilije lahko pripraviš tudi vnaprej, zaviješ v folijo in shraniš v zamrzovalniku. Če te tortilije pripraviš z namenom za zamrzovanje, lahko špinačo umešaš tudi kar v omako – svežo dodaj le takrat, ko boš tortilije postregel/la takoj.
Hm, samo na škrobni dan naj ne bi jedel pšenice. Torej to za ločevalno dieto ni ravno primerno, ali pač? Sicer pa izgleda odlično, seveda.
Če se res res strogo držiš diete, potem res ne. Čeprav lahko, le mičkeno manj učinkovita je. Seveda pa si lahko iz teh sestavin narediš tako juhco/omako, brez tortilije. Vendar pa si jaz za kosila vedno “dovolim” kruh. V zelo malih količinah, pa vseeno. Isto tudi na beljkovinske dneve. A vedno le za kosila, za večerje jaz kruha ne jem – ne v času diete, ne na nedietne dneve. 🙂