Špinačni rezanci s cvetačno omako, gobami in sušenimi paradižniki

0 comments

Cvetačna omaka je revolucionarna veganska omaka in je po okusu prav tako kremasta, svilnata in božanska, kot je videti na fotki. Tokrat se v njej kopajo špinačni rezanci, za dodaten okus pa poskrbijo še gobice in sušeni paradižniki.

Popolnoma veganska omaka – če uporabiš vegansko maslo, seveda – brez kapljice mleka, smetane ali oreščkov je pravo presenečenje te jeseni. Tako kremasta je, tako svilnata, tako odlična in tako dišeča, da se ji zeeelo težko upreš, ko jo pripraviš.

Česen je dober prijatelj cvetače, zato ga nikar ne izpusti, a ga v omako daj toliko, kot si želiš. Več ga dodaš, bolj bo imela omaka pridih česna. Da izgubi svoj surov in močan okus, pa česen vsekakor zmehčaj na maslu. Če želiš, da je omaka veganska, uporabi vegansko maslo, sicer pa maslo iz mleka.

Za tokratno fotkanje – za barvo in obogatitev jedi – sem v omako dodala gobe in paradižnike, a so rezanci dobri tudi le z omako. Ah, že sama omaka je dovolj dobra, tudi brez rezancev. Ja! Ta omaka je taaaakoo zelooo dobra.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za cvetačno omako:

 • 500 g cvetače – polovica večje glavice
 • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
 • 1 l vode
 • 1 žlička soli
 • 4 stroki česna
 • 1 košček (veganskega) masla
 • poper

Ostale sestavine:

 • 200 g (špinačnih) rezancev
 • 4 sušeni in v olje vloženi paradižniki
 • 1 žlica suhih jurčkov
 • 1 vejica svežega peteršilja
 • 1 dcl vrele vode

 

PRIPRAVA

Cvetačo nareži na majhne cvetke in jih za 5 minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven priplavajo vse majhne živalice in vsa umazanija. Po petih minutah jih poberi iz vode in splakni pod hladno vodo. V večji lonec daj liter zelenjavne jušne osnove in liter vode. Zavri, potem pa vanj stresi cvetačo in skuhaj do mehkega – približno 10 minut.

Česen sesekljaj in stresi v ponev s stopljenim maslom.

Špinačni rezanci s cvetačno omako, gobami in sušenimi paradižniki

Česen kuhaj le nekaj minut, da se zmehča, a nikar ne obarva. Ko se česen zmehča, česen in maslo prenesi na krožniček, da se v vroči ponvi ne kuha naprej.

Z vilico preveri, če je cvetača kuhana – če jo z vilico enostavno nabodeš, je cvetača kuhana.

Kuhano cvetačo z luknjasto penavko prenesi v multipraktik, a vode ne zavrzi. Kuhani cvetači dodaj česen z maslom, sol in malo popra. Dolij še 2 dcl vode, v kateri se je cvetača kuhala in zmiksaj.

Zmiksano cvetačno omako poskusi in dosoli ali dopopraj, če je potrebno. Če je omaka pregosta, dodaj še nekaj vode, v kateri se je cvetača kuhala.

Ko cvetačna omaka nekaj časa stoji, se malenkost zgosti, zato prihrani nekaj vode, v kateri se je kuhala cvetača, če jed ne misliš postreči takoj. Pred postrežbo cvetačno omako dobro premešaj in po potrebi in želji dodaj še malo vode. Dodajaj po žlicah, da omake ponesreči ne razredčiš preveč.

Rezance skuhaj v soljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Sušene gobe za 5 minut namoči v decilitru vrele vode. Ponovno mehke gobe vzemi iz vode in nareži na majhne koščke. Paradižnik nareži na rezinice. Peteršilj sesekljaj.

V vročo cvetačno omako stresi odcejene kuhane rezance, dodaj paradižnik in gobe ter …

Špinačni rezanci s cvetačno omako, gobami in sušenimi paradižniki

… dobro premešaj. Omako z rezanci serviraj na krožnik, okrasi s peteršiljem in takoj postrezi.

Špinačni rezanci s cvetačno omako, gobami in sušenimi paradižniki

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.