Španski krompir s pečeno koruzo

, 14. Nov 2017 | No Comments

Zunaj belina, na krožniku pa sonce! Čudovito zlat in dišeč krompir, pečena koruza in osvežilna solata iz rukole je popolno kosilo in/ali večerja za vse, ki ljubimo dobro hrano. Priprava je enostavna, pomivanja skoraj ni, trebušček pa je po obroku poln in zadovoljen.

Pa imamo še eno zmagovito enopekačnico! Recept za enostavno pečeno zelenjavo s pekača sem objavila več kot pol leta nazaj in še vedno je prava zvezda. Klasika pač. Nič ni boljšega od priprave celotne jedi na enem pekaču. Če pa so še okusi zmagoviti, pa nam ne preostane drugega, kot da jed pripravimo še in še in še. V tem receptu je krompir igral postransko vlogo, saj je v ospredje stopila zelenjava. V današnjem receptu pa so se vloge zamenjale. Glavna zvezda je tokrat krompir. In to ne navaden krompir. Krompir s španskimi okusi, saj mu dodamo paradižnik in papriko. Namesto navadne rdeče mlete paprike uporabi dimljeno ali pekočo.

Koščki krompirja naj bodo veliki za ugriz, da se hitreje spečejo in da se naredi hrustljava skorjica okoli in okoli, v sredini pa je krompir mehak. Čas pečenja prilagodi glede na vrsto in trdoto krompirja. Jaz sem poizkušala že različne vrste krompirja in rezultati so naslednji: Poleti, ko je na voljo mlad krompir, uporabi tega, lahko tudi neolupljenega. Ves preostali čas v letu pa uporabi rdeč krompir (a ne sladkega, uporabi navadnega, ki ima rdečo lupinico), saj se ta najhitreje speče.

Če se krompir in koruza ne obarvata dovolj, ju zadnjih 10 minut peci na najvišji rešetki v pečici, vključi še žar funkcijo.

Pečen krompir lahko serviraš s čimer koli hočeš, lahko je samostojen obrok ali pa priloga kakšni drugi jedi. Če krompirju dodaš koruzo in pa osvežilno solato, res ne moreš zgrešiti! Popoln zelenjavni obrok!

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

  • 400 g krompirja
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 žlici olja + dodatno za koruzo, bučko in rukolo
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • 1 žlička sušenega timijana
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke (belega) popra
  • 1 paket kuhane koruze
  • 1 bučka
  • 1/2 paketa rukole
  • 1 limona
  • peteršilj

PRIPRAVA

Krompir olupi in nareži na koščke.

V majhni skodelici skupaj dobro zmešaj paradižnikov koncentrat, mleto papriko, sol, poper, timijan in olje.

Z mešanico kar z rokami dobro namaži krompir. Koruzo nareži na manjše kolute, bučko pa prav tako. Koruzo in bučko pokapaj z oljem ter posoli in popopraj. Pekač obloži s papirjem za peko, nanj razporedi krompir in koruzo …

… in peci 30 minut v pečici, ogreti na 180°C. Potem pekač previdno vzemi iz pečice, koruzo obrni, krompir prav tako in dodaj kolute bučke. Peci še približno 15-20 minut. Pečen krompir potresi s sesekljanim peteršiljem in pokapaj z nekaj kapljicami limoninega soka.

Krompir postrezi s koruzo, bučko in rukolo (rukolo zabeli z malo olja, limoninega soka in soljo).

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply