Palačinke iz sladkega krompirja

0 comments

Tole so pa res nenavadne palačinke. To ti moram takoj na začetku priznati. Da ne bo pomote. So pa vseeno fine, da ne bo še ene pomote. Te palačinke so fina priloga za vse, ki živite z #lchf dieto, saj ne vsebujejo moke. Pravzaprav vsebujejo le dve sestavini! Če ne šteješ soli, seveda.

Te neverjetne palačinke so narejene le iz sladkega krompirja in jajc. Sladek krompir moraš najprej speči, da se zmehča, potem pa pretlačenemu le dodaš jajce in zmešaš in voila – masa za palačinke je pripravljena.

Te palačinke so fine za zajtrk, za kosilo ob recimo ribji juhi in za večerjo ob solati. Ker vsebujejo le dve sestavini in ker je vezivo, ki drži palačinko skupaj jajce, se posledično to pozna na okusu. Te palačinke so zelo “jajčaste” (pa s tem ne mislim oblike, čeprav jih lahko spečeš tudi v jajčasti obliki), mislim predvsem na okus. Moram povedat, da ne bo presenečenje.

Priprava teh palačink ni težka, ni pa tudi najbolj enostavna. Govorim seveda o peki – ker so zelo krhke, predlagam, da narediš manjše palačinke in jih obrneš zelo pazljivo. Uporabi širšo lopatko za serviranje torte.

Palačinke lahko serviraš še vroče, tople ali sobne temperature. Odlično se pa tudi pogrejejo, zato jih lahko na enkrat pripraviš več, ohladiš, shraniš v hladilniku in pred postrežbo le pogreješ.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 sladek krompir
  • 2 jajci
  • 1 ščepec soli
  • (kokosovo) olje za peko

PRIPRAVA

Sladek krompir dobro operi pod tekočo vodo. Z vilico ga prepikaj in peci na pekaču brez olja približno eno uro na 200°C. Ko se zmehča, ga previdno vzemi iz pečice, pusti nekaj minut, da se malenkost shladi, potem pa nareži na polovico in previdno izbolbi, da ne poškoduješ lupinice. Pusti, da se masa ohladi na sobno temperaturo.

K masi dodaj jajci in sol in dobro premešaj, da dobiš tekočo zmes.

Ponev (za palačinke) dobro segrej, potem pa nanjo kapni nekaj olja. Olje razporedi po ponvi, potem pa nanjo daj po žlico mase. Peci toliko časa, da se pojavijo mehurčki, …

… potem pa zelo previdno obrni in speci še na drugi strani. Postrezi tople ali sobne temperature.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.