Ta suši na krožniku (zvijanje suši rolic je umetnost, ki ni za vsak dan!) je skupek odličnih sestavin, ki jih v nasitno in navdihujočo jed združi prav kremast in strupeno izgledajoč preliv. Izbira zelenjave je prepuščena tebi, za osnovo imej riž, avokado, pečen sladek krompir in preliv.
Riž, kumara in avokado so sestavine, ki so najbolj pogoste v vegi različicah sušijev. Ker pa bi bil tak krožnik premalo hranljiv in nič kaj zanimiv, sem v tokratno različico jedi dodala pečen sladek krompir (nora sem na ta okus!), šparglje (izven sezone popeci zelene bučke) in nenavaden, a odličen preliv.
Ta odličen suši na krožniku postrezi kot toplo ali hladno jed – idealna je tudi za v službo, kjer pred postrežbo le nareži avokado in vse prelij s prelivom.
Vložen ingver, ki ga danes dobiš že skoraj v vsaki trgovini, je odličen. Seveda ni obvezna sestavina tega krožnika, je pa čudovit dodatek. Da bo vse skupaj izgledalo profi in dobilo tisto pravi japonski pridih, pa jed, ali pa le avokado, potresi s sezamom.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 180 g riža
- 1 kumara
- 1 večji gomolj sladkega krompirja
- 1 šopek špargljev
- 1 avokado
- 2 žlici vloženega ingverja
- 1/3 kozarčka vloženih pečenih paprik
- limona
- sol
- poper
- olivno olje
- šopek peteršilja
PRIPRAVA
Sladek krompir olupi, nareži na kocke, posoli in popopraj ter prelij z malo oljčnega olja, …
… premešaj in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 190 stopinj, vmes enkrat premešaj.
V mikserju v preliv zmiksaj fileje paprik, ščepec soli in popra, 2 žlici limoninega soka, peteršilj, 1 žlico vode in žlico olivnega olja. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Riž skuhaj v osoljeni vreli vodi.
Špargljem odlomi oleseneli spodnji del, jih nareži na tricentimetrske kose, naolji, posoli in popopraj in na hitro popeci na segreti suhi ponvi.
Kumaro nareži na ozke pravokotnike, …
… avokado pa na rezine. Na krožnik najprej serviraj riž, nanj razporedi krompir, avokado, kumare, šparglje in ingver ter vse pokapaj z omako ter postrezi.