Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene

0 comments

Nenavadna, a neverjetno okusna jed, ki te bo zagotovo pozitivno presenetila. Kombinacije svilnatega pireja iz gomolja zelene in čudovite kremne gobove omake navduši še kako izbirčne. Jed je hitro pripravljena in neverjetno okusna. Je čudovit prikazatelj, da ima zelenjava velik potencial za čudovite okuse in da s pametno pripravo lahko resnično zasije.

Ta jed je z izbrano solato lahko čisto enostavno kar samostojna jed, lahko pa je odlična priloga izbranemu proteinu. Poleg lahko pripraviš pečeno meso ali pa lososa.

Recept za pripravo odlične kremne gobove omake mora imeti vsak dober kuhar. In sedaj ga imaš tudi ti. Uporabiš lahko gobe, ki so ti najbolj všeč in ki jih imaš na razpolago. Jaz velikokrat uporabim kar rjave šampinjone, ki so ravno prav kompaktni in z malo spretne obdelave zelo okusni. Uporabi tudi jurčke, šotorovke, šitake gobe itd.

Da je omaka bolj bogata, ji dodamo smetano in parmezan, če pa bi recept za gobovo omako brez mlečnih izdelkov, pa odklikaj na recept Neverjeten cvetačni zrezek z gobovo omako, kjer lahko vidiš, kako cvetačo spremeniti v odličen vegi kvazi zrezek.

Pa si poglejva še gomolj zelene. Gomolj zelene ni ravno najlepše izgledajoča zelenjava, priznam. Človek se je kar malo ustraši. A če jo pravilno pripraviš, resnično zasije. Ta pire je poleg pireja iz sladkega krompirja meni najljubši nekrompirjev pire. Najtežji del priprave pireja iz zelene je rezanje na kocke. Takole postopaj: zeleno najprej odreži na spodnjem delu gomolja. potem pa še na zgornjem. Previdno! Potem gomolj postavi na odrezan del, da se ti ne kotali sem in tja in jo z nožem postopoma previdno obrezuj. Nareži na kose, nato pravokotničke in na kocke. Potem pa jo pripravi še tako, kot je napisano v receptu in ves trud bo poplačan. Odlični okusi! Za lažjo predstavo rezanja in samostojno objavo recepta odklikaj na recept Kremast zelenjavni pire iz gomolja zelene.

Preden si pogledava, kako to jed pripravit, pa še nekaj idej za jedi z gobami:

Še več jedi z gobami najdi pod oznako gobe.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Priprava pireja iz gomolja zelene

Gomolj zelene najprej nareži na kocke, nato pa ga skuhaj v mleku. Kuhano zeleno odcedi, a prihrani nekaj mleka, v katerem se je kuhala. Zeleno prenesi v mešalnik, dodaj maslo, sol in muškatni orešček in zmiksaj. Dodaj toliko mleka, da dobiš kremast pire. Pire lahko zmiksaš tudi s paličnim mešalnikom.

Priprava gobove omake

Gobice najprej popeci na zmehčani čebuli. Nato dodaj moko in vodo. Dodaj še smetano in parmezan ter kuhaj, da dobiš kremno omako.

Oboje serviraj na krožnik, jed okrasi še z nekaj parmezana in peteršilja ter takoj postrezi. Mmm, je dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Nenavadna, a neverjetno okusna jed, ki te bo zagotovo pozitivno presenetila. Kombinacije svilnatega pireja iz gomolja zelene in čudovite kremne gobove omake navduši še kako izbirčne. Jed je hitro pripravljena in neverjetno okusna. Je čudovit prikazatelj, da ima zelenjava velik potencial za čudovite okuse in da s pametno pripravo lahko resnično zasije.


Ingredients

Scale

Sestavine za pire iz zelene:

  • 1 srednje velik gomolj zelene
  • približno 0,5 l mleka
  • 1/4 žličke soli
  • 1/8 žličke muškatnega oreščka
  • 2 koščka mleka

Sestavine za gobovo omako:

  • 1 košček masla
  • 1 žlica olja
  • 400 g svežih gob
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici svežega (ali 1/2 žličke suhega) timijana
  • 1 dcl vode
  • 1 žlica moke
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • 20 g parmezana
  • 1/2 žličke soli
  • poper
  • 1 žlička olja
  • peteršilj in parmezan za okras

Instructions

  1. Pire: Gomolj zelene previdno olupi in nareži na kocke, potem pa v mleku skuhaj do mehkega. Nekaj mleka prihrani, ostalega pa odlij. V mešalnik daj odcejeno kuhano zeleno, dodaj maslo, sol, muškatni orešček in zmiksaj. Dodaj toliko mleka, da dobiš kremast pire.
  2. Omaka: V ponvi stopi maslo in segrej olje ter zmehčaj sesekljano čebulo. Dodaj sesekljan česen in gobe ter posoli in popopraj, potem pa kuhaj toliko časa, da voda, ki jo gobe spustijo, izpari. Dodaj moko in premešaj, potem pa dodaj vodo, premešaj, potem pa dodaj še smetano, parmezan in poper. Premešaj in kuhaj, da se omaka zgosti, potem pa dodaj še peteršilj.
  3. Postrezi: Na krožnik serviraj pire, dodaj gobovo omako, okrasi s parmezanom in peteršiljem ter poprom in takoj postrezi.

Notes

Ta jed je z izbrano solato lahko čisto enostavno kar samostojna jed, lahko pa je odlična priloga izbranemu proteinu.

Uporabiš lahko gobe, ki so ti najbolj všeč in ki jih imaš na razpolago. Jaz velikokrat uporabim kar rjave šampinjone, ki so ravno prav kompaktni in z malo spretne obdelave zelo okusni. Uporabi tudi jurčke, šotorovke, šitake gobe itd.

Namesto čebule uporabi šalotko ali por.

Če svežega timijana nimaš, uporabi sušenega.

Jed je najboljša sveža, zato priprave vnaprej ali pogrevanja ne priporočam.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2017, v marcu 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.