Kremast zelenjavni pire iz gomolja zelene

, 6. Mar 2018 | 2 Comments

Kremast pire iz zelene je tako zelo dober, da si zasluži svojo samostojno objavo. Je dišeč, kremast in tako presenetljivo dober! Najtežji del recepta je to čudno izgledajočo kroglo oz. gomolj zelene narezati na kocke, zato ti v nadaljevanju po korakih razložim kako.

Zelenjavni pireji so lahko popolnoma zanič ali pa popolnoma božanski. Če jih znaš pripraviti, si na pravi poti do nepredstavljivega užitka. Vem, težko si predstavljaš, da lahko gomolj zelene spremeniš v nekaj dobrega. Sploh pa s tako malo dodatnimi sestavinami. A se da. Ko ta pire poskušiš, te bo presenetil in navdušil in na tvoji mizi bo večkrat.

Naredila sem ga že tolikokrat, da bi ga lahko pripravila sredi noči, brez posebnega premišljevanja. Ker sploh ni težko, kocke skuhaš v mledu, večino mleka odliješ, dodaš maslo, sol in muškatni orešček in ta daa, odličen pire je tu.

Ok, kaj postrežem z njim, te zanima? Pire sem postregla že z jagnječjimi kotleti, bolonjsko omako, piščancem v masala omaki, pečeno skušo, govejim golažem in čuftami v omaki. Hmm … morda sem še kaj pozabila … Skratka, dober je s čimer koli. Res ga obožujem.

Dobro, kako se pripravi in s čim ga postrežeš že veva. Naj povem še, kdaj ga pripravim. Pripravim ga takrat, ko mi testenine, kruh, riž itd. ne pašejo. Ko si rečem, da bo moj obrok fantastičen, a lažji, bom zdrav in manj ogljikovo-hidraten. In veš kaj – zaradi teksture in čudovitega okusa se ti zdi, kot da ješ pire krompir. Nimaš pojma, da ješ zelenjavni pire. Kaj ni to pravzaprav bistvo?

Vem, da je gomolj zelene prav strašen, ko ga pogledaš. In vem, da se sprašuješ – kako naj to trdo kroglo spravim v kocke?! Enostavno je, če veš kje začeti in kje končati. Spodaj je veeeeliko fotk, ki te vodijo po postopku od začetka do konca. Če ga že znaš olupiti in narezati, fotke preskoči in pojdi direktno na recept.

SESTAVINE

  • 1 srednje velik gomolj zelene
  • približno 0,5 l mleka
  • sol
  • 1 zelo majhen ščepec muškatnega oreščka
  • približno 50 g masla

PRIPRAVA

Gomolj položi na desko. Z ostrim nožem odreži konec ene strani gomolja.

Nato pa gomolj obrni in odreži še drugi konec gomolja.

Gomolj postavi na enega izmed odrezanih delov – gomolj mora biti lepo stabilen. Z nožem obreži lupino okoli in okoli. Gomolj med rezanjem obračaj.

Gomolj previdno prereži na polovico.

Sedaj moraš imeti dve polovici. Polovico položi na desko – največja ploskev naj bo torej na deski. Polovici gomolja nareži na približno dvocentimetrske rezine.

Posamezne rezine nareži na palčke.

Palčke pa na kockice.

In konec. Gomolj zelene je narezan! Bravo!

Vidiš, saj ni tako težko. Pazi le, da imaš gomolj ves čas lepo stabilen in da imaš oster nož, s katerim ti bo rezanje lažje.

Ko gomolj narežeš na kocke, kocke stresi v kozico, prilij mleko in kuhaj toliko časa, da se skuha, približno 20 minut.

Ko se zelena skuha, nekaj mleka prihrani, ostalega pa odlij.

Kocke stresi v mešalnik (ali pa pusti v kozici, če uporabiš ročni palični mešalnik), dodaj maslo, sol in muškatni orešček in dobro zmiksaj.

Če je preveč suho, dodaj prihranjeno mleko, pire naj bo kremast. Pozor, mleko dodajaj postopoma.

Nato pire poskusi in dodelaj, če je potrebno: morda več masla, malo soli ali muškatnega oreščka. Pire serviraj in postrezi. Če želiš navdušiti, na vrh dodaj še košček masla, ki se bo stopil in pire še bolj obogatil. Njam!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Gaja
    February 9, 2019

    Zivjo;
    S cem bi lahko nadomestila mleko, ce bi hotla narest cisto veganski obrok.
    Hvala za odgovor.
    Lp
    Gaja

    Reply
    • Barbara
      February 9, 2019

      Zivjo! Hmmmm, morda lahko skuhas v sojinem mleku in potem zmiksas s kaksnim veganskim nadomestkom masla. Tezko ti povem natancneje, ker nisem poskusila. Ce ti probas, mi pa prosim sporoci, kako je bilo. ?

      Reply

Leave a Reply