Odlična bučna rižota iz pečice

0 comments

Ta kremasta rižota z bučo, parmezanom, maslom in žajbljem je čudovita jesensko-zimska poslastica, ki navduši vse, ki jo poskusijo. Pripravi se zelo enostavno in hitro, saj se po začetnem mehčanju čebule na štedilniku, celotno kuhanje rižote prestavi v pečico.

Rižota je popolna jesensko-zimska poslastica, saj so sestavine zelo sezonske. Za pripravo potrebuješ katero koli jedilno rumeno bučo, jaz zadnje čase najraje uporabim hokaido bučo, preverjeno pa je rižota odlična tudi z masleno bučo. Za dišavnico sem uporabila žajbelj, ki se z bučo čudovito ujema. Nekaj sušenega žajblja (lahko bi sesekljala tudi nekaj listov žajblja) sem dodala na začetku priprave s čebulo in s tem odišavila celotno rižoto, za okras in hrustljavost pa sem rižoto okrasila na koncu še s hrustljavim žajbljem. Hrustljavost sem dosegla tako, da sem nekaj listkov žajblja popekla v nekaj masla. Njam! Ostale sestavine rižote poleg buče in žajblja so še riž, čebula, česen, belo vino (neobvezno), parmezan in jušna osnova (ali zelenjavna kocka in voda). Res malo sestavin, pa toliko okusa!

Preden pogledava, kako se ta rižota pripravi, pa še nekaj idej za jedi z bučo, saj ti je bo ob pripravi te rižote najverjetneje nekaj ostalo. Z bučo pripravi še:

Še več receptov z bučami najdi pod oznako Buče.

Kot že rečeno, je ta rižota skoraj v celoti pripravljena v pečici, kar je nenavadno, saj je večina rižot pripravljena na štedilniku, medtem ko rižu postopoma dodajaš tekočino. Ta rižota seveda ni ena izmed njih. Eden enostavnejših in najbolj priročnih načinov priprave rižote je peka v pečici. Za pripravo potrebuješ ognjevarno posodo s pokrovom, če je pa nimaš, pa uporabi kar pekač in alufolijo.

Za pripravo rižote potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Uporabi katero koli rumeno jedilno bučo. Jaz imam najraje hokaido bučo ali maslenko in obe ne lupim, le nakockam.

Rižoto pripraviš tako, da najprej na maslu z nekaj olja zmehčaš čebulo, za več arome dodaš še žajbelj in česen, nato pa še riž, ki vse te čudovite okuse vsrka vase. Za piko na i dodaš belo vino – lahko ga tudi izpustiš, če te moti alkohol. Dodaš še nakockano bučo, doliješ jušno osnovo in tekočino zavreš, nato pa pokriješ, postaviš v pečico in na rižoto za približno pol ure pozabiš.

Takole izgleda, preden posodo postaviš v pečico. Le pokriješ jo in pustiš, da vse ostalo delo opravi pečica. Nič nenehnega mešanja in dežuranja ob štedilniku torej.

Pa vseeno dobiš čudovito kremno rižoto, kar dosežeš tako, da po pol ure posodo vzameš iz štedilnika, dodaš parmezan in maslo in z velikim veseljem vse premešaš. Poskusiš, dosoliš po potrebi in popopraš ter postrežeš.

Po želji okrasiš s hrustljavim žajbljem in se navdušuješ nad čudovito poslastico.

 

Njam!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlična bučna rižota iz pečice


 • Author: Barbara
 • Total Time: 50 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta kremasta rižota z bučo, parmezanom, maslom in žajbljem je čudovita jesensko-zimska poslastica, ki navduši vse, ki jo poskusijo. Pripravi se zelo enostavno in hitro, saj se po začetnem mehčanju čebule na štedilniku, celotno kuhanje rižote prestavi v pečico.


Ingredients

Scale

60 g masla
1 žlica (olivnega) olja
1/2 čebule
2 stroka česna
sveži in/ali sušeni žajbelj 
0,5 dl belega vina
180 g riža
1/2 oz. 250 g hokaido buče (lahko katera koli rumena jedilna buča)
5 dcl jušne osnove (ali vode in kocke)
1 pest parmezana + za okras
sol in poper po okusu


Instructions

 1. Pečica: Pečico segrej na 180°C.
 2. Začetek: Na olju in 10 g masla zmehčaj čebulo. Dodaj sesekljan česen in 1/2 žličke sušenega ali sesekljanega svežega žajblja. Dodaj riž in dobro premešaj, da riž vpije vse čudovite okuse. Nato dodaj vino (ni nujno, doda pa lepo aromo) in premešaj. Dodaj nakockano bučo (jaz hokaido buče NE lupim), dolij jušno osnovo, dobro premešaj in kuhaj toliko časa, da tekočina zavre.
 3. Pečenje: Posodo pokrij in postavi v pečico za 30 minut. Če ognjevarne posode nimaš, rižoto prelij v pekač in ga dobro zapri z alufolijo, da tekočina med peko ne bo uhajala.
 4. Hrustljavi žajbelj: Na ponvi stopi 20 g masla in na stopljenem popeci 10 listkov žajblja. Ko se obarva temno, je popečen. Listke žajblja previdno prenesi na krožnik, obložen s papirnato brisačo, in prihrani za kasneje. Če ti kaj masla ostane, ga ob postrežbi kar pogumno umešaj v rižoto.
 5. Dokončaj rižoto: Po pol ure posodo z rižoto vzemi iz pečice in poskusi, če je riž že kuhan – če ni, ga lahko do konca skuhaš kar na štedilniku. Nato dodaj parmezan in 30 g masla ter dobro premešaj. Dobiti moraš kremasto (in nikar presuho!) rižoto s koščki buče. Bolj močno mešaš in bolj mehka je buča, bolj se bo stopila v rižoto in bolj oranžne barve bo. Če je tekočine preveč (ponavadi je ni), rižoto kuhaj še malo časa na štedilniku, da se ukuha, če je tekočine premalo, pa je nekaj še dodaj. Nato rižoto poskusi in dosoli ter po okusu popopraj.
 6. Postrezi: Rižoto serviraj, okrasi s parmezanom in hrustljavim žajbljem ter takoj postrezi.

Notes

Če uporabiš rjavi riž, dodaj 1 dcl jušne osnove več in peci 15 minut dlje.

Uporabi katero koli jedilno rumeno bučo. Jaz imam najraje neolupljeno hokaido bučo ali pa masleno bučo.

Uporabi belo ali rjavo čebulo, lahko pa tudi šalotko ali por.

Uporabi sušen in svež žajbelj, lahko pa tudi le sušenega ali le svežega.

Belo vino ni obvezno, doda pa lepo aromo. Če te skrbi alkohol, nikar, ker v vsej tej toploti alkohol izpari, pusti pa čudovito aromo.

Če ognjevarne posode nimaš, uporabi pekač in alufolijo.

Originalni recept je recept odlične Nagi.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 30

 

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.