Čudovita in enostavna cvetačna pica

1 comment

Cvetačna pica? Točno tako! Cvetača se skriva v podlagi, kjer ji družbo dela parmezan in jajce. Ta pica je presenetljivo odlična, primerna za tiste, ki bi se radi (občasno) izognili moki. Z nadevom si vsekakor daj duška – izberi, kar imaš najraje in kar imaš na razpolago.

Ena izmed najbolj presenetljivih uporab cvetače je prav pica. Ko cvetačo pokuhaš ali popečeš in jih odstraniš vodo, je zelo mehka in upogljiva in z njo lahko ustvarjaš po mili volji. Z njo lahko pripraviš tudi prav okusne cvetačne kroglice. Za picino podlago cvetači dodaš parmezan za okus in jajce, da vse drži skupaj. Seveda bo podlaga dosti bolj okusna, če ji dodaš še malo soli in nekaj dišavnic oz. začimb. Uporabiš lahko suh ali svež timijan ali origano, lahko pa tudi sesekljan peteršilj.

Priprava te cvetačne podlage je malenost dolgotrajnejša, saj vključuje peko ali pokuhavanje cvetače in ožemanje. Več vode ožameš, lažje jo potem oblikuješ in po peki tudi držiš tako, kot navadno pico – v roki.

Kaj daš na pico, je seveda tvoja odločitev. Izberi tisto, kar imaš najraje in kar ti je na razpolago. Seveda s klasično paradižnikovo osnovo in mocarelo nikoli ne zgrešiš.

Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo cvetačne podlage, pa še nekaj idej za porabo tiste polovice cvetače, ki ti bo ostala. Ker je cvetača zelo nevtralnega okusa, se odlično prilagaja vsem okusom, ki jo spremljajo, zelo uporabna pa je tudi zaradi svoje teksture. Surovo lahko uporabiš v solati, z njo narediš fejl riž, jo skuhaš in spečeš in z njo pripraviš pire, omako ter tudi mojo najljubšo uporabo cvetače – božansko burger polpetko:

Še več idej za (u)porabo cvetače najdi pod oznako Cvetača.

Priprava cvetačne podlage je enostavna, pa čeprav malenkost dolgotrajnejša. Čeprav pravzaprav niti daljša od priprave klasičnega picinega testa.

Za pripravo cvetačne podlage potrebuješ naslednje sestavine.

Cvetačo nato razdeli na cvetke in sesekljaj v multipraktiku. Naribano cvetačo prenesi na pekač in speci, da se zmehča.

Nato dobro ožemi odvečno. Dodaj ostale sestavine in zmešaj v testo. Nato testo razdeli na dva dela in kar s prsti oblikuj dva kroga.

Peci ju v pečici, da se naredi skorjica. Nato pa podlago obloži s poljubnim nadevom. Jaz sem dodala paradižnikovo omako (recept najdi spodaj) in mocarelo.

Pečeno lahko tudi okrasiš – jaz sem dodala zeleni pesto in svežo mocarelo ter čilijeve kosmiče, na drugo pico pa še malo pršuta.

Ta pica je fenomenalna. Zaradi hrustljave skorjice pa jo lahko tudi zelo enostavno držiš. Seveda, če ne pretiravaš z nadevom. Uživaj!

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Čudovita in enostavna cvetačna pica


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: približno 1 ura
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Cvetačna pica? Točno tako! Cvetača se skriva v podlagi, kjer ji družbo dela parmezan in jajce. Ta pica je presenetljivo odlična, primerna za tiste, ki bi se radi (občasno) izognili moki. Z nadevom si vsekakor daj duška – izberi, kar imaš najraje in kar imaš na razpolago.


Scale

Ingredients

Sestavine za testo:

  • 1 glavica cvetače (približno 400 g cvetačnih cvetk)
  • 60 g parmezana
  • 1 jajce
  • 1 manjši šopek svežega origana ali peteršilja
  • 1/2 žlička soli
  • sveže mlet poper

Ostale sestavine (TI izberi po svojih željah):

  • 4 žlice paradižnikove kaše
  • 1/2 žličke suhega origana (ali vejica svežega sesekljanega)
  • 1/2 žličke suhega timijana
  • 1/2 žličke soli
  • poper po okusu (neobvezno)
  • 1 velika kroglica mocarele
  • sveža bazilika
  • zeleni pesto
  • pršut (po želji)

Instructions

  1. Cvetačo zmehčaj in ožemi: Cvetačo razdeli na cvetke. Če je cvetača na pogled malo umazana, potem, da se res znebiš vse umazanije in malih živalic, ki se rade skrivajo med cvetki, cvetke za 5 minut potopi v mlačno soljeno vodo, potem pa jih poberi ven in splakni. Cvetke nato sesekljaj v multipraktiku. Naribano cvetačo prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, in peci 15 minut v pečici, ogreti na 190°C. Pekač vzemi iz pečice, počakaj nekaj minut, da se malenkost ohladi, potem pa po malo in malo cvetače prenesi na čisto kuhinjsko krpo in dobro ožemi odvečno tekočino – cvetača vsebuje veliko vode, zato se le potrudi in cvetačo dobro ožemi.
  2. Pripravi testo: Ožeto cvetačo prenesi v skledo, dodaj nariban parmezan, jajce, sol in poper ter sesekljan svež origano ter dobro zmešaj. Oblikuj dve kepi, ju prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko in s prsti oblikuj dva kroga – dve pici.
  3. Prvo pečenje: Podlagi peci v pečici, ogreti na 230°C približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se naredi skorjica.
  4. Obloži: Ko je cvetačna podloga za pico pečena, pekač previdno vzemi iz pečice, obe pici namaži s paradižnikovo kašo in obloži s poljubnim nadevom. Jaz sem tokrat izbrala paradižnikovo omako (skupaj zmešaj paradižnikovo kašo in začimbe in z omako namaži podlago) in mocarelo. Le pozor: manj jo obložiš, lažje jo bo pri jedi prijeti v roko.
  5. Drugo pečenje: Pico peci še približno 5-10 minut v pečici, ogreti na 230°C, oziroma toliko časa, da se nadev segreje in mocarela stopi.
  6. Postrezi: Pico nareži na kose in postrezi. Njam!

Notes

Za pripravo dveh majhnih pic potrebuješ približno 400 g surove cvetače, kar je ponavadi manjša glavica.

Cvetačo lahko zmehčas s pečenjem v pečici ali pokuhavanjem v mikrovalovni pečici. Cvetačo zmiksaj, jo pokrij z prozorno folijo za živila in kuhaj v mikrovalovni pečici približno 5 minut. Kuhanje cvetače v kropu za ta recept ne priporočam, saj se s kuhanjem tekstura preveč spremeni, pa še ogromno dodatne vode posrka.

Za pripravo testa lahko uporabiš tudi zamrznjene cvetke cvetače. Pred miksanjem jih pusti nekaj minut počivati na sobni temperaturi.

Ožemanje zmehčane cvetače je res ključno. Sama cvetača vsebuje veliko vode, zato jo le res dobro ožemi, da bo podlaga bolj kompaktna in jo bo pri jedi lažje držati v roki.

Cvetačno podlago obloži s čimer koli. Jaz sem za to fotkanje izbrala paradižnikovo omako in mocarelo ter baziliko.

Cvetačna pica je najboljša sveža, zato pogrevanja ne priporočam. Lahko pa pripraviš cvetačno podlago in jo pred prvo peko zamrzneš ali pa pred drugim pečenjem shraniš v hladilniku za kasnejšo uporabo.

Čas prvega in drugega pečenja je seveda odvisno od debeline podlage in od pečice, zato pazi nanjo, da se ti preveč ne zažge.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2015, v septembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Cvetačna pica

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

  1. Odlična! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.