Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom

0 comments

Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom

Tako lepo pisane jedi so vedno odlične. ♡ Čeprav priprava traja malo več časa, pa okus jedi vse poplača. Jed lahko pripraviš vnaprej (brez preliva), potem pa kasneje pogreješ, pokapaš s prelivom in odlično kosilo je pripravljeno. Poleg pa nujno solato, ki zbalansira sladkobo jedi!

Mešanico kuhane zelenjave in kremastega sladkega krompirja napolni v hrustljave lupinice, pokapaj z osvežujočim prelivom in si predstavljaj, da si nekje v Mehiki. Aaah, ti nori mehiški okusi! Odlični so predvsem v hladnih mesecih, saj super pogrejejo in nasitijo. Rdeča paprika, koruza, fižol, avokado so odlične mehiške sestavine in res jih ooooobožujem! ♡

Da bodo krompirjeve lupinice super kontrast mehkemu nadevu, jih preden jih napolniš, še malo popeci v pečici. Ravno prav se bodo strdili, da bodo zdržali težo nadeva in da bodo odlično hrustljavi.

Poleg te jedi moraš že skoraj nujno postreči s solato. Ker je kiselkasta, bo odlično zbalansirala sladkobo polnjenega sladkega krompirja.

Sedaj pa hitro značrtuj, kdaj bo tale jed na mizi. Odlično nasiti in pogreje! Pa dober tek.

Pozor: Če pripraviš preliv brez jogurta ali kisle smetane (ali če uporabiš veganski nadomestek), bo ta recept veganski.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za polnjen sladek krompir:

  • 2 manjša sladka krompirja
  • olje
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 manjši (rdeč) feferon (neobvezno)
  • 1 rdeča paprika
  • 1 pest (zamrznjene) špinače
  • 4 žlice paradižnikove kaše
  • 1 mala konzerva koruze
  • 1 mala konzerva rdečega fižola
  • šopek svežega peteršilja + malo za okras
  • 1 žlička limoninega soka

Sestavine za preliv:

  • 1/4 avokada
  • 1 žlica limoninega (ali limetinega) soka
  • sol
  • poper
  • 1 majhen košček rdeče čebule
  • 2 vejici svežega peteršilja
  • 1 žlička kisle smetane ali jogurta (neobvezno)
  • voda
  • 1 žlica (olivnega) olja

Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom

PRIPRAVA

Sladka krompirja dobro operi in skrtači (z grobim delom gobice bo čisto enostavno) pod tekočo vodo. Večje nepravilnosti obreži. Z vilico ju prepikaj in peci približno eno uro na 200°C.

Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom

Ko se zmehčata, ju previdno vzemi iz pečice, pusti nekaj minut, da se malenkost shladita, potem pa nareži na polovico in previdno izbolbi, da ne poškoduješ lupinice. Lupinice daj nazaj na pekač, pokapaj z malo olja in vrni v pečico.

Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom

Peci jih približno 5 minut v pečici, ogreti na 175°C.

V kozici segrej malo olja in na segretem najprej zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se malenkost zmehča, dodaj na kockice narezano papriko in praži še nekaj minut, da se tudi paprika zmehča. Dodaj sesekljan česen in feferon ter premešaj in praži minuto, da česen zadiši. Potem dodaj špinačo in če je zamrznjena, počakaj, da se odtali. Premešaj, potem pa posoli, popopraj in dodaj paradižnikovo kašo. Premešaj, potem pa v kozico stresi splaknjen fižol in koruzo ter premešaj.

Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom

Kuhaj nekaj minut, da se fižol in koruza dobro segrejeta. Izdolben sladek krompir pretlači, potem pa dodaj v kozico. Dodaj še nekaj sesekljanega peteršilja, še malo popopraj in dobro premešaj. Dodaj še limonin sok, premešaj in poskusi ter dodelaj (dosoli, dopopraj, dodaj še malo limoninega soka …), če je potrebno.

Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom

Vse sestavine za preliv zmiksaj v tekoč preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno. Dodaj toliko vode, da dobiš tekoč preliv. Začni z eno žlico, potem pa po potrebi dodajaj.

Popečene krompirjeve lupinice napolni z nadevom, okrasi s prelivom in sesekljanim peteršiljem ter postrezi.

Polnjen sladek krompir z zelenjavo in avokadovim prelivom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.