Njoki iz sladkega krompirja v nežni smetanovi omaki z brokolijem

4 comments

Ta jed je božanska za pogledat in za jest. Puhasti njoki iz sladkega krompirja se kopajo v nežni smetanovi omaki, družbo pa jim dela popečen brokoli. Za piko na i poskrbijo še lističi parmezana in sesekljan peteršilj. Božansko!

Le kdo ne mara odlične jedi z njoki! Da pa življenje ne bo dolgočasno in da presenetiš sebe in druge, pripravi domače njoke iz sladkega krompirja in nežno omako. Za malo barve in zelenjavnega dodatka pa v omako položi še popečen brokoli. Res ti privoščim užitka pri jedi!

To božansko omako lahko postrežeš z nežno prilogo. Priporočam pire krompir, še raje pa seveda kar krompirjeve ali skutine njoki, še najraje pa njoke iz sladkega krompirja. Če obožuješ njoke, predlagam, da čim prej poskusiš pripraviti njoke iz sladkega krompirja. Priprava ni niti malo zapletena, najbolj zafrkne le čakanje, da se sladki krompir zmehča. Tega lahko zmehčaš v pečici ali pa še hitreje – v mikrovalovni pečici. Nato zmehčanemu dodaš skuto, jajce, moko in parmezan in pripraviš testo. Testo zvaljaš v dolgo vrv ter narežeš na njoke. Celotno pripravo najdi na strani recepta Puhasti njoki iz sladkega krompirja.

Da že samega čudovitega okusa njokov iz sladkega krompirja ne uničiš, oziroma povoziš, ne priporočam mešanja z močnimi okusi. Dovolj je že, da njoke le popečeš na maslu, dodaš malo česna, popra in smetane. Lahko pa dodaš še popečen brokoli in brokolijeve lističe.

Pa še ena glede njokov iz sladkega krompirja. Ker se njoki odlično zamrznejo IN odmrznejo, priporočam, da narediš več njokov, nekuhane v en sloj položiš na pladenj ali krožnik (da se ti ne zamrznejo skupaj) in postaviš v zamrzovalnik, potem pa streseš v vrečko in shraniš nazaj v zamrzovalnik. Tako imaš pripravljene za en fantastično hiter obrok. Ko je sila (beri lakota), še kar zamrznjene vrži v slan krop in ko bodo kuhani, bodo priplavali na vrh vode. Tako zelo enostavno je to!

Preden pa pogledava, kako se ta jed pripravi, še nekaj idej za pripravo jedi z brokolijem (saj ti bo najverjetneje ostal pri pripravi te jedi):

Še več odličnih receptov z brokolijem najdi pod oznako brokoli.

Priprava te jedi je zabavna in enostavna. Potrebuješ:

  • sladki krompir
  • skuto
  • jajce
  • moko
  • brokoli
  • sladko smetano ali smetano za kuhanje
  • maslo
  • parmezan
  • česen
  • sol, poper, olje

Najprej pripravi njoke. Natančnejši potek (in več fotk) najdi na strani recepta Puhasti njoki iz sladkega krompirja.

Nato njoke skuhaj v soljenem kropu. Ko pripravajo na vrh, so kuhani. Na ponvi popeci brokolijeve cvetke, nato še njoke, dodaj česen, smetano in parmezan in jed je gotova.

Postrezi jih na krožnik, okrasi s parmezanovimi lističi in postrezi. Tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Njoki iz sladkega krompirja v nežni smetanovi omaki z brokolijem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 15 minut (brez priprave njokov)
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta jed je božanska za pogledat in za jest. Puhasti njoki iz sladkega krompirja se kopajo v nežni smetanovi omaki, družbo pa jim dela popečen brokoli. Za piko na i poskrbijo še lističi parmezana in sesekljan peteršilj. Božansko!


Ingredients

Scale

Sestavine za njoke:

  • 1 večji sladek krompir (približno 450 g)
  • 250 g spasirane skute
  • 20 g parmezana
  • 1 jajce
  • približno 200 g moke (+ več po potrebi)
  • sol

Ostale sestavine:

  • 1/2 glavice brokolija
  • približno 50 g masla (20 za peko njokov in ostalo za omako)
  • 1 strok česna
  • 0,5 dcl smetane za stepanje ali kuhanje
  • peteršilj (neobvezno, za okras)
  • parmezan (20 g za omako in še nekaj za okras)
  • poper
  • sol
  • olje

Instructions

  1. Pripravi njoke: Z vilico večkrat preluknaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in njegovo meso izdolbi. Meso krompirja z vilico zmečkaj, potem pa dodaj jajce, skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, potem pa dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo. Testo razdeli na 4 kose, vsakega povaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke.
  2. Skuhaj njoke: Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh.
  3. Popeci brokoli: Brokoli nareži na cvetke, pokapaj z oljem, potresi s soljo in poprom in popeci na ponvi. Nato brokoli preloži na krožnik in prihrani za kasneje.
  4. Popeci njoke: Kuhane njoke popeci na obeh straneh na ponvi z malo masla (ni je treba brisati od brokolija).
  5. Pripravi omako: Popečenim njokom dodaj brokoli, dolij smetano, dodaj nariban parmezan in nežno premešaj, da dobiš kremasto omako. Poskusi in po potrebi dosoli. Malo popopraj.
  6. Postrezi: Njoke z omako in zelenjavo serviraj na krožnik, potresi z lističi parmezana, okrasi s sesekljanim peteršiljem in popra in takoj postrezi.

Notes

Namesto brokolija lahko uporabiš tudi šparglje ali grah.

Jed lahko okrasiš tudi s svežo baziliko.

Jed je najboljša sveža, zato jo postrezi takoj. Pogrevanja ali zamrzovanja ne priporočam. Lahko pa vnaprej (tudi zamrzneš jih lahko!) pripraviš njoke. Kako, si poglej na strani recepta Puhasti njoki iz sladkega krompirja.

Recept je bil leta 2017 pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2017, v maju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

  1. Živjo,
    a bi lahko te njoke naredila tudi z ajdovo moko (brez glutena)?

    Hvala!

    Lp,
    Anja

    • Živjo! Hmm, nisem poskusila, tako da ne vem, kako bi se ta moka obnašala in kako mehki bi bili … Če boš pa poskusila, pa le sporoči, ker me zanima. 🙂

  2. uporabiš lahko brezgutensko moko dodaš chio semena,ki jih predhodno namočiš v mlačni vodi in vmešaš v maso

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.