Makaroni v veganski kremni paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem

0 comments

Oh, kakšna čudovita zgodnja pomladna jed! Testenine, najboljše takšne s udrtinami, da se v njih omaka lahko pretkano skrije, prav lepo objema božanska kremna omaka, ki pa je pripravljena brez mlečnih dodatkov, beri smetane, saj kvazi smetano pripraviš kar z indijskimi oreščki. Poleg si pripravi karkoli želiš, predlagam pečen brokoli in skledo solate. Ja, tole je enostavno popoln obrok, ki pocrklja in nasiti. Pa še čudovito izgleda!

Joj, kako obožujem to jed! Predvsem takrat, ko svež paradižnik (še) ni v sezoni. Omaka pride tako lepo kremana. In tako lepo diši. Da ne omenjam niti, da se pripravi super hitro.

V tej jedi se nahajajo naslednje sestavine:

  • VEGANSKA SMETANA – V tej omaki ni mlečne smetane, saj jo pripraviš z indijskimi oreščki. Za čim bolj kremno omako moraš indijske oreščke najprej namakati. Vendarle pa lahko, če imaš zmogljiv mešalnik, smetano pripraviš tudi brez namakanja indijskih oreščkov. Preverjeno večkrat! Za pripravo potrebuješ indijske oreščke, malenkost soli in nekaj vode.
  • PARADIŽNIKI – Za omako uporabi paradižnikovo kašo, seveda tako brez vseh začimb.
  • AROMATIKE IN ZAČIMBE – Za pripravo potrebuješ česen, sušene paradižnike v olju, baziliko in seveda sol in poper. Česen lahko zmehčaš kar v olju, v katerem so se sušeni paradižniki namakali.
  • TESTENINE – Uporabiš lahko tudi navadne špageti ali rezance, lahko pa tudi katere druge testenine. Jaz sem jih uspešno pripravila tudi že s fusili in tudi polžki. Fino je le, da imajo površino, na katero se bo ujela ta mehka, svilnata, božanska omaka! Zadnje čase s to omako, ki ne vsebuje nobenih beljakovin, najraje uporabim kar beljakovinsko bogate testenine. To so testenine, ki so seveda pripravljene z rastlinsko bogatimi sestavinami, kot so leča ali grah. Za tokratno fotkanje in snemanje sem uporabila grahove testenine, ki so naravnost čudovite. Za vse, ki to informacijo potrebujete, grahove testenine so tudi brez glutena.
  • BROKOLI – Poleg se po mojem mnenju čudovito ujema prav brokoli in to popečen, saj je tak najboljši. Potrebuješ torej le brokoli, malo olja ter sol in poper. Več brokoli ne potrebuje.
  • SVEŽE DIŠAVNICE – Jed lahko na koncu okrasiš s čimer koli želiš. Uporabi (veganski, če želiš) parmezan, čili kosmiče ali dišavnico po izbiri – najboljša je bazilika, odličen pa je tudi sveži peteršilj.

Ta omaka se pripravi zelo hitro, zato predpriprave ne potrebuješ. Vendarle pa lahko vnaprej pripraviš vegansko smetano z indijskimi oreščki. Lahko pa vnaprej pripraviš tudi brokoli, vendarle pa je sveže pečen vseeno najboljši.

Ta jed je čudovita kadar koli v letu, seveda pa je najbolje, da jo pripraviš pomladi ali jeseni, ko je brokoli v sezoni.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Še preden pa pogledava, kako tole krasno jed pripraviš, pa si poglej še nekaj odličnih vegetarijanskih jedi s testeninami:

Še več receptov s testeninami najdi pod oznako testenine.

Za pripravo potrebuješ naslednje sestavine. Sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in korake priprave pa si preberi na dnu strani.

Z indijskimi oreščki pripravi vegansko smetano. Ter v pečici speci brokoli.

Nato pa pripravi še omako in skuhaj testenine in oboje le še združi.

Na koncu testenine le še postrezi na krožnik ter obogati s pečenim brokolijem. Božansko!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti v veganski kremni paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Oh, kakšna čudovita zgodnja pomladna jed! Testenine, najboljše takšne s udrtinami, da se v njih omaka lahko pretkano skrije, prav lepo objema božanska kremna omaka, ki pa je pripravljena brez mlečnih dodatkov, beri smetane, saj kvazi smetano pripraviš kar z indijskimi oreščki. Poleg si pripravi karkoli želiš, predlagam pečen brokoli in skledo solate. Ja, tole je enostavno popoln obrok, ki pocrklja in nasiti. Pa še čudovito izgleda!


Ingredients

Scale

Sestavine za omako:

  • 1 žlica olja (uporabi kar olje v katerem so se namakali sušeni paradižniki)
  • 2 stroka česna
  • 6 kosov v olje vloženih sušenih paradižnikov
  • 4 dcl paradižnikove kaše
  • 1/2 žličke sušene bazilike
  • 1/4 žličke soli
  • poper
  • 160 g testenin (po želji uporabi beljakovinsko bogate kot so grahove ali lečine)

Sestavine za vegansko smetano:

  • 50 g indijskih oreščkov
  • 1 dl vode
  • 1/4 žličke soli

Sestavine za pečen brokoli:

  • 1 glavica brokolija
  • olje
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke ali nekaj obratov popra

Instructions

  1. Veganska smetana: Indijske oreščke v vreli vodi namakaj 15 minut, v vodi sobne temperature dve uri ali pa kar čez noč. Vodo nato odlij, oreščke pa stresi v mešalnik. Dodaj svežo vodo in sol ter vse zmiksaj v tekočo smetano.
  2. Pečen brokoli: Brokoli nareži na cvetke, pokapaj z oljem, posoli in popopraj in peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 190°c.
  3. Omaka: Na ponvi segrej olje in na segretem zmehčaj sesekljan česen. Dodaj na rezinice narezan sušen paradižnik, baziliko, sol in malo popra. Dolij paradižnikovo kašo, premešaj in kuhaj nekaj minut, potem pa dodaj smetano, premešaj in zavri, da dobiš svilnato omako. Testenine skuhaj po navodilih na embalaži, potem pa odcedi in umešaj v omako.
  4. Postrezi: Testenine serviraj, dodaj pečen brokoli in po želji okrasi s svežo baziliko ali peteršiljem ter takoj postrezi.

Notes

Če imaš res zmogljiv mešalnik, lahko iz indijskih oreščkov smetano pripraviš tudi brez namakanja.

Uporabiš lahko navadne ali polnozrnate špagete ali rezance, lahko pa tudi katere druge testenine, fusile ali polžke. Fino je le, da imajo površino, na katero se bo ujela ta mehka, svilnata, božanska omaka! Za nekaj beljakovin v obroku uporabi beljakovinsko bogate testenine, na primer lečine ali grahove.

Jed lahko na koncu okrasiš s čimer koli želiš. Uporabi (veganski, če želiš) parmezan, čili kosmiče ali dišavnico po izbiri (baziliko, peteršilj …).

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2018, v marcu 2025 pa sem močno izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.