Neverjeten rebrasti krompir oz. krompirjevi ježki

0 comments

Kako pa tole diši! Ti čudoviti krompirčki so božanski, izgledajo prečudovito, so enkratnega okusa, pa še pripravijo se popolnoma enostavno. Te že na pogled čudovite krompirčke postrezi ob posebnih priložnostih, ob praznikih ali pa kar vsak dan. Z njimi vsekakor navdušiš.

Kaj pa, če bi krompir tokrat na malo drugačen način? Včasih že drugačna prezentacija nečesa popolnoma spremeni izkušnjo. Ta krompir je pečen v pečici, vendarle pa izgleda popolnoma drugače od tistega klasičnega in zato poskrbi za malo popestritve v sicer čisto običajnem dnevu. Moraš poskusit!

Da krompirčki izgledajo čisto drugače – obljubim, da navdušijo tako mlade kot starejše – ne potrebuješ posebnega znanja ali pripomočkov. Potrebuješ le nož in žlico. Krompirček položi na žlico in ga začni rezati na rezine – ker je žlica zaobljena, krompirčka ne moreš narezati do konca, ga lahko le zarežeš in dobiš izgled skoraj-ježka. Enostavno in lepo!

Če želiš, ob krompirčkih speci še česen. V pekač daj kar neolupljene stroke česna, jih premaži s omako in speci. Med peko se bodo zmehčali in postali neverjetno sladki. Tako pečeni česnovi stroki so popolno nasprotje grenkim in močnim surovim česnovim strokom, zato so neverjetno dobri in res čudoviti. Poskusi in obljubim, da ti bodo všeč.

Za pripravo teh malih krasotcev potrebuješ le pet sestavin:

  • KROMPIR – Najboljše je, če uporabim mladi krompir. Mladi krompir se speče hitreje, pa še odličnega okusa je.
  • MASLO – Z maslom je VSE boljše. Uporabiš ga le manjšo količino, zato brez skrbi. Če želiš, lahko maslo tudi izpustiš, vendarle pa – le zakaj bi ga?!
  • OLIVNO OLJE – Uporabi olivno olje ali pa katero koli drugo olje.
  • LIMONA – Uporabiš limonino lupinico in limonin sok. Ta krompir prav lepo osveži.
  • ZAČIMBE – Uporabi Kotányi mešanico za pečen krompir. Če je nimaš, jo pojdi iskat, ker je super, sicer pa lahko uporabiš tudi le sol in poper ter po želji še malo sladke paprike. V Kotányi mešanici za pečen krompir se sicer nahaja sol, česen, kumina, koriander, peteršilj, paprika, pšenična moka, poper in muškatni orešček.
  • DIŠAVNICE – Te niso obvezne, le spretno polepšajo že tako lepe krompirčke. Jaz uporabim kar peteršilj, ker mi lepo diši, pa še odličen je.

Ti krompirčki so najboljši sveži, zato priprave vnaprej ne priporočam. Vseeno pa jih lahko narediš vnaprej in potem pogreješ, ampak so res najboljši prav sveži.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako te nagajivčke pripraviš, pa še nekaj odličnih receptov s krompirjem:

Še več jedi s krompirjem najdi pod oznako Krompir.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi kratka slikovna priprava jedi, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi krompirčke. Potrebuješ le nož in žlico.

Nato pripravi mešanico, s katero premažeš krompirčke.

Nato pa krompirčke položi v pekač, jih premaži z mešanico, dodaj neolupljene stroke česna – ki med peko postanejo božansko sladki – in jih najprej peci pol ure, nato še enkrat premaži in peci še pol ure. Noro!

Postrezi jih s katero koli glavno jedjo, nikar pa ne pozabi božanske omake in pečenega česna.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Rebrasti krompir oz. krompirjevi ježki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 1 ura in 15 minut
  • Yield: za 2-3 osebe 1x

Description

Kako pa tole diši! Ti čudoviti krompirčki so božanski, izgledajo prečudovito, so enkratnega okusa, pa še pripravijo se popolnoma enostavno. Te že na pogled čudovite krompirčke postrezi ob posebnih priložnostih, ob praznikih ali pa kar vsak dan. Z njimi vsekakor navdušiš.


Ingredients

Scale
  • 400 g majhnih krompirčkov
  • 50 g olivnega olja
  • 50 g masla
  • 1 žlica Kotányi mešanice za pečen krompir (ali glej v Notes)
  • 1 limona: 1 žlica limonine lupinice in 1 žlica limoninega soka
  • 4 stroki česna
  • 1 šopek svežega peteršilja

Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 175°C.
  2. Krompir: Krompirčkom odstrani morebine pike in jih dobro umij – če je lupina tanka, jih ni treba lupiti.
  3. Rezanje: Vzemi navadno jušno žlico in nanjo položi krompirček ter zareži vanj v razmiku manj kot pol centimetra. Zaradi uporabe žlice krompirčkov ne bo mogoče zarezati do konca, spodaj se bodo še vedno držali skupaj. Ko se bodo krompirčki spekli, se bo razmik med rezinicami povečal in jih naredil neverjetno simpatične.
  4. Omaka za mazanje: Maslo stopi, ga zlij k olivnemu olju, dodaj še limonino lupinico in limonin sok ter Kotányi začimbno mešanico za krompir.
  5. Mazanje in peka: Zarezane krompirčke in neolupljene stroke česna položi v pekač, jih premaži s polovico oljnate zmesi, nato pa jih pol ure peci v predhodno ogreti pečici. Po pol ure krompirčke ponovno premaži in peci še pol ure oziroma dokler krompir ni lepo mehak in ob robovih hrustljav.
  6. Postrežba: Krompir po želji okrasi s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi. Ne pozabi na omako s pekača in česen, ki se bo med peko lepo zmehčal in je naravnost božanski. Njam!

Notes

Če začimbne mešanice nimaš, jo pojdi kupit ALI pa uporabi sol, poper, sladko papriko. V začimbni mešanici so sicer sol, česen, kumina, koriander, peteršilj, paprika, pšenična moka, poper in muškatni orešček.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 1 ura

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v marcu 2025 pa sem izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Krompirjevi “ježki”

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.