Gratiniran krompir dauphinoise

0 comments

Tole je luštna, nasitna, odlična krompirjeva jed, ki ti bo zagotovo všeč! Pripravljena je s plastmi krompirja, smetanovege preliva in sira in nikakor ni najbolj lahka in dietična jed. A prav take jedi – v manjših količinah seveda – so najboljše v hladnih, depresivnih dneh. Za lažjo pripravo pa si le poglej še video priprave.

Pravzaprav ne jem veliko gratiniranih jedi. A takrat, ko jih, si privoščim najboljše. In ta gratiniran krompir je že tak. Priprava ti bo vzela nekaj časa, a se splača. Sploh, če jo pripraviš za kakšne obiske, saj je jed tako nasitna, da je vsak potrebuje le dobro žlico. Če imaš poleg še kakšno drugo jed, seveda. Ta recept je sicer od Julie Child, ki je vedela, kaj počne!

Preden pa si pogledaš, kako točno pripraviti to jed in kaj zanjo potrebuješ, pa še nekaj luštnih jedi, ki jih lahko pripraviš s krompirjem.

Vse so odlične in vse moraš pripravit!

Pred pripravo gratiniranega krompirja pa si le preberi še nekaj pomembnih stvari o jedi:

 • Rezinice krompirja lahko takoj po rezanju položiš v mrzlo vodo, da se ti med pripravo ostalih sestavin ne obarvajo. Pred uporabo jih pa le odcedi in popivnaj na čisti kuhinjski krpi.
 • Če je krompir skuhan, lahko preveriš tako, da previdno odstraniš folijo in v krompir zapičiš konico noža. Če je kuhan, bo šlo enostavno, sicer pa peci še nekaj minut.
 • Uporabi sir, ki se lepo topi- Lahko je edam, gruyer ali kaj podobnega.
 • Namesto svežega lahko uporabiš tudi suh timijan.

Pred videom pa še nekaj idej, kaj lahko postrežeš ob gratiniranem krompirju:

Sedaj pa si brž poglej video priprave in se prepričaj, da je to jed, ki jo moraš pripraviti. Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (56 s)

SESTAVINE (za vsaj 4 osebe):

 • 0,5 kg krompirja
 • 1/2 stroka česna
 • 40 g masla + za pekač
 • 1/2 žličke soli
 • 1/4 žličke popra
 • 150 g sira
 • 2,5 dcl sladke smetane
 • 2 žlički svežega timijana + za okras

PRIPRAVA

Krompir olupi in nareži na tanke rezinice.

Dno pekača namaži s prerezanim česnovim strokom in koščkom maslom. Nato začni zlagati. Na dno položi 1/3 krompirja. Prelij z 1/3 smetane in sira ter 1/2 stopljenega masla. Naredi še 2 sloja, na vrhu naj bo sir.

Pekač pokrij s folijo ali pokrovom in peci približno 1 uro, oziroma dokler krompir ni mehak. Odstrani folijo …

… in peci še približno 15 minut, da se vrh obarva. Okrasi že z nekaj timijana, počakaj 10 minut počivati, nato pa postrezi.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.