Cvetačni riž z zelenjavo in klobaso s pekača

1 comment

Cvetačni riž (le zmiksana cvetača), mnogo pisane zelenjave IN klobaso (ali pa kateri koli drug protein!) lahko pripraviš le na enem samcatem pekaču! Ob tem pa še uživaš v čudovitih okusih in se prav konkretno naješ. Ta recept je lahko popolnoma paleo ali pa popolnoma veganski, ne glede na izbiro proteina pa je 100% odličen.

Ne le, da je ta jed polna barv in okusov, pripravi se na enem samem pekaču in v celoti v pečici. Za predpripravo potrebuješ kakšnih 10 minut, vse ostalo pa opravi pečica sama. Recept se tudi zelo enostavno zapomni, saj potrebuješ le zelenjavo, proteine, olje in eno samcato začimbno mešanico – in to je to!

Jesen je ena najbolj radodarnih sezon. Na izbiro imamo veliko čudovite zelenjave in jaz sem ena tistih, ki to na polno izkorišča. Jeseni so med drugimi sestavinami na razpolago tudi buče, brstični ohrovt, cvetača, paprike in vse to je v tej jedi. Seveda lahko izven sezone v tem receptu izbranih sestavin uporabiš zelenjavo, ki je takrat na razpolago. Spomladi poleg cvetače in paprik uporabi še šparglje. Poleti uporabi še zelene bučke, jajčevce in češnjeve paradižnike. Ko buč ni na razpolago, uporabi sladki krompir.

Tokrat sem za proteine izbrala pečenice, lahko pa glede na okus in razpoložljivost (seveda lahko vsakič, ko to jed pripraviš, izbereš kaj drugega) izbereš katere koli druge proteine:

  • zelenjavne proteine: gobice, stročji fižol, tofu …
  • morske proteine: lososa, gambere …
  • mesne proteine: hrenovke, kranjsko klobaso, čevapčiče, na kocke narezanega piščanca ali purana …

Kaj niso taki recepti najboljši?! Izbereš lahko kar ti srce (=želodček) poželi. Ta recept je priročen tudi za takrat, ko se ti v hladilniku nabere veliko različnih ostankov zelenjave, ki jo moraš porabiti.

Potem, ko izbereš zelenjavo in proteine, pa potrebuješ le še dve sestavini:

  • Izberi olje, ki ti je najljubše (jaz vedno izberem olivno olje, lahko bi pa tudi rastlinsko olje, ghee ali kokosovo olje).
  • Potem pa potrebuješ le še začimbe. In tu ti predlagam en samcat magičen izdelek, v katerem se nahaja vse, kar potrebuješ. V enem samem čudovitem lončku mešanice začimb Kotányi Magic Dust (kdor je izbiral to ime, je točno vedel, kaj dela!) se nahaja: sol, paprika, trsni sladkor, česen, čebula, dimljen čili, kajenski poper. Če ti pekoče ni všeč ali to jed pripravljaš za otroke, ti predlagam, da izbereš mešanico začimb Kotányi Perutnina, v kateri so: sol, paprika, timijan, čebula, česen, rožmarin, poper, majaron, šetraj, bazilika in pehtran. Oboje mi je neznansko všeč in non stop uporabljam že več let in to kadar koli v letu.

Ta recept je odličen tudi za pripravit vnaprej. Ker cvetača čez čas malo spremeni vonj, predlagam, da jed poješ naslednji dan. Jaz ostanke naslednjič pogrejem kar na ponvici. Poleg potem dodam ponavadi še eno jajce na oko in/ali malo avokada.

Ob postrežbi ti priporočam, da jed potreseš z malo svežega peteršilja (če ga imaš, sicer se ne sekiraj), kakšno rezino limone ali limete, da z njo osvežiš jed, poleg pa nikar ne pozabi velike sklede solate. Če želiš, poleg postrezi še z avokadom in/ali ocvrtim jajcem.

Pa še to – kljub temu, da jed ne vsebuje ogljikovih hidratov (pozor le na to, kaj je v tvojem izbranem proteinu), te bo prav lepo nasitila. Velik razlog je tudi v mentalni prevari. Ker ješ cvetačo v obliki riža, ki je lepo mehak in odišavljen z začimbami, se ti sploh ne zdi, da pravzaprav ješ le zelenjavo!

Preden pogledava, kako enostavno to jed pripraviš, pa še nekaj jedi s cvetačo, za katero čisto premalo ljudi ve, da je čudežna (z njo pripravi njoke, podlago za pico, polpete, solato, zrezek, omake, obogaten pire …):

Priprava današnje jedi z enega samega pekača! je noro enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdeš natančen zapis količine sestavin in pripravo po korakih.

Najprej pripravi cvetačni riž. Jaz ga pripravim kar v mešalniku, ker ga imam najbližje. Lahko pa cvetačo zmiksaš v multipraktiku ali pa previdno! naribaš kar na ribežen.

Nato najprej pripravi tršo zelenjavo, ki potrebuje dlje, da se zmehča. Tokrat je to buča in brstični ohrovt ter pečenica. Vse pokapaj z oljem in potresi z začimbno mešanico ter premešaj kar s čistimi rokami. Nato pa prenesi na s papirjem za peko obložen pekač in peci 15 minut.

Nato pripravi še ostalo zelenjavo in jo zmešaj z oljem in začimbami kar v isti posodi.

Zelenjava se bo med prvo peko že konkretno zmehčala. Nato pa nanjo razporedi ostalo zelenjavo in premešaj. Pazi, da je vse kolikor se pač da razporejeno v eno plast. Nato peci še 15 minut.

In to je to! Vse za svežino potresi še s svežim peteršiljem in pokapaj z limonovim sokom.

In takoj postrezi. Po možnosti z veliko skledo solate. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Cvetačni riž z zelenjavo in klobaso s pekača


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Cvetačni riž (le zmiksana cvetača), mnogo pisane zelenjave IN klobaso (ali pa kateri koli drug protein!) lahko pripraviš le na enem samcatem pekaču! Ob tem pa še uživaš v čudovitih okusih in se prav konkretno naješ. Ta recept je lahko popolnoma paleo ali pa popolnoma veganski, ne glede na izbiro proteina pa je 100% odličen.


Ingredients

Scale

1/2 cvetače
1 čebula
1 velika pest brstičnega ohrovta
1 skodelica na kocke narezane buče (ali sladkega krompirja)
1 rdeča in 1 zelena paprika
1 pečenica (ali kateri koli drugi protein: gobe, stročji fižol, tofu, gamberi, losos, hrenovka, piščanec …)
4 žlice (olivnega) olja
2 žlici mešanice začimb Kotányi Magic Dust
svež peteršilj in limona za postrežbo


Instructions

  1. Cvetačni riž: Cvetačo očisti, operi in v mešalniku ali multipraktiku zmiksaj v riž podobna zrnca. Lahko jo tudi previdno! naribaš na ribežen.
  2. Pečenje 1: Najprej očisti in nareži tršo zelenjavo (bučo in brstični ohrovt) in pečenico, ki potrebuje dlje časa, da se zmehča. Pokapaj s polovico olja in potresi s polovico začimb ter premešaj s čistimi rokami. Prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko in peci 15 minut pri 200°C.
  3. Pečenje 2: V isti skledi (zakaj bi jo vmes umivali, če ni treba) skupaj zmešaj naribano cvetačo, paprike in čebulo ter prelij s preostalim oljem in potresi s preostalimi začimbami. Spet dobro premešaj kar s čistimi rokami in previdno dodaj na zelenjavo, ki se je že pekla 15 minut. Previdno vse premešaj in peci še 15 minut pri 200°C.
  4. Postrežba: Pečeno zelenjavo za svežino (ni pa nujno) potresi s svežim peteršiljem in po okusu pokapaj z limonovim sokom. Postrezi takoj, po možnosti z veliko skledo solate.

Notes

Uporabi katero koli zelenjavo glede na okus, sezono in razpoložljivost (glej več idej zgoraj).

Namesto mesnega proteina uporabi zelenjavnega ali ribjega (glej več idej zgoraj).

Jed lahko pripraviš dan prej, a je najboljša sveže pripravljena.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

One Comment

  1. Marjan Kozlovič

    Hvala za odlične ideje !
    Lp . Marjan






Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.