Sanjaš o kremni, popolnoma rastlinski omaki brez mlečnih izdelkov in brez oreščkov ali semen? Ta cvetačna omaka je vse to in še več. Je super enostavna za pripravit, je popolnoma veganska in je naravnost božanska. Za polizat ves krožnik!
Ob uporabi veganskega masla ali pa če namesto masla uporabiš olivno olje, je ta omaka popolnoma veganska. Čeprav nisem veganka in jem čisto vse, imam rada veganske jedi. Pojem veeeeeliko veganskih obrokov – pravzaprav sem 80% časa vegetarijanska in 60% veganka. In to čisto po lastni izbiri. Ker je veganska hrana odlična! Če jo znaš pripraviti, seveda.
Rada spoznavam veganski svet in v zadnjem letu sem odkrila in stestirala ogromno veganskih omak. Za k testeninam, rižu, kvinoji … Prvo mesto med najboljšimi omakami za k testeninam zaseda pesto iz pečenih paprik. Obožujem to omako! Pripravi se super hitro in je fenomenalnega okusa. Zelo zelo zelo blizu tej omaki – ker je prav tako fenomenalna – je ta cvetačna omaka. Prav neverjetno je kakšne okuse skupaj tvori tako malo sestavin: cvetača, jušna osnova, maslo, česen in začimbe. Pravi čudež je ta naš svet, kaj ni? Prepričana sem, da jo bom pripravila še enkrat, in enkrat, pa še enkrat, potem pa spet še enkrat …
Kremno teksturo da tej omaki do mehkega kuhana cvetača. Resnično ne potrebuješ ničesar drugega. Nič smetane. Nič mleka. Nič krompirja. Nič moke. Ničesar razen cvetače. <3 cvetačo!
Še nekaj plusov ima ta omaka:
- Paše tako na testenine kot na riž. Super je tudi z ravioli. Ali pa njoki.
- Pripravljena je v slabih 15-ih minutah.
- Pripraviš jo lahko tudi iz zamrznjene cvetače.
- Pripravljeno omako lahko enostavno zamrzneš.
Da ti bo dosti bolj jasno, zakaj pri opisu te omake uporabljam same superlative, jo moraš enostavno pripravit. Ker če ne probaš, ne veš!
Če te pa slučajno napisano še ni prepričalo, pa naj ti še povem, da je cvetača prav nepredstavljivo zdrava. Zakaj je zdrava, kako jo gojiš in kakšne odlične jedi lahko še pripraviš iz nje, si preberi blog zapis Cvetača.
SESTAVINE (za večjo skodelico omake)
- 500 g cvetače – pol ene večje glavice
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
- 1 l vode
- 1 žička soli
- 4 stroki česna
- 1 košček (veganskega) masla
- poper
PRIPRAVA
Cvetačo nareži na majhne cvetke in jih za 5 minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven priplavajo vse majhne živalice in vsa umazanija. Po petih minutah jih poberi iz vode in splakni pod hladno vodo.
V večji lonec daj liter zelenjavne jušne osnove in liter vode. Zavri, potem pa vanj stresi cvetačo …
… in jo skuhaj do mehkega – približno 10 minut.
Česen sesekljaj in stresi v ponev s stopljenim maslom.
Česen kuhaj le nekaj minut, da se zmehča, a nikar ne obarva. Ko se česen zmehča, česen in maslo prenesi na krožniček, da se v vroči ponvi ne kuha naprej.
Z vilico preveri, če je cvetača kuhana – če jo z vilico enostavno nabodeš, je cvetača kuhana.
Kuhano cvetačo z luknjasto penovko prenesi v multipraktik, a vode ne zavrzi. Kuhani cvetači dodaj česen z maslom, sol in malo popra. Dolij še 2 dcl vode, v kateri se je cvetača kuhala in dobro zmiksaj, da dobiš kremno omako.
Zmiksano cvetačno omako poskusi in dosoli ali dopopraj, če je potrebno. Če je omaka pregosta, dodaj še nekaj vode, v kateri se je cvetača kuhala.
Ko cvetačna omaka nekaj časa stoji se malo zgosti, zato prihrani nekaj vode, v kateri se je kuhala cvetača, če jed ne misliš postreči takoj. Pred postrežbo cvetačno omako dobro premešaj in po potrebi in želji dodaj še malo vode. Dodajaj jo po žlicah, da omake ponesreči ne razredčiš preveč.
Cvetačno omako lahko postrežeš s testeninami, rižem ali pa jo uporabiš namesto bešamel omake pri pripravi lazanje. Odlična je s špinačnimi rezanci, gobami in sušenimi paradižniki.
Vse ok, zanimivo samo od kdaj pa je maslo
vegansko. TAKE NAPAKE SO ZELO MOTEČE.
Zgolj dobronamerni popravek.
Lp
Živjo Jasna! Hvala za komentar. 🙂 So mi vegani povedali, da obstaja vegansko maslo in da se obnaša čisto tako, kot maslo iz mleka. Tako da mislim, da ni težav. 🙂 Sem pa dodala napis vegansko, da res ne bo nejasnosti.
Ja, super, da si dodala.
Jaz nisem veganka, vem pa, da so take
stvari moteče.
Lp in čim več dobrih receptov.
Jasna, hvala tebi, ker si me spomnila. 🙂
Ta omaka je …preprosto božanska! In ker je tako uporabna bo med mojimi najpriljubnejšemi.
Odlično! 🙂 Me veseli, da nisem edina fenica te omake. 😉