Description
Ta kremna rižota z bučo, parmezanom, maslom in žajbljem je čudovita jesensko-zimska poslastica, ki navduši vse, ki jo poskusijo. Pripravi se zelo enostavno in hitro, saj se po začetni petminutni pripravi na štedilniku, celotno kuhanje rižote prestavi v pečico. In le pol ure kasneje je rižota, ki ponavadi zahteva veliko pozornosti, magično pripravljena. Oh, res je odlična!
Ingredients
60 g masla (razdeljen na 30, 20 in 10 g)
1 žlica (olivnega) olja
1/2 čebule
2 stroka česna
1 žlička Kotányi sušenega žajblja
nekaj listkov svežega žajblja
0,5 dl belega vina
160 g riža
1/2 oz. 250 g hokaido buče (lahko katera koli rumena jedilna buča)
5 dcl jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)
1 pest parmezana + za okras
sol po okusu
nekaj obratov Kotányi popra
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 180°C.
- Začetek: Na olju in 10 g masla zmehčaj čebulo. Dodaj sesekljan česen in 1 žličko sušenega žajblja ter kuhaj minuto, da česen zadiši. Dodaj riž in dobro premešaj, da riž vpije vse čudovite okuse. Nato dodaj vino (ni nujno, doda pa lepo aromo) in premešaj. Dodaj nakockano bučo (jaz hokaido buče NE lupim), dolij jušno osnovo, dobro premešaj in kuhaj toliko časa, da tekočina zavre.
- Pečenje: Posodo pokrij in postavi v pečico za 20 minut. Če ognjevarne posode nimaš, rižoto prelij v pekač in ga dobro zapri z alufolijo, da tekočina med peko ne bo uhajala.
- Hrustljavi žajbelj: Na ponvi stopi 20 g masla in na stopljenem popeci nekaj listkov žajblja. Ko se obarva temno, je popečen. Listke žajblja previdno prenesi na krožnik, obložen s papirnato brisačo, in prihrani za kasneje. Če ti kaj masla ostane, ga ob postrežbi kar pogumno umešaj v rižoto.
- Dokončaj rižoto: Po dobrih dvajsetih minutah posodo z rižoto vzemi iz pečice in poskusi, če je riž že kuhan – če ni, ga lahko do konca skuhaš kar na štedilniku. Nato dodaj parmezan in 30 g masla ter dobro premešaj. Dobiti moraš kremasto (in nikar presuho!) rižoto s koščki buče. Bolj močno mešaš in bolj mehka je buča, bolj se bo stopila v rižoto in bolj oranžne barve bo. Če je tekočine preveč (ponavadi je ni), rižoto kuhaj še malo časa na štedilniku, da se ukuha, če je tekočine premalo, pa je nekaj še dodaj. Nato rižoto poskusi in dosoli ter po okusu popopraj.
- Postrezi: Rižoto serviraj, okrasi s parmezanom in hrustljavim žajbljem ter poprom in takoj postrezi.
Notes
Če uporabiš rjavi riž, dodaj 1 dcl jušne osnove več in peci 15 minut dlje.
Uporabi katero koli jedilno rumeno bučo. Jaz imam najraje neolupljeno hokaido bučo ali pa masleno bučo.
Uporabi belo ali rjavo čebulo, lahko pa tudi šalotko ali por.
Uporabi sušen in svež žajbelj, lahko pa tudi le sušenega ali le svežega.
Belo vino ni obvezno, doda pa lepo aromo. Če te skrbi alkohol, nikar, ker v vsej tej toploti alkohol izpari, pusti pa čudovito aromo.
Če ognjevarne posode nimaš, uporabi pekač in alufolijo.
Originalni recept je recept odlične Nagi.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 30