Kremast zelenjavni pire iz gomolja zelene

2 comments

Kremast pire iz gomolja zelene je tako zelo dober, da si zasluži, da ga poskusiš. Je dišeč, kremast in tako presenetljivo dober! Najtežji del recepta je ta čudno izgledajoč gomolj zelene narezati na kocke, zato ti v nadaljevanju po korakih razložim kako. Nato pa kocke skuhaš v mleku, dodaš maslo, sol in muškatni orešček in dobiš fantastični pire. Skoraj neverjetno!

Zelenjavni pireji so lahko popolnoma zanič ali pa popolnoma božanski. Če jih znaš pripraviti, si na pravi poti do nepredstavljivega užitka. Vem, težko si predstavljaš, da lahko gomolj zelene spremeniš v nekaj dobrega. Sploh pa s tako malo dodatnimi sestavinami. A se da. Ko ta pire poskušiš, te bo presenetil in navdušil in na tvoje jedilniku bo večkrat.

Naredila sem ga že tolikokrat, da bi ga lahko pripravila sredi noči, brez posebnega premišljevanja. Ker sploh ni težko, kocke skuhaš v mleku, večino mleka odliješ, dodaš maslo, sol in muškatni orešček in ta-daa, odličen pire je tu.

Ok, kaj postrežem z njim, te zanima? Pire sem postregla že z jagnječjimi kotleti, bolonjsko omako, piščancem v masala omaki, pečeno skušo, govejim golažem in čuftami v omaki. Hmm … morda sem še kaj pozabila … Skratka, dober je s čimer koli. Res ga obožujem.

Dobro, kako se pripravi in s čim ga postrežeš že veva. Naj povem še, kdaj ga pripravim. Pripravim ga takrat, ko mi testenine, kruh, riž itd. ne pašejo. Ko si rečem, da bo moj obrok fantastičen, a lažji, bom zdrav in manj ogljikovo-hidraten. In veš kaj – zaradi teksture in čudovitega okusa se ti zdi, kot da ješ pire krompir. Nimaš pojma, da ješ zelenjavni pire. Kaj ni to pravzaprav bistvo?

Vem, da je gomolj zelene prav strašen, ko ga pogledaš. In vem, da se sprašuješ – kako naj to trdo kroglo spravim v kocke?! Enostavno je, če veš kje začeti in kje končati. Spodaj je veeeeliko fotk, ki te vodijo po korakih od začetka do konca. Če ga že znaš olupiti in narezati, fotke preskoči in pojdi direktno na recept.

Takole izgleda gomolj zelene. Nič kaj lep ni. A ne obupaj, spremenila ga bova v nekaj krasnega!

Gomolj položi na desko. Z ostrim nožem odreži najprej en, nato pa še drugi konec gomolja.

 

Gomolj postavi na enega izmed odrezanih delov – gomolj mora biti lepo stabilen. Z nožem obreži lupino okoli in okoli. Gomolj med rezanjem obračaj.

 

Gomolj previdno prereži na polovico. Sedaj moraš imeti dve polovici. Polovico položi na desko – največja ploskev naj bo torej na deski. Polovici gomolja nareži na približno dvocentimetrske rezine.

 

Posamezne rezine nareži na palčke. Palčke pa na kockice.

In konec. Gomolj zelene je narezan! Bravo! Vidiš, saj ni tako težko. Pazi le, da imaš gomolj ves čas lepo stabilen in da imaš oster nož, s katerim ti bo rezanje lažje.

Kocke nato kuhaj v mleku približno 20 minut. Potem je čas za miksanje.

Kako je kremast!

Pire serviraj in postrezi. Če želiš navdušiti, na vrh dodaj še košček masla, ki se bo stopil in pire še bolj obogatil. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremast zelenjavni pire iz gomolja zelene


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za približno 2 osebi

Description

Kremast pire iz gomolja zelene je tako zelo dober, da si zasluži, da ga poskusiš. Je dišeč, kremast in tako presenetljivo dober! Najtežji del recepta je ta čudno izgledajoč gomolj zelene narezati na kocke, zato ti v nadaljevanju po korakih razložim kako. Nato pa kocke skuhaš v mleku, dodaš maslo, sol in muškatni orešček in dobiš fantastični pire. Skoraj neverjetno!


Ingredients

Scale

1 srednje velik gomolj zelene
približno 0,5 l mleka
sol
1 zelo majhen ščepec muškatnega oreščka
približno 50 g masla


Instructions

 1. Pripravi: Gomolj olupi in nareži na kocke. Kako, si poglej v korakih zgoraj v objavi.
 2. Skuhaj: Kockice kuhaj v mleku približno 20 minut, da se popolnoma zmehčajo. Ko se zelena skuha, nekaj mleka prihrani, ostalega pa odlij.
 3. Zmiksaj: Kocke stresi v mešalnik (ali pa pusti v kozici, če uporabiš ročni palični mešalnik), dodaj maslo, sol in muškatni orešček in dobro zmiksaj. Če je preveč suho, dodaj prihranjeno mleko, pire naj bo kremast. Pozor, mleko dodajaj postopoma. Nato pire poskusi in dodelaj, če je potrebno: morda več masla, malo soli ali muškatnega oreščka.
 4. Postrezi: Pire serviraj in postrezi. Če želiš navdušiti, na vrh dodaj še košček masla, ki se bo stopil in pire še bolj obogatil.

Notes

Pire postrezi s čimer koli. Lahko z jagnječjimi kotleti, bolonjsko omako, piščancem v omaki, pečeno skušo, govejim golažem in čuftami v omaki …

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 20 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

 1. Zivjo;
  S cem bi lahko nadomestila mleko, ce bi hotla narest cisto veganski obrok.
  Hvala za odgovor.
  Lp
  Gaja

  • Zivjo! Hmmmm, morda lahko skuhas v sojinem mleku in potem zmiksas s kaksnim veganskim nadomestkom masla. Tezko ti povem natancneje, ker nisem poskusila. Ce ti probas, mi pa prosim sporoci, kako je bilo. ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.