Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene

, 1. Dec 2017 | No Comments

Nenavadno, a neverjetno okusno! Gobova omaka je čudovito kremasta, družbo pa ji dela pire iz gomolja zelene, ki je tako dober in tako svilnat, kot izgleda. Vsi vemo, da ima zelenjava neverjeten potencial za čudovite okuse in ta kombinacija bo to mišljenje še utrdila. Tako neverjetno dobro!

Recept za pripravo odlične kremne gobove omake mora imeti vsak dober kuhar. In sedaj ga imava tudi midva. Uporabiš lahko gobe, ki so ti najbolj všeč in ki jih imaš na razpolago. Jaz rada uporabim kar rjava šampinjone. So ravno prav kompaktni in z malo spretne obdelave zelo okusni.

Pa si poglejva še zeleno. Gomolj iz zelene ni ravno najlepše izgledajoča zelenjava, priznam. Človek se je kar malo ustraši. A če jo pravilno primeš v roke, zapoje. No, ne dobesedno, da ne bo razočaranj. Najtežji del priprave pireja iz zelene je ravno rezanje na kocke. Takole postopaj: zeleno najprej odreži na spodnjem delu gomolja. Potem pa še na zgornjem. Previdno! Potem gomolj postavi na odrezan del, da se ti ne kotali sem in tja. Potem pa jo z nožem postopoma previdno obrezuj. Potem jo nareži na kose, pravokotničke in kocke. Z vajo postane lažje, brez skrbi. Potem pa jo pripravi še tako, kot je napisano v receptu in ves trud bo poplačan. Odlični okusi!

V pomoč pri pripravi naj ti bo tudi video, ki si ga lahko ogledaš v nadaljevanju. Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za gobovo omako:

  • 1 košček masla
  • 1 žlica olja
  • 400 g svežih gob
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici svežega (ali 1/2 žličke suhega) timijana
  • 1 dcl vode
  • 1 žlica moke
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • 20 g parmezana
  • 1/2 žličke soli
  • poper
  • 1 žlička olja
  • peteršilj in parmezan za okras

Sestavine za pire iz zelene:

  • 1 srednje velik gomolj zelene
  • približno 0,5 l mleka
  • 1/4 žličke soli
  • 1/8 žličke muškatnega oreščka
  • 2 koščka mleka

PRIPRAVA

Gomolj zelene previdno olupi in nareži na kocke, potem pa v mleku skuhaj do mehkega. Nekaj mleka prihrani, ostalega pa odlij.

V ponvi stopi maslo in dodaj mleko, potem pa zmehčaj sesekljano čebulo. Dodaj sesekljan česen in gobe ter posoli in popopraj, potem pa kuhaj toliko časa, da voda, ki jo gobe spustijo izpari. Dodaj moko in premešaj, potem pa dodaj vodo, premešaj, potem pa dodaj še smetano, parmezan in poper. Premešaj in kuhaj, da se omaka zgosti, potem pa dodaj še peteršilj.

V mešalnik daj odcejeno kuhano zeleno, dodaj maslo, sol, muškatni orešček in zmiksaj. Dodaj toliko mleka, da dobiš kremast pire. Na krožnik serviraj pire, dolij gobovo omako, okrasi s parmezanom in peteršiljem ter poprom in takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply