Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Nenavadna, a neverjetno okusna jed, ki te bo zagotovo pozitivno presenetila. Kombinacije svilnatega pireja iz gomolja zelene in čudovite kremne gobove omake navduši še kako izbirčne. Jed je hitro pripravljena in neverjetno okusna. Je čudovit prikazatelj, da ima zelenjava velik potencial za čudovite okuse in da s pametno pripravo lahko resnično zasije.


Ingredients

Scale

Sestavine za pire iz zelene:

  • 1 srednje velik gomolj zelene
  • približno 0,5 l mleka
  • 1/4 žličke soli
  • 1/8 žličke muškatnega oreščka
  • 2 koščka mleka

Sestavine za gobovo omako:

  • 1 košček masla
  • 1 žlica olja
  • 400 g svežih gob
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici svežega (ali 1/2 žličke suhega) timijana
  • 1 dcl vode
  • 1 žlica moke
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • 20 g parmezana
  • 1/2 žličke soli
  • poper
  • 1 žlička olja
  • peteršilj in parmezan za okras

Instructions

  1. Pire: Gomolj zelene previdno olupi in nareži na kocke, potem pa v mleku skuhaj do mehkega. Nekaj mleka prihrani, ostalega pa odlij. V mešalnik daj odcejeno kuhano zeleno, dodaj maslo, sol, muškatni orešček in zmiksaj. Dodaj toliko mleka, da dobiš kremast pire.
  2. Omaka: V ponvi stopi maslo in segrej olje ter zmehčaj sesekljano čebulo. Dodaj sesekljan česen in gobe ter posoli in popopraj, potem pa kuhaj toliko časa, da voda, ki jo gobe spustijo, izpari. Dodaj moko in premešaj, potem pa dodaj vodo, premešaj, potem pa dodaj še smetano, parmezan in poper. Premešaj in kuhaj, da se omaka zgosti, potem pa dodaj še peteršilj.
  3. Postrezi: Na krožnik serviraj pire, dodaj gobovo omako, okrasi s parmezanom in peteršiljem ter poprom in takoj postrezi.

Notes

Ta jed je z izbrano solato lahko čisto enostavno kar samostojna jed, lahko pa je odlična priloga izbranemu proteinu.

Uporabiš lahko gobe, ki so ti najbolj všeč in ki jih imaš na razpolago. Jaz velikokrat uporabim kar rjave šampinjone, ki so ravno prav kompaktni in z malo spretne obdelave zelo okusni. Uporabi tudi jurčke, šotorovke, šitake gobe itd.

Namesto čebule uporabi šalotko ali por.

Če svežega timijana nimaš, uporabi sušenega.

Jed je najboljša sveža, zato priprave vnaprej ali pogrevanja ne priporočam.