Njoki iz sladkega krompirja v masleni omaki

, 7. Feb 2017 | No Comments

Njoki iz sladkega krompirja! Jaaa! Če so ti njoki ljubi, potem jih moraš pripravit. So odličnega okusa, mehki so pa kot mali puhci. Ker so tako dobrega okusa že sami, ne potrebuješ veliko dodatkov. Malo masla in začimb, pa je!

Da ne uničiš/povoziš njihovega okusa, ne priporočam mešanja z močnimi okusi. Dovolj je že, da njoke le popečeš na maslu, dodaš malo česna, popra in smetane. Lahko pa se igraš tudi z dodatki. Jaz sem jih pripravila tudi že z brokolijem, pa z grahom in obe različici sta za polizat krožnik dobri.

Ker se njokci odlično zamrznejo IN odmrznejo, priporočam, da narediš več njokcev, surove v en sloj položiš na pladenj ali krožnik (da se ti ne zamrznejo skupaj) in postaviš v zamrzovalnik, potem pa streseš v vrečko in shraniš nazaj v zamrzovalnik. Tako imaš pripravljene za en fantastično hiter obrok. Ko je sila (beri lakota), še kar zamrznjene vrži v slan krop in ko bodo kuhani, bodo priplavali na vrh vode. Tako zelo enostavno je to!

Recept je narejen v sodelovanju z Lidl Slovenija, kamor lahko skočiš po vse sestavine za to odlično jed.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 večji sladek krompir (približno 450 g)
  • 250 g spasirane skute
  • parmezan : 20 g (njoki) + 20 g (omaka) + za okras
  • približno 200 g moke (+ več po potrebi)
  • približno 80 g masla
  • 1 strok česna
  • 0,5 dcl smetane za kuhanje
  • 1/2 majhne šalotke (neobvezno)
  • 1 majhna konzerva mladega graha (neobvezno)
  • peteršilj (neobvezno, za okras)
  • poper
  • sol
  • olje

PRIPRAVA

Z vilico večkrat preluknaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in …

… njegovo meso izdolbi. Meso krompirja z vilico zmečkaj, potem pa dodaj skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in …

… premešaj, potem pa dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo.

To razdeli na 5 kosov, vsakega povaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke.

Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh. Prenesi jih v posodo, pokapaj z oljem, da se ne sprimejo, potem pa v veliki ponvi popeci na maslu (če jih je preveč za eno rundo – vsi naj bodo v enem sloju na ponvi – jih popeci v večih rundah).

K popečenim njokom daj nariban česnov strok (če želiš še drobno sesekljano šalotko in grah) ter premešaj, potem pa odstavi z ognja. K njokom dodaj še smetano za kuhanje, 20 g parmezana, malo popra in premešaj ter pusti minuto ali dve, da se omaka zgosti in oprime vseh njokov. Serviraj na krožnik, okrasi s sesekljanim peteršiljem, sveže mletim poprom in parmezanom ter takoj postrezi.

Print this pagePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone

Leave a Reply