Neverjeten cvetačni zrezek z gobovo omako

, 2. Oct 2018 | No Comments

Zrezek iz cvetače?! Seveda! Pametno narezan in v pečici pečen kos cvetače je nekaj najbolj presenetljivega! Res je težko verjeti, da pečica in nekaj začimb cvetačo spremenita v nekaj tako slastnega. Da bo zrezek še boljši, pa si poglej še, kako pripraviti pravo vegansko kremasto gobovo omako. Popolna kombinacija!

Da je cvetača ena najbolj spregledanih in raznovrstnih zelenjav sem pisala že v blog zapisu o cvetači daljnega leta 2016. Že takrat sem vedela, da se iz cvetače lahko pripravi marsikaj zanimivega, ves čas pa seveda spoznavam in odkrivam nove načine. Zrezek, morda boljše rečeno kar kotlet cvetače, je zadnja izmed pogruntavščin in ne le, da prav lepo izgleda, še dober je! Seveda je pomembno, da veš, kako ga narezati, zato te vabim, da si v nadaljevanju ogledaš video, v katerem ti pokažem, kako. Moram ti zaupat, da tudi meni ni uspelo v prvo, pa čeprav sem prav tako pogledala video na Tasty. To potrjujejo tudi tri vrečke cvetače v mojem zamrzovalniku! A brez skrbi, imam ogromno receptov in me niti malo ne skrbi, kako jo bom porabila. Da pa tudi tebi ne bo težko porabit cvetačo, ti predlagam nekaj najbolj simpatičnih receptov s cvetačo.

Super ideje za pripravo cvetače:

Vse recepte, v katerih se pojavi sestavina cvetača, pa si le poglej pod oznako Cvetača.

Preden pa si pogledaš video, kako današnji recept pripravit, pa še nekaj besed o gobovi omaki. V #SitFitSi zbirki imam še en recept za pripravo gobove omake, ki je dosti bolj razkošna od današnje. Najdeš jo v receptu Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene. A brez skrbi, tudi današnja gobova omaka je fantastična. Okus ji da mlada čebula, česen in pa začibnice, jaz sem uporabila svež timijan in peteršilj, saj sta ti dve začimbnici najboljši gobovi prijateljici.

Še nekaj pomembnih informacij o današnjem receptu:

  • Namesto jušne osnove lahko uporabiš tudi vrelo vodo in zelenjavno kocko.
  • Namesto timijana in peteršilja lahko uporabiš le timijan ali le peteršilj. Lahko pa uporabiš tudi svež pehtran ali pa meto.
  • Pripraviš lahko tudi bolj razkošno gobovo omako in omaki dodaš še sladko smetano in parmezan.
  • Cvetačni zrezek je najboljši svež, prav tako pa tudi gobova omaka.
  • Če ješ meso, lahko današnjo jed postrežeš tudi s pečenim zrezkom ali ražnjiči.
  • Vegetarijanci ali vegani pa lahko to jed postrežete s pire krompirjem ali pa pirejem iz gomoljne zelene.
  • Preostanek cvetače lahko zamrzneš in uporabiš v kakšnem izmed receptov pod oznako Cvetača.

Pozor: Če uporabiš moko brez glutena je ta jed primerna tudi za brezglutensko prehrano.

Sedaj pa si brž poglej video priprave in se prepričaj, da je to jed, ki jo moraš pripraviti. Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (58 s)

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za 4 cvetačne zrezke:

  • 1/2 cvetače
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • ½ žličke timijana
  • ½ žličke čebule v prahu
  • 1 strok česna
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke popra

Sestavine za gobovo omako:

  • 1 žlica olja
  • 500 g gob
  • 1 žlica svežega timijana
  • 2 žlici svežega peteršilja
  • 5 žlic (polnozrnate) moke
  • 5 dcl jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
  • 2 mladi čebulici (ali 1/2 majhne rjave čebula)
  • sol
  • poper
  • ½ žličke limonine lupinice

PRIPRAVA

Najprej pripravi cvetačne zrezke. Cvetači odstrani zelenje, nato pa jo nareži na štiri kose (kako, si poglej v videu!).

Zrezke umij, odcedi in pobriši s kuhinjsko brisačo. Skupaj zmešaj olje, limonin sok, timijan, nariban strok česna, čebulo v prahu, poper in sol in premešaj, nato pa z zmesjo namaži zrezka.

Peci približno 30 minut na 200°C, vmes zrezka enkrat previdno obrni.

Nato pripravi omako. Na segreto olje vrzi narezano mlado čebulo, nato pa še česen. Ko se mlada čebula zmehča, dodaj gobe in kuhaj, da se zmehčajo, spustijo vodo in da se voda pokuha. Dodaj moko in dobro premešaj. Nato dolij jušno osnovo, dobro premešaj ter dodaj še timijan, peteršilj, limonino lupinico in poper. Kuhaj približno 10 minut, da se omaka zgosti.

Na krožnik serviraj zrezek, ga prelij z omako ter potresi s peteršiljem in takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply