Enostavna pečena zelenjava iz pečice

0 comments

Zelenjava še nikoli ni bila okusnejša! V pečici in na enem pekaču pečena zelenjava, pobožana s fantastičnimi začimbami, je najboljši možni poklon zelenjavi in verjamem, da te bo začarala. Uporabiš lahko skoraj katero koli zelenjavo, prilagodi jo sezoni in okusu. Pečeno zelenjavo postrezi s kremnim prelivom in/ali solato in neizmerno uživaj.

Čeprav res rada kuham, imam tudi jaz dni, ko za kuhanje nimam energije. Kaj šele za pomivanje posode! Ker pa moram vseeno jesti, si takrat velikokrat pripravim to jed. Zelenjavo, ki jo imam tisti trenutek v hladilniku, zmešam z oljem in začimbami, nato pa jo stresem na pekač, ki ga obložim s papirjem za peko, da bo res čim manj pomivanja, in pustim, da ostalo delo opravi pečica. Ker lahko uporabiš skoraj katero koli zelenjavo, je ta recept idealen za pospravljanje hladilnika.

Pečeno zelenjavo lahko poješ kot samostojno jed le z nekaj solate in/ali romesco prelivom, lahko pa je tudi odlična priloga. Ker se fino in enostavno pogreje, jo lahko pripraviš tudi vnaprej in pred serviranjem pogreješ.

Zelenjavo izberi po svojem okusu – te so odlična izbira:

 • paprike (katere koli barve)
 • korenje
 • brokoli
 • cvetača
 • zelene bučke in rumena/oranžna buča (hokkaido je fantastična izbira!)
 • jajčevci
 • stročji fižol
 • brstični ohrovt
 • krompir (navaden in sladki krompir, seveda)
 • jajčevci
 • pastinak
 • itd.

Opozoriti te moram le na posebnost krompirja. Krompir nareži na tanjše koščke, da se bo zmehčal in spekel v istem času, kot ostala zelenjava. Ob vsem testiranju v zadnjih letih – ta recept sem naredila že res neverjetno velikokrat – sem ugotovila, da je rdeči krompir (tu ne mislim sladkega krompirja, čeprav je tudi ta odličen) najboljši. Hitro se zmehča in je fantastičnega okusa.

Zelenjavo, ki jo izbereš prilagodi okusu, razpoložljivosti in seveda sezoni. Pozimi je super izbira buča, korenje, paprike, pastinak, poleti pa uživaj v polnem pladnju jajčevcev, bučk, češnjevcev, krompirja … Jaz velikokrat spečem tudi zamrznjen brokoli, cvetačo in stročji fižol, zato ni bojazni, da te jedi ne bi mogli pripraviti vsak dan v letu. Le okoli poglej, kaj je na voljo, pa bo!

Ok, zelenjavo sva že obdelala, pa pojdiva k okusom. Osnovni okus bodo zelenjavi dale začimbe. Da se bodo prijele na zelenjavo in da bo zelenjava ostala sočna, pa najprej potrebuješ olje. Uporabi olivno ali repično olje ali pa tistega, ki ga imaš doma. Za odličen okus lahko dodaš – ali pa z njim olje popolnoma nadomestiš – malo prečiščenega masla ghee. V zapisu domače prečiščeno maslo ghee si lahko pogledaš, kako ga lahko pripraviš popolnoma enostavno kar doma.

Za odličen okus zelenjave poskrbijo mali dodatki, ki vedno naredijo ali pokvarijo jed. Začimbe. ♡ Zelenjavo najprej malo posoli in popopraj, potem pa dodaj začimbe in dišavnice po izbiri. Odlična izbira so: rdeča (tudi dimljena) paprika, origano, rožmarin, timijan, čebula, česen, kajenski poper … Predlagam, da se poigraš s kombinacijo in poiščeš svojo idealno kombinacijo. Sicer pa, če uporabiš različne kombinacije, lahko vsakih znova odkriješ nove fantastične okuse. Kombinacijo začimb si zmešaj sam/a, lahko pa uporabiš tudi začimbne mešanice. Meni je neizmerno všeč začimbna mešanica grill magic dust.

Priprava te jedi je neverjetno enostavna in hitra. Za pripravo lahko izbereš zelenjavo in začimbe na spodnjih fotografijah. Zelenjavo in začimbe prilagodi okusu, razpoložljivosti in sezoni.

Očiščeno zelenjavo pokapaj z oljem, potresi z začimbami in vse kar z (čistimi!) rokami dobro premešaj.

Zelenjavo v enem sloju prenesi na pekač, ga potisni v pečico in po približno 30-ih minut uživaj v fantastičnih okusih in božanskih vonjavah!

Zelenjava se odlično prileže tudi s kremnim prelivom iz pečenih paprik, paradižnikov in oreščkov ter skledo solate. Dober tek!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavna pečena zelenjava iz pečice


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 45 minut
 • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Zelenjava še nikoli ni bila okusnejša! V pečici in na enem pekaču pečena zelenjava, pobožana s fantastičnimi začimbami, je najboljši možni poklon zelenjavi in verjamem, da te bo začarala. Uporabiš lahko skoraj katero koli zelenjavo, prilagodi jo sezoni in okusu. Pečeno zelenjavo postrezi s kremnim prelivom in/ali solato in neizmerno uživaj.


Ingredients

Scale

Začimbe (glej notes):

Zelenjava (glej notes):

 • 1 sladki krompir
 • 1 korenje
 • 1 paprika
 • 1/4 hokkaido buče
 • 1/4 glavice brokolija

Ostale sestavine:

 • 4 žlice (olivnega) olja
 • 1/2 žličke soli
 • 1/4 žličke Kotányi popra

Instructions

 1. Zelenjava: Zelenjavo očisti in nareži na približno enako velike kose. Mehkejšo lahko narežeš na večje kose, tršo pa na manjše. Če uporabiš navadni krompir, ga nareži na tanko, da bo skuhan istočasno z drugo zelenjavo.
 2. Začimbe: V skledici zmešaj začimbe.
 3. Zmešaj: Zelenjavo v skledi prelij z oljem, potresi z začimbami in s čistimi rokami dobro premešaj.
 4. Speci: Zelenjavo v enem sloju razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko, in postavi v pečico, ogreto na 190°C za približno 30 minut. Po dvajsetih minutah prvič preveri, če je že mehka.
 5. Postrezi: Postrezi kot prilogo ali kot samostojno jed. Odlično se dopolnjuje z romesco prelivom.

Notes

Uporabi skoraj katero koli zelenjavo. Prilagodi jo sezoni in okusu. Z velikim uspehom sem spekla tudi že zamrznjen brokoli in zamrznjeno cvetačo.

Dobra izbira zelenjave je korenje, brokoli, cvetača, gobe, zelene bučke in rumena/oranžna buča (hokkaido je fantastična izbira!), stročji fižol, češnjevi paradižniki, krompir (navaden in sladki krompir, seveda), jajčevci, pastinak …

Zelenjavo začini s soljo in poprom, nato pa dodaj katero koli kombinacijo začimb. Predlagam rdečo (tudi dimljeno) papriko, origano, rožmarin, čebulo, česen, kajenski poper, origano …

Uporabi olivno olje, repično ali katero koli drugo rastlinsko olje, zelenjava pa je odlična tudi, če jo preliješ s stopljenim maslom ghee.

Zelenjavo lahko spečeš tudi vnaprej in jo nato pred postrežbo pogreješ.

Če uporabiš navadni krompir, predlagam, da ga narežeš na tanjše kose, da se bo spekel istočasno z drugo zelenjavo.

Pri peki predlagam, da ne uporabiš ventilacijske nastavitve, saj se ob tem lahko zelenjava preveč izsuši.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 30 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2017, v februarju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.