Oh, ti krasni kremasti špageti! Špageti so kremasti brez mlečnih dodatkov, beri smetane, saj smetano pripraviš z indijskimi oreščki. Poleg si pripravi karkoli želiš, predlagam pečen brokoli in skledo solate. Ja, tole je enostavno popoln obrok.
Joj, kako obožujem to jed! Predvsem pozimi, ko ni svežega paradižnika, so to moje najljubše testenine v paradižnikovi omaki. Tako lepo kremaste so. In tako lepo dišijo. Da ne omenjam niti, da so pripravljene super hitro. Če imaš zmogljiv mešalnik, lahko iz indijskih oreščkov smetano pripraviš tudi brez namakanja. Preverjeno večkrat!
Beseda ali dve o testeninah. Uporabiš lahko tudi navadne špageti ali rezance, lahko pa tudi katere druge testenine. Jaz sem jih uspešno pripravila tudi že s fusili in tudi polžki. Fino je le, da imajo površino, na katero se bo ujela ta mehka, svilnata, božanska omaka!
Za mehčanje česna uporabi kar olje, v katerem so vloženi sušeni paradižniki.
Jed lahko na koncu okrasiš s čimer koli želiš. Uporabi (veganski, če želiš) parmezan, čili kosmiče ali dišavnico po izbiri (baziliko, peteršilj …).
Še preden pa pogledava, kako tole krasno jed pripraviš, pa si poglej še nekaj odličnih jedi s špageti iz #sitfitsi zbirke:
- Božanski masleni špageti s česnom in šparglji
- Špageti v kremni arašidovi omaki s kumaricami
- Špageti v kremasti omaki z jajčevci
- Špageti s pečenimi paradižniki in koromačem
- Špageti s česnom, paradižnikom in špinačo
Še več receptov s testeninami najdi pod oznako testenine.
Za pripravo potrebuješ naslednje sestavine.
Iz indijskih oreščkov pripravi vegansko smetano. Ter v pečici speči brokoli.
Nato pa pripravi božansko kremasto omako in vanjo potopi kuhane špagete. Božansko!
Špagete serviraj s pečenim brokolijem in enostavno uživaj.
OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)
Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Špageti v veganski kremni paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem
- Total Time: 40 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Oh, ti krasni kremasti špageti! Špageti so kremasti brez mlečnih dodatkov, beri smetane, saj smetano pripraviš z indijskimi oreščki. Poleg si pripravi karkoli želiš, predlagam pečen brokoli in skledo solate. Ja, tole je enostavno popoln obrok.
Ingredients
Sestavine za omako:
- 2 žlici olja
- 2 stroka česna
- 6 kosov v olje vloženih sušenih paradižnikov
- 3,5 dcl paradižnikove kaše
- 1/2 žličke sušene bazilike
- 1/4 žličke čilijevih kosmičev (neobvezno)
- 1/4 žličke soli
- poper
- parmezan za okras (neobvezno)
- 200 g (polnozrnatih) špagetov
Sestavine za vegansko smetano:
- 50 g indijskih oreščkov
- 1 dcl vode
- 1/4 žličke soli
Sestavine za pečen brokoli:
- 1 glava brokolija
- olje
- sol
- poper
Instructions
- Veganska smetana: Indijske oreščke v vreli vodi namakaj 15 minut, v vodi sobne temperature dve uri ali pa kar čez noč. Vodo nato odlij, oreščke pa stresi v mešalnik. Dodaj svežo vodo in sol ter vse zmiksaj v tekočo smetano.
- Pečen brokoli: Brokoli nareži na cvetke, pokapaj z oljem, posoli in popopraj in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 190°c.
- Omaka: Na ponvi segrej olje in na segretem zmehčaj sesekljan česen. Dodaj na rezinice narezan paradižnik, baziliko, čilijeve kosmiče in malo popra. Dolij paradižnikovo kašo, premešaj in kuhaj nekaj minut, potem pa dodaj smetano, premešaj in zavri, da dobiš svilnato omako. Špagete skuhaj po navodilih na embalaži, potem pa odcedi in umešaj v omako.
- Postrezi: Špagete serviraj, jih po želji okrasi s parmezanom in čilijevimi kosmiči, dodaj pečen brokoli in postrezi.
Notes
Če imaš res zmogljiv mešalnik, lahko iz indijskih oreščkov smetano pripraviš tudi brez namakanja.
Uporabiš lahko navadne ali polnozrnate špagete ali rezance, lahko pa tudi katere druge testenine, fusile ali polžke. Fino je le, da imajo površino, na katero se bo ujela ta mehka, svilnata, božanska omaka!
Jed lahko na koncu okrasiš s čimer koli želiš. Uporabi (veganski, če želiš) parmezan, čili kosmiče ali dišavnico po izbiri (baziliko, peteršilj …).
Če uporabiš brezglutenske testenine, je jed primerna tudi za brezglutensko dieto.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 30 minut