Božanski gratiniran krompir dauphinoise

0 comments

To je božanska, ravno prav nasitna in res luštna krompirjeva jed, ki ti bo zagotovo všeč! Tanko narezani lističi krompirja se namakajo v čudoviti kremni smetanovi omaki z nekaj sira, družbo pa mu delajo lističi karamelizirane čebule in odlične začimbe. To zagotovo ni dietna jed, je pa čudovita za razvajanje, saj prežene zimsko depresijo in navduši z okusom in izgledom. Pa kako diši!

Ko si privoščiš gratinirano hrano, si privošči najboljše. Ta jed je ekstravagantna in je pravo malo razkošje za nos in brbončice. Je odlična jed za ob posebnih priložnostih in ob praznovanju (pripravi jo za božično večerjo ali kosilo). Priprava res ni zapletena, najbolj zapleteno, če že, je prav rezanje krompirja na tanke lističe – uporabi multipraktik ali mandolina rezalnik, če se potrudiš, pa ga lahko na tanko narežeš tudi le z nožem.

Gratiniran krompir dauphinoise je francoska klasika, ki prihaja iz regije Dauphiné v jugovzhodni Franciji. Pripravljena je z narezanim krompirjem, pečenim v mleku ali smetani, družbo pa ji dela timijan ter sir, ki po peki v pečici postane čudovito zlat. Čeprav so te sestavine tiste klasične, obstaja več variacij z raznimi malimi dodatki.

V moji fantastični različici najdeš:

  • Krompir – Tega olupiš in na tanko narežeš. Uporabiš lahko multipraktik, mandolina rezalnik, v skrajnem primeru pa le desko in nož.
  • Zelenjava – V tisti klasični različici najdeš le česen, jaz pa dodam še čebulo, ki jo najprej karameliziram – kar pomeni, da jo le toliko časa počasi kuham, da se zmehča in obarva.
  • Tekočina – Jaz uporabim (nestepeno, seveda!) sladko smetano za stepanje ter nekaj vode.
  • Začimbe – Poleg timijana (suhega in po želji še malo svežega) jaz uporabim še lovorjev list in muškatni orešček. Ter česen v prahu.
  • Ostale sestavine – Za mehčanje čebule uporabim maslo, nato pa v jed umešam še sir, ki se lepo topi (edam, gruyer ali kaj podobnega), pred odhodom v pečico pa še nekaj parmezana.

Tista prava klasika je v celoti pripravljena v pečici. Ker je ob odhodu v pečico krompir še surov, traja taka peka kar nekaj časa – vsaj 1 uro. Da pripravo malo pohitrim, pa jaz večino priprave naredim na štedilniku ter nato jed na hitro zaključim v pečici. Zato potrebuješ ponev, ki jo lahko uporabiš na štedilniku in gre lahko tudi v pečico ALI pa najprej pripravo začneš v navadni ponvi, nato pa vse skupaj preneseš v pekač in tega nato daš v pečico.

Jed lahko skoraj v celoti pripraviš nekaj ur (ali en dan) vnaprej. Jed pripravi vse do koraka, ko jo pečeš, nato pa ohladi in speci pred postrežbo.

Preden pa si pogledaš, kako točno pripraviti to jed in kaj zanjo potrebuješ, pa še nekaj luštnih jedi, ki jih lahko pripraviš s krompirjem:

Vse so odlične in vse moraš pripravit! Še več idej za jedi s krompirjem pa najdi pod oznako krompir.

Priprava je resnično preprosta. V nadaljevanju sledi slikovni pregled priprave, natančnejši opis po korakih in količine sestavin pa najdi na dnu strani. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej pripravi krompir. Olupi ga in nareži na tanke lističe.

Najprej karameliziraj čebulo.

Nato dodaj krompir in tekočino ter krompir skuhaj na štedilniku.

V kremasto omako nato umešaj se sir. Na koncu na vrh daj še malo parmezan in jed dokončaj v pečici.

Enostavno božansko!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gratiniran krompir dauphinoise


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

To je božanska, ravno prav nasitna in res luštna krompirjeva jed, ki ti bo zagotovo všeč! Tanko narezani lističi krompirja se namakajo v čudoviti kremni smetanovi omaki z nekaj sira, družbo pa mu delajo lističi karamelizirane čebule in odlične začimbe. To zagotovo ni dietna jed, je pa čudovita za razvajanje, saj prežene zimsko depresijo in navduši z okusom in izgledom. Pa kako diši!


Ingredients

Scale

2 koščka masla (približno 20 g)
1 žlička (olivnega) olja
1 čebula
1 žlička soli
1/2 žličke popra
1 žlička Kotányi sušenega timijana
1/2 žlička Kotányi mletega česna
1/4 žlička Kotányi muškatnega oreščka
1 Kotányi lovorjev list
400 g krompirja
2,5 dc smetane za stepanje (ali smetane za kuhanje)
1 dl vode
100 g topljivega sira (edam, gauda, gruyer …)
nekaj žlic parmezana
2 vejici svežega timijana (neobvezno)


Instructions

  1. Priprava krompirja: Krompir olupi in na tanko nareži. Uporabi multipraktik, mandolina rezalnik ali pa se potrudi in krompir čim bolj na tanko nareži z nožem. Ne pozabi – bolj na tanko bo krompir narezan, hitreje bo kuhan.
  2. Karamelizirana čebula: V ponev daj maslo in olje ter na lističe narezano čebulo. Dodaj tretjino soli, poper in sušeni timijan ter premešaj in kuhaj približno 5 minut, da se čebula razpusti in obarva.
  3. Kuhanje: V ponev nato prenesi krompir, dodaj preostalo sol, muškatni orešček, lovorjev list in mleti česen ter dobro premešaj. Če imaš kaj svežega timijana, ga daj polovico. Dolij še smetano in vodo, dobro premešaj in pokrij ter kuhaj na štedilniku približno 10 minut, da se krompir v tekočini skuha. Vmes večkrat nežno premešaj, da se krompir na dnu ne prime.
  4. Peka: Ko je krompir kuhan, nežno vmešaj še sir. Potresi s parmezanom in ponev (če nimaš ponve, ki gre tudi v pečico, vse prenesi v pekač preden dodaš parmezan na vrh ) za 10 minut postavi v pečico, ogreto na 220°C, da se vrh zlato gratinira.
  5. Postrežba: Gratiniran krompir previdno vzemi iz pečice, po želji potresi s preostalim svežim timijanom in postrezi. Pa previdno, ker bo krompir v kremni omaki takoj ob prihodu iz pečice res vroč. Pa dober tek!

Notes

Uporabi krompir približno enake velikosti, da bodo lističi enako veliki in se bodo vsi isti čas skuhali.

Za karamelizirano čebulo uporabi rjavo, belo ali rdečo čebulo. Lahko tudi por.

Uporabi sir, ki se lepo topi – edam, gaudo, gruyer …

Jaz za boljšo razporeditev začimb rada uporabim česen v prahu, lahko pa tudi 2 stroka naribanega svežega česna.

Uporabiš lahko tudi smetano za kuhanje.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 15 minut + 10 minut v pečici

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2018, v decembru 2022 pa sem osvežila fotografije in konkretno izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.