Fantastičen losos s pečenim krompirjem in šparglji z enega pekača

0 comments

Si želiš odličnega kosila, kjer se vse pripravi na enem samem pekaču in po začetnih petih minutah predpriprave vse delo opravi pečica?! Ta čudovita jed s sočnim lososom, ravno prav hrustljavim krompirjem in vedno odličnimi šparglji te bo popolnoma navdušila. Je slastna, luštna za pogledat, neverjetno diši in še hranljiva je. Popolna spomladanska kombinacija!

Obožujem jedi, ki mi na obraz narišejo nasmeh takoj, ko jih zagledam. Ta sončkasta jed, polna barv, res poskrbi za vse čute (nos, oči, brbončice). Že med pripravo res lepo diši – kako le ne bi, če so vse sestavine tako lepo začinjene! Druge na vrsti so oči. Ko pekač vzameš iz pečice, te s toplimi in pozitivnimi barvami že sama jed spravi v boljšo voljo. Potem so na vrsti brbončice, ki uživajo v vsakem grižljaju posebej. Na koncu pa imava še zadovoljen trebušček, kajti vse tole ni samo dobro, ampak je tudi dobro zate; hranljivo in zdravo. Poleg odlično sodi še skleda solate.

V jedi najdeš tri prekrasne komponente jedi. Vsaka posebej je čudovita in jo lahko pokombiniraš s katero koli jedjo. Skupaj pa so resnično odlične:

  • LOSOS – Vsaka jed z lososom je fantastična, ta pa še posebej. Imava ravno prav pečenega lososa, da ostane lepo sočen in mehak. Je nežno začinjen, da obdrži svoj prvoten odličen okus, a je z začimbami še nadgrajen. Božansko! Za začinjanje sem uporabila začimbno mešanico Žar od Kotányi, ki vsebuje sol, papriko, kumino, česen in kajenski poper. Če mešanice slučajno nimaš, pojdi ponjo! Ali pa v skrajnem primeru lososa začini s soljo, papriko in česnom.
  • KROMPIR – Pečen krompir, lepo mehak znotraj in že malo hrustljav na zunaj je vedno odličen! Ko pride v sezono, uporabi mladi krompir, do takrat pa navadnega za pečenje. Jaz ga narežem na manjše krhlje, da ima več ravne površine za hrustljavost. Pečen je v pol ure, najprej se polovico časa peče sam, drugo polovico pa mu družbo delata še losos in šparglji. Tudi krompir sem začinila do perfekcije. Zelo hitro ga pripravim za peko, če ga – ko je lupina lepa, tokrat ni bila – niti ne lupim, le dobro operem, odstranim morebitne nepravilnosti, narežem, pokapam z oljem in potresem z začimbno mešanico Krompir od Kotányi, ki vsebuje sol, česen, kumino, koriander, peteršilj, papriko, poper, muškatni orešček in moko. Spet velja, da če mešanice slučajno nimaš, pojdi ponjo! Ali pa uporabi sol, česen, papriko, poper in peteršilj.
  • ŠPARGLJI – Spomladi je že kar zločin, če v jedilnik ne vključimo špargljev. Aprila, maja in junija se jih skušam najesti za vse leto in enako priporočam tudi tebi. Šparglji so odličnega okusa, če jih pravilno pripraviš, pa še zdravi so. Slišim, da marsikdo ne je špargljev, ker se boji, da bo njihov odhod na stranišče bolj močnega vonja. Če popiješ dovolj vode, se tega res ni treba bati. Itak pa za seboj takoj potegneš vodo, kajne?! Torej, šparglji. Ti so najboljši, če jih pripraviš popolnoma enostavno. Potrebuješ le nekaj olja, malo soli, pa po želji še malo popra in česna. In to je to! V pečici se lepo zmehčajo in dobijo čudovit okus. Izven sezone špargljev lahko poleg spečeš brokoli, zelene bučke ali pa papriko.

Da ti bo priprava šla res kot po maslu (ha, nekaj masla je tudi v receptu!), si poglej še teh nekaj nasvetov za brezskrbno pripravo:

  • Nastavitev pečice: Pečica naj bo nastavljena na žar zgoraj in/ali spodaj in ne na ventilator, saj po mojih izkušnjah nastavitev na ventilator pokrade vlago v pečici, ki jo prav krompir najbolj potrebuje, da se speče tudi v notranjosti.
  • Koža lososa da ali ne: Uporabi svež ali odtajan losos in naj bo brez kosti. Kožo lahko odstraniš ali pa tudi ne. Če jo pustiš gor, file postavi na pekač s kožo na dnu, da zgoraj ne blokira toplote pečice.
  • Velikost krompirja: Uporabi krompir za peko ali pa v sezoni mlad krompir. Nareži ga na približno 3-4 cm velike kose, da se v pol ure lahko lepo speče.
  • Lomljenje špargljev: Špargljem odlomi spodnji olesenel del. To narediš tako, da špargelj primeš s prsti na obeh koncih in ga prelomiš. Prelomil se bo kar sam ravno tam, kjer začne leseniti.
  • Pazi na velikost pekača: Ko pripravljaš jed, upoštevaj, da morajo biti vse sestavine v enem sloju, da zrak lepo kroži okoli in da se vse enakomerno speče, zato uporabi raje večji pekač kot premajhnega. Če želiš manj dela pri čiščenju pa na pekač postavi še papir za peko.

Ker vem, da včasih doma nimaš vseh sestavin ali pa si želiš kakšne spremembe, si poglej še variacije v receptu:

  • Nadomesti lososa – Namesto lososa lahko uporabiš tudi piščančje mini fileje, škampe oz. gambere (te dodaj v pečico zadnjih 5-10 minut), kocke tofuja, razpolovljen blok fete. Vseeno začini na enak način.
  • Nadomesti krompir – Namesto navadnega krompirja lahko uporabiš tudi rezine sladkega krompirja. Jeseni lahko uporabiš celo kose rumene buče. Vseeno začini na enak način.
  • Nadomesti šparglje – Zunaj sezone špargljev lahko uporabiš katero koli drugo zelenjave. Poleg ali namesto špargljev lahko spečeš brokoli, cvetačo, koromač in/ali korenje (ta dva daj v pečico skupaj s krompirjem), zelene bučke ali pa papriko. Vseeno lahko začiniš na enak način, lahko pa dodaš še malo mešanice Žar.

Preden pogledava, kako se tole krasoto pripravi, pa še nekaj idej za enostavne jedi iz enega lonca ali pekača:

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi krompir in ga za 15 minut postavi v ogreto pečico.

Vmes pripravi šparglje in namaz za lososa.

K na pol pečenemu krompirju položi še lososa, ga namaži s premazom, dodaj še šparglje in peci še 15 minut. Lososa potem po želji pokajaj še z nekaj limoninega soka in potresi z drobnjakom. Krompir lahko osvežiš še z nekaj peteršilja.

Wow, poglej si to lepoto!

Jed serviraj, postrezi in enostavno le uživaj. Poleg odlično sodi še skleda solate!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fantastičen losos s pečenim krompirjem in šparglji z enega pekača


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Si želiš odličnega kosila, kjer se vse pripravi na enem samem pekaču in po začetnih petih minutah predpriprave vse delo opravi pečica?! Ta čudovita jed s sočnim lososom, ravno prav hrustljavim krompirjem in vedno odličnimi šparglji te bo popolnoma navdušila. Je slastna, luštna za pogledat, neverjetno diši in še hranljiva je. Popolna spomladanska kombinacija!


Ingredients

Scale

Sestavine za lososa:

  • 2 fileja lososa (svežega ali odtajanega)
  • 20 g stopljenega masla (ali 1 žlica olja)
  • 1 žlička limoninega soka (+ nekaj kapljic po peki)
  • 1 žlička Kotányi začimbne mešanice Žar (glej nadomestek v Notes)
  • svež drobnjak za postrežbo

Sestavine za krompir:

  • 350 g krompirja za peko (ali mladega krompirja)
  • 2 žlici (olivnega) olja
  • 1 žlička Kotányi začimbne mešanice Krompir (glej nadomestek v Notes)
  • svež peteršilj za postrežbo

Sestavine za šparglje:


Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 200°C na nastavitev žar spodaj/zgoraj. Če le lahko, se izogni nastavitvi ventilator.
  2. Krompir: Po potrebi krompir olupi – ali pa le dobro skrtači in odstrani morebitne nepravilnosti, nareži na 3-4 cm velike krhlje in stresi v skledo. Prelij z oljem, potresi z začimbno mešanico krompir in premešaj.
  3. Peka #1: Krompir stresi na pekač, po želji obložen s papirjem za peko, in postavi v ogreto pečico za 15 minut.
  4. Šparglji: Špargljem odlomi olesenel del. Posamezen špargelj primi z prsti na obeh straneh in prelomi. Prelomil se bo čisto sam ravno tam, kjer se začne oleseneli del. Šparglje položi na krožnik, pokapaj z oljem, potresi s česnom, soljo in poprom in nežno premešaj, da se začinjeno olje oprime vseh špargljev.
  5. Losos: V skodelici zmešaj stopljeno maslo, limonin sok in začimbno mešanico žar.
  6. Peka #2: Pekač po petnajstih minutah previdno vzemi iz pečice. Krompir premešaj. Na pekač dodaj lososova fileja in ju zgoraj in ob straneh premaži z odišavljeni maslom. Na pekač položi še špargje. PAZI, da bodo vse sestavine v enem sloju, da se bo vse enakomerno speklo. Pekač še za 15 minut postavi v pečico.
  7. Serviraj: Pečen losos pokapaj z nekaj kapljicami limoninega sok in potresi z narezanim svežim drobnjakom. Krompir po želji olepšaj s svežim peteršiljem. Jed serviraj na krožnik in takoj postrezi. Poleg odlično sodi velika skleda solate. Dober tek!

Notes

Začimbna mešanica Žar od Kotányi vsebuje sol, papriko, kumino, česen in kajenski poper. Če mešanice slučajno nimaš, pojdi ponjo! Ali pa v skrajnem primeru lososa začini s soljo, papriko in česnom.

Začimbna mešanica Krompir od Kotányi vsebuje sol, česen, kumino, koriander, peteršilj, papriko, poper, muškatni orešček in moko. Spet velja, da če mešanice slučajno nimaš, pojdi ponjo! Ali pa uporabi sol, česen, papriko, poper in peteršilj.

  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 30

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.