Neverjetno enostaven puhast krompir v oblicah

0 comments

Si predstavljaš, da ti nekdo postreže s takim nadvse ljubkim in dišečim kupčkom sreče? Wow! Krompir v oblicah, ki zahteva res minimalno truda, je čudovit za pripravo za večjo družbo. Odličen je le z malo masla ter soljo in poprom, lahko pa ga obogatiš še z najljubšim naribanim sirom. Kakorkoli ga že postrežeš, ti in tvoja družba boste nad okusom, pripravo in izgledom enostavno navdušeni!

Bližajo se praznične pojedine in imam odlično idejo za prilogo! Ta krompir je nekaj najboljšega. Navdušen je vsak, ki se ga loti, saj potrebuje res malo pozornosti, kajti večino dela opravi prav pečica. Če uporabiš srednje velike krompirje, je za eno osebo dovolj že en krompir, ki bo s svojo puhasto in dišečo sredico ter hrustaljavo lupinico res lepa priloga.

Poglejva si, kakšen je postopek priprave v štirih korakih:

 1. Čiščenje
  Ker bo lupinica krompirja po peki hrustljava in se ji ne bo možno upreti – in prav je tako, saj lupinica vsebuje ogromno vitaminov! – moraš krompir najprej dobro umiti pod tekočo vodo. Ko si že pri tem, odstrani vse morebitne črne pikice in ostale nepravilnosti.
 2. Priprava in prva peka
  Krompir nato z vilico po vsej površini dobro preluknjaj. Preluknjati ga moraš zato, da bo med peko lahko vročina uhajala iz krompirja in krompir zato pod pritiskom vročine ne bo eksplodiral. Nato krompir položi na pekač, obložen s papirjem za peko – ali alu folijo – in peci približno 25 minut, oziroma toliko časa, da se lupinica naguba.
 3. Mazanje in druga peka
  Ko se krompir zguba, pekač previdno vzeli iz pečice in krompir po vsej površini premaži s stopljenim maslom ali oljem. Nato ga postavi tako, da bo tista stran, ki je bila prej gor, sedaj dol – tako se bo krompir lepo spekel še na drugi strani. Krompir malo posoli, nato pa vrni v pečico in peci še približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se zmehča. Pozor, kožica bo še bolj nagubana in hrustljava, sredica pa mora bit mehka. To lahko preveriš tako, da krompir s prijemalko ali kuhinjsko brisačo stisneš ali pa v krompir zapičiš konico noža.
 4. Rezanje, puhanje in okraševanje ter postrežba
  Ko je krompir v sredini mehak, ga previdno vzemi iz pečice, nato pa po sredini po dolžini prereži na pol. Krompir primi in stisni, da se rahlo naguba. Potem pa vzemi vilico in z njo razrahljaj sredico. Na puhasto sredico položi košček masla, krompir posoli in popopraj ter po želji okrasi še z drobnjakom ali pa naribanim sirom. Takoj postrezi in enostavno le uživaj!

Vidiš? Popolnoma enostavno! Sedaj pa razumeš, zakaj sem rekla, da je ta način priprave krompirja zelo primeren za večje družbe, kajne? Jap, res je super!

Da bo priprava resnično enostavna, pa si preberi še nekaj nasvetov za pripravo puhastega krompirja v oblicah:

 • Najboljša vrsta krompirja je russet krompir, uporabiš pa lahko tudi katerega drugega.
 • Namesto z maslom lahko krompir premažeš tudi z oljem.
 • Krompir lahko obložiš s poljubnim nadevom, najprej lahko začneš z naribanim sirom, ki ga naribaj na razrahljano sredico.
 • Tako pripravljen krompir je lahko čudovita priloga katere koli jedi.
 • Pa še opozorilo – lahko poješ tako mehko sredico kot tudi hrustljavo lupinico, v kateri je veliko vitaminov.

Da pa boš imel/a na izbiro še več krompirjevih poslastic, ki so odlične priloge, pa si poglej še nekaj idej:

Sedaj pa si le pripravi eno izmed teh krompirjevih čudes in dober tek!

Za pripravo puhastega krompirja potrebuješ naslednje sestavine.

Krompir najprej preluknjaj, peci na eni in drugi strani, nato pa odpri, razrahljaj in okrasi.

 

 

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Neverjetno enostaven puhast krompir v oblicah


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 60 minut
 • Yield: za približno 3 osebe

Description

Si predstavljaš, da ti nekdo postreže s takim nadvse ljubkim in dišečim kupčkom sreče? Wow! Krompir v oblicah, ki zahteva res minimalno truda, je čudovit za pripravo za večjo družbo. Odličen je le z malo masla ter soljo in poprom, lahko pa ga obogatiš še z najljubšim naribanim sirom. Kakorkoli ga že postrežeš, ti in tvoja družba boste nad okusom, pripravo in izgledom enostavno navdušeni!


Ingredients

Scale
 • 6 manjših ali 3 večji krompirji
 • maslo
 • sol
 • poper
 • drobnjak (neobvezno, za okras)

Instructions

 1. Krompir pripravi: Krompir dobro operi pod tekočo vodo in izreži morebitne temne pike. Vse krompirje preluknjaj z vilico na vseh straneh, nato pa jih položi na pekač, obložen s papirjem za peko.
 2. Prva peka: Krompir peci 25 minut na 230°C, vse dokler lupinica ne postane nagubana in suha.
 3. Premaz: Nato krompir vzemi iz pečice, na obeh straneh premaži s stopljenim maslom in položi na tisto stran, ki je bila prej zgoraj.
 4. Druga peka: Krompir še potresi s soljo, vrni v pečico in peci še približno 20 minut. Po tem času krompir previdno narahlo stisni, da vidiš, če je krompir v sredini pečen. Pečen je, ko je mehak – če še ni mehak, ga peci še nekaj minut.
 5. Dokončaj in postrezi: Nato krompir vzemi iz pečice, prereži po dolžini in narahlo stisni. Z vilico zrahljaj sredico, nato pa nanjo položi košček masla, malo posoli in popopraj ter potresi s svežim drobnjakom ter takoj postrezi. Pojej sredico IN lupinico, ki bo čudovito hrustljava in zaradi vseh vitaminov res super zate.

Notes

Pojej sredico IN lupinico, ki bo čudovito hrustljava in zaradi vseh vitaminov res super zate.

Najboljša vrsta krompirja je russet krompir, uporabiš pa lahko tudi katero drugo sorto.

Namesto z maslom lahko krompir premažeš tudi z oljem.

Krompir lahko obložiš s poljubnim nadevom, poskusi z naribanim sirom, ki ga naribaj na razrahljano sredico.

Tako pripravljen krompir je lahko čudovita priloga h kateri koli jedi.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 50 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.