Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti v veganski kremni paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Oh, kakšna čudovita zgodnja pomladna jed! Testenine, najboljše takšne s udrtinami, da se v njih omaka lahko pretkano skrije, prav lepo objema božanska kremna omaka, ki pa je pripravljena brez mlečnih dodatkov, beri smetane, saj kvazi smetano pripraviš kar z indijskimi oreščki. Poleg si pripravi karkoli želiš, predlagam pečen brokoli in skledo solate. Ja, tole je enostavno popoln obrok, ki pocrklja in nasiti. Pa še čudovito izgleda!


Ingredients

Scale

Sestavine za omako:

  • 1 žlica olja (uporabi kar olje v katerem so se namakali sušeni paradižniki)
  • 2 stroka česna
  • 6 kosov v olje vloženih sušenih paradižnikov
  • 4 dcl paradižnikove kaše
  • 1/2 žličke sušene bazilike
  • 1/4 žličke soli
  • poper
  • 160 g testenin (po želji uporabi beljakovinsko bogate kot so grahove ali lečine)

Sestavine za vegansko smetano:

  • 50 g indijskih oreščkov
  • 1 dl vode
  • 1/4 žličke soli

Sestavine za pečen brokoli:

  • 1 glavica brokolija
  • olje
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke ali nekaj obratov popra

Instructions

  1. Veganska smetana: Indijske oreščke v vreli vodi namakaj 15 minut, v vodi sobne temperature dve uri ali pa kar čez noč. Vodo nato odlij, oreščke pa stresi v mešalnik. Dodaj svežo vodo in sol ter vse zmiksaj v tekočo smetano.
  2. Pečen brokoli: Brokoli nareži na cvetke, pokapaj z oljem, posoli in popopraj in peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 190°c.
  3. Omaka: Na ponvi segrej olje in na segretem zmehčaj sesekljan česen. Dodaj na rezinice narezan sušen paradižnik, baziliko, sol in malo popra. Dolij paradižnikovo kašo, premešaj in kuhaj nekaj minut, potem pa dodaj smetano, premešaj in zavri, da dobiš svilnato omako. Testenine skuhaj po navodilih na embalaži, potem pa odcedi in umešaj v omako.
  4. Postrezi: Testenine serviraj, dodaj pečen brokoli in po želji okrasi s svežo baziliko ali peteršiljem ter takoj postrezi.

Notes

Če imaš res zmogljiv mešalnik, lahko iz indijskih oreščkov smetano pripraviš tudi brez namakanja.

Uporabiš lahko navadne ali polnozrnate špagete ali rezance, lahko pa tudi katere druge testenine, fusile ali polžke. Fino je le, da imajo površino, na katero se bo ujela ta mehka, svilnata, božanska omaka! Za nekaj beljakovin v obroku uporabi beljakovinsko bogate testenine, na primer lečine ali grahove.

Jed lahko na koncu okrasiš s čimer koli želiš. Uporabi (veganski, če želiš) parmezan, čili kosmiče ali dišavnico po izbiri (baziliko, peteršilj …).

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut