Polnozrnati špageti v veganski paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem

, 27. Feb 2018 | No Comments

Omojbog, poglej si no te kremaste špagete! Njam! Kremasti so popolnoma brez mlečnih dodatkov, beri smetane, saj smetano pripraviš iz indijskih oreščkov. Poleg si pripravi karkoli želiš, predlagam pečen brokoli in skledo solate.

Joj, kako obožujem to jed! Predvsem sedaj pozimi, ko ni svežega paradižnika, so to moje najljubše testenine v paradižnikovi omaki. Tako lepo kremaste so. In tako lepo dišijo. Da ne omenjam niti, da so pripravljene super hitro. Če imaš zmogljiv mešalnik, lahko iz indijskih oreščkov smetano pripraviš tudi brez namakanja. Preverjeno! Večkrat!

Beseda ali dve o testeninah. Uporabiš lahko tudi navadne špageti ali rezance, lahko pa tudi katere druge testenine. Jaz sem jih uspešno pripravila tudi že s fusili in tudi polžki. Fino je le, da imajo površino, na katero se bo ujela ta mehka, svilnata, božanska omaka!

Za mehčanje česna uporabi kar olje, v katerem so vloženi sušeni paradižniki.

Jed lahko na koncu okrasiš s čimer koli želiš. Uporabi (veganski, če želiš) parmezan, čili kosmiče ali dišavnico po izbiri (baziliko, peteršilj …).

POZOR: Če uporabiš brezglutenske testenine, je jed primerna tudi za brezglutensko dieto.

Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za vegansko smetano:

  • 50 g indijskih oreščkov
  • 1 dcl vode
  • 1/4 žličke soli

Sestavine za pečen brokoli:

  • 1 glava brokolija
  • olje
  • sol
  • poper

Ostale sestavine:

  • 2 žlici olja
  • 2 stroka česna
  • 6 kosov v olje vloženih sušenih paradižnikov
  • 3,5 dcl paradižnikove kaše
  • 1/2 žličke sušene bazilike
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev (neobvezno)
  • 1/4 žličke soli
  • poper
  • parmezan za okras (neobvezno)
  • 200 g (polnozrnatih) špagetov

PRIPRAVA

Indijske oreščke namakaj v vodi vsaj dve uri ali čez noč. Vodo odlij in jih stresi v mešalnik. Dodaj svežo vodo in sol ter vse zmiksaj v tekočo smetano.

Brokoli nareži na cvetke, pokapaj z oljem, posoli in popopraj in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 190°c.

Na ponvi segrej olje in na segretem zmehčaj sesekljan česen. Dodaj na rezinice narezan paradižnik, baziliko, čilijeve kosmiče in malo popra. Dolij paradižnikovo kašo, premešaj in kuhaj nekaj minut, potem pa dodaj smetano, premešaj in zavri, da dobiš svilnato omako.

Špagete skuhaj po navodilih na embalaži, potem pa odcedi in umešaj v omako.

Špagete serviraj, jih po želji okrasi s parmezanom in čilijevimi kosmiči, dodaj pečen brokoli in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply