Odlična bučna rižota iz pečice

0 comments

Ta kremna rižota z bučo, parmezanom, maslom in žajbljem je čudovita jesensko-zimska poslastica, ki navduši vse, ki jo poskusijo. Pripravi se zelo enostavno in hitro, saj se po začetni petminutni pripravi na štedilniku, celotno kuhanje rižote prestavi v pečico. In le pol ure kasneje je rižota, ki ponavadi zahteva veliko pozornosti, magično pripravljena. Oh, res je odlična!

Ta rižota je popolna jesensko-zimska poslastica. Za pripravo potrebuješ katero koli jedilno rumeno bučo, jaz najraje uporabim hokaido bučo, preverjeno pa je rižota odlična tudi z masleno bučo. Za dišavnico uporabim žajbelj, ki se z bučo čudovito ujema. Nekaj sušenega žajblja dodam na začetku priprave s čebulo in s tem odišavim celotno rižoto, za okras in hrustljavost pa na koncu rižoto okrasim še s hrustljavim žajbljem. Hrustljavost dosežem tako, da nekaj listkov svežega žajblja na hitro popečem v maslu. Njam! Ostale sestavine rižote poleg buče in žajblja so še riž, čebula, česen, belo vino (neobvezno), parmezan in jušna osnova (ali zelenjavna kocka in voda). Res malo sestavin, pa toliko okusa!

Eden enostavnejših in najbolj priročnih načinov priprave rižote je peka v pečici. Večina klasičnih rižot je sicer pripravljenih na štedilniku, medtem ko rižu postopoma dodajaš tekočino. Priprava klasične rižote je lahko zelo terapevtska in je super, ko imaš čas in voljo. V primeru, da želiš med pripravo kosila/večerje storiti še kaj drugega, pa izberi metodo priprave rižote v pečici. Za pripravo v pečici seveda potrebuješ ognjevarno posodo s pokrovom. Če je nimaš, za začetek priprave uporabi kozico, nato pa vse prelij v pekač, ki ga pred peko potem dobro zapri z alufolijo, da voda med peko ne izpari, ampak ostane ujeta v pekaču, kjer jo absorbira riž, ki se tako kuha.

Rižoto lahko seveda pripraviš v celoti vnaprej ter jo potem le nežno pogreješ. Vendar pa je tako, kot z vsemi rižotami, ta jed najboljša sveže pripravljena.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta rižota pripravi, pa še nekaj idej za jedi z bučo, saj ti je bo ob pripravi te rižote najverjetneje nekaj ostalo. Z bučo pripravi še:

Še več receptov z bučami najdi pod oznako Buče.

Za pripravo rižote potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Rižoto pripraviš tako, da najprej na maslu z nekaj olja zmehčaš čebulo, za več arome dodaš še žajbelj in česen, nato pa še riž, ki vse te čudovite okuse vsrka vase. Za piko na i dodaš belo vino – lahko ga tudi izpustiš, če te moti alkohol. Dodaš še nakockano bučo, doliješ jušno osnovo in tekočino zavreš.

Nato pa posodo pokriješ, postaviš v pečico in na rižoto za približno pol ure pozabiš. Medtem lahko na maslu popečeš še malo svežega žajblja, ki postane hrustljav in božansko dober.

Po približno dvajsetih minutah posodo vzameš iz štedilnika, dodaš parmezan in maslo in z velikim veseljem vse nežno premešaš. Če je premalo tekoče, dodaš še malo vode. Takole božansko kremasta naj bo.

 

Rižoto postrežeš, po želji okrasiš s hrustljavim žajbljem in se navdušuješ nad čudovito poslastico.

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlična bučna rižota iz pečice


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 40 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta kremna rižota z bučo, parmezanom, maslom in žajbljem je čudovita jesensko-zimska poslastica, ki navduši vse, ki jo poskusijo. Pripravi se zelo enostavno in hitro, saj se po začetni petminutni pripravi na štedilniku, celotno kuhanje rižote prestavi v pečico. In le pol ure kasneje je rižota, ki ponavadi zahteva veliko pozornosti, magično pripravljena. Oh, res je odlična!


Ingredients

Scale

60 g masla (razdeljen na 30, 20 in 10 g)
1 žlica (olivnega) olja
1/2 čebule
2 stroka česna
1 žlička Kotányi sušenega žajblja
nekaj listkov svežega žajblja
0,5 dl belega vina
160 g riža
1/2 oz. 250 g hokaido buče (lahko katera koli rumena jedilna buča)
5 dcl jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)
1 pest parmezana + za okras
sol po okusu
nekaj obratov Kotányi  popra


Instructions

 1. Pečica: Pečico segrej na 180°C.
 2. Začetek: Na olju in 10 g masla zmehčaj čebulo. Dodaj sesekljan česen in 1 žličko sušenega žajblja ter kuhaj minuto, da česen zadiši. Dodaj riž in dobro premešaj, da riž vpije vse čudovite okuse. Nato dodaj vino (ni nujno, doda pa lepo aromo) in premešaj. Dodaj nakockano bučo (jaz hokaido buče NE lupim), dolij jušno osnovo, dobro premešaj in kuhaj toliko časa, da tekočina zavre.
 3. Pečenje: Posodo pokrij in postavi v pečico za 20 minut. Če ognjevarne posode nimaš, rižoto prelij v pekač in ga dobro zapri z alufolijo, da tekočina med peko ne bo uhajala.
 4. Hrustljavi žajbelj: Na ponvi stopi 20 g masla in na stopljenem popeci nekaj listkov žajblja. Ko se obarva temno, je popečen. Listke žajblja previdno prenesi na krožnik, obložen s papirnato brisačo, in prihrani za kasneje. Če ti kaj masla ostane, ga ob postrežbi kar pogumno umešaj v rižoto.
 5. Dokončaj rižoto: Po dobrih dvajsetih minutah posodo z rižoto vzemi iz pečice in poskusi, če je riž že kuhan – če ni, ga lahko do konca skuhaš kar na štedilniku. Nato dodaj parmezan in 30 g masla ter dobro premešaj. Dobiti moraš kremasto (in nikar presuho!) rižoto s koščki buče. Bolj močno mešaš in bolj mehka je buča, bolj se bo stopila v rižoto in bolj oranžne barve bo. Če je tekočine preveč (ponavadi je ni), rižoto kuhaj še malo časa na štedilniku, da se ukuha, če je tekočine premalo, pa je nekaj še dodaj. Nato rižoto poskusi in dosoli ter po okusu popopraj.
 6. Postrezi: Rižoto serviraj, okrasi s parmezanom in hrustljavim žajbljem ter poprom in takoj postrezi.

Notes

Če uporabiš rjavi riž, dodaj 1 dcl jušne osnove več in peci 15 minut dlje.

Uporabi katero koli jedilno rumeno bučo. Jaz imam najraje neolupljeno hokaido bučo ali pa masleno bučo.

Uporabi belo ali rjavo čebulo, lahko pa tudi šalotko ali por.

Uporabi sušen in svež žajbelj, lahko pa tudi le sušenega ali le svežega.

Belo vino ni obvezno, doda pa lepo aromo. Če te skrbi alkohol, nikar, ker v vsej tej toploti alkohol izpari, pusti pa čudovito aromo.

Če ognjevarne posode nimaš, uporabi pekač in alufolijo.

Originalni recept je recept odlične Nagi.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 30

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2021, v novembru 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.