Makaroni v svilnati paradižnikovi omaki z vodko in špinačo

0 comments

To je res prava jed za razvajanje! Makaroni so obdani z razkošno svilnato paradižnikovo omako, družbo pa jim dela sveža špinača. Priprava je izredno enostavna in hitra, okusi pa so resnično neverjetni. V omaki se nahaja vodka, ki omaki da svež okus, za piko na i pa poskrbita parmezan in maslo. B.O.Ž.A.N.S.K.O.

Ni vsak dan pravi dan za to jed, ampak, ko pride tisti poseben dan za proslavljanje/uživanje/razvajanje, pa ta jed resnično zmaga. Omaka je polna samih odličnih zadevic – smetana, maslo, parmezan – zato ni nič čudnega, da je res bogata in popolnoma neubranljiva. Ja, to je prava jed za uživanje!

Ta jed z vodko je nekaj časa nazaj prevladovala TikTok in nič čudnega, da so se vsi zaljubili vanjo. Seveda sem jo poskusila tudi jaz in res je odlična. Seveda sem jo malenkost prilagodila mojemu okusu, zato sem dodala še malo sušenih paradižnikov, za svežino pa še malo sveže špinače. Seveda pa lahko oboje tudi izpustiš.

Ker je življenje treba uživati, je seveda nujno, da občasno pojemo tudi kaj bolj razkošnega. Kaj bolj bogatega. Kaj bolj porednega – preden zaviješ z očmi, da sem zoprna, daj priznaj, da omaka, polna smetane, masla in parmezana res ni najbolj zdrava in da je res ni treba jesti vsak dan. Seveda pa jo nekajkrat na leto res lahko pripravimo brez slabe vesti.

Priprava je res enostavna in hitra, potrebuješ pa naslednje sestavine:

 • Makarone – Najpogosteje se za to jed uporabi kar peresnike ali fusile ali rigatone, lahko tudi špagete. Jaz sem tokrat uporabila nekakšno mešanico med fusili in peresniki – imenujejo se tortiglioni, v male zarezice pa se omaka prav lepo “zatakne”. Ker večinoma kuham polnozrnate testenine, so tudi ti polnozrnati.
 • Aromatike – Šalotka (lahko tudi rdeča čebula) in česen sta skoraj nujna v tej jedi. Če želiš, lahko svež česen nadomestiš s česnom v prahu.
 • Paradižnikov koncentrat – Za to jed ne potrebuješ svežega paradižnika ali paradižnikove kaše, dovolj je že paradižnikov koncentrat v tubi. Jaz rada dodam še nekaj koščkov sušenih paradižnikov, da dodajo teksturo in še boljši okus.
 • Smetano, maslo, parmezan – Jaz uporabim kar nestepeno sladko smetano, lahko bi pa tudi smetano za kuhanje. Maslo in parmezan sta obvezna.
 • Vodko – V jed dodaš nekaj vodke – za dve osebi 40 ml – ki pa jo pokuhamo, tako da alkohol izpari, pusti pa čudovit okus in aromo. Lahko uporabiš tudi belo vino ali pa le malo več vode.
 • Špinačo – V take enobarvne jedi vedno rada dodam nekaj zelenja in špinača je za to idealna. Če bi to jed pripravljala poleti (pa je ne, jo pripravim le v zimskem času), bi uporabila svežo baziliko. Oboje pa ni obvezno.

Preden pogledava, kako se ta poslastica pripravi, pa še nekaj razkošnih jedi:

Za pripravo teh makaronov potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Sledi slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in potek po korakih.

Najprej zmehčaj šalotko, dodaj česen, paradižnikov koncentrat in sušene paradižnike. Po minuti dodaj vodko, ki jo nato pusti, da se ukuha (izpari). Dodaj še sladko smetano in kuhaj nekaj minut.

   

Medtem v slanem kropu skuhaj makarone. Ko so kuhani, NUJNO prihrani nekaj vode, v kateri so se makaroni kuhali.

V kremno omako daj še špinačo, parmezan, maslo in nekaj vode, v kateri so se skuhali makaroni. Vse še malo pokuhaj, poskusi in dodelaj, nato pa v svilnato omako umešaj kuhane makarone. Tako dobro!

In tako razkošno!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Makaroni v svilnati paradižnikovi omaki z vodko s špinačo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To je res prava jed za razvajanje! Makaroni so obdani z razkošno svilnato paradižnikovo omako, družbo pa jim dela sveža špinača. Priprava je izredno enostavna in hitra, okusi pa so resnično neverjetni. V omaki se nahaja vodka, ki omaki da svež okus, za piko na i pa poskrbita parmezan in maslo. B.O.Ž.A.N.S.K.O.


Ingredients

Scale

1 žlica (olivnega) olja
1 šalotka (ali 1/2 manjše rdeče čebule)
2 stroka česna (ali 1 žlička sušenega česna)
4 koščki sušenih paradižnikov
50 g paradižnikovega koncentrata
50 ml vodke (ali belega vina ali vode)
2 dl sladke smetane (ali smetane za kuhanje)
180 g (polnozrnatih) makaronov (tortiglioni, rigatoni, fusili, peresniki …)
1 pest sveže špinače (neobvezno)
2 koščka masla
1 pest parmezana
sol, poper, čilijevi kosmiči po okusu
svež peteršilj ali bazilika za okras


Instructions

 1. Priprava: Šalotko sesekljaj, česen pa prav tako (ločeno, ne skupaj). Naribaj parmezan, operi špinačo, nareži sušene paradižnike.
 2. Omaka: V ponvi segrej olje in na segretem zmehčaj šalotko. Dodaj česen, paradižnikov koncentrat in sušene paradižnike in kuhaj minuto, da česen zadiši. Dolij vodko, premešaj in kuhaj približno 2 minuti, da se vodka ukuha oz. da izpari. Dolij sladko smetano, dobro premešaj in kuhaj približno 5-10 minut.
 3. Makaroni: Makarone skupaj v soljenem kropu po navodilih na embalaži. Ko so kuhani, NUJNO prihrani vsaj 2 dl vode, v kateri so se makaroni kuhali.
 4. Dokončaj: V svilnato omako daj špinačo, parmezan in maslo ter približno 0,5 dl vode in premešaj. Poskusi in posoli in popopraj po okusu. Po želji dodaj še čilijeve kosmiče. Po potrebi dodaj še več vode in nežno premešaj.
 5. Skupaj: V omako nežno umešaj kuhane makarone. Jed ne sme biti suha, ampak lepo kremna in svilnata.
 6. Postrezi: Makarone serviraj na krožnik, potresi s parmezanom in čilijevimi kosmiči ter peteršiljem ali baziliko in postrezi. Njam!

Notes

Jed je najboljša sveže pripravljena, zato priprave vnaprej ne priporočam.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 25 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.