Enostavna pečena zelenjava s pekača

, 28. Feb 2017 | No Comments

V primeru, da ne maraš pomivanja posode, je ta recept tisti pravi zate! Če pa še ješ s pekača, moraš na koncu pomiti le nož in desko za rezanje. Kar se tiče sestavin, je ta recept zelo prilagodljiv, saj lahko uporabiš katerokoli zelenjavo, pazi le na to, da se vsa speče istočasno. Pečeno zelenjavo postrezi s kremnim prelivom in/ali solato in uživaj!

Čeprav rada kuham, imam tudi jaz dni, ko za kuhanje nimam energije. Kaj šele za pomivanje posode! Ker pa moram tudi na takšne dni jesti – oh ti biologija ti – si pripravim takšno ali drugačno različico te jedi. Na pladenj, ki ga obložim s papirjem za peko ali alu folijo – da bo res čim manj pomivanja! – dam zelenjavo, ki jo imam tisti trenutek v hladilniku. Zato je ta recept idealen tudi za pospravljanje hladilnika.

Pečeno zelenjavo lahko poješ kot samostojno jed le z nekaj solate in/ali prelivom, lahko pa je tudi odlična priloga. Ker se fino in enostavno pogreje, jo lahko pripraviš tudi vnaprej in pred serviranjem le pogreješ.

Zelenjavo izberi po svojem okusu – te so odlična izbira:

  • paprike (katerekoli barve)
  • korenje
  • brokoli
  • cvetača
  • bučke in buča
  • stročji fižol
  • krompir (tudi sladek krompir, seveda)
  • jajčevci
  • pastinak

Opozoriti te moram le na posebnost krompirja – tega nareži na tanke koščke, da se bo zmehčal in spekel v istem času kot ostala zelenjava. Ob vsem testiranju v zadnjem mesecu – ta recept sem res naredila že velikokrat – sem ugotovila, da je rdeči krompir (tu ne mislim sladkega krompirja, čeprav je tudi odličen) najboljši. Hitro se zmehča in je fantastičnega okusa.

Ok, zelenjavo sva že obdelala, pa pojdiva k okusom. Osnovni okus bo zelenjavi dalo olje. Uporabi olivnega ali repičnega ali pa tistega, ki ga imaš doma. Za odličen okus lahko dodaš – ali pa z njim olje popolnoma nadomestiš – še malo prečiščenega masla ghee. V zapisu domače prečiščeno maslo ghee si lahko pogledaš, kako ga lahko pripraviš popolnoma enostavno kar doma. Fotke so!

Poleg olja/masla, pa za odličen okus zelenjave poskrbijo še tisti mali dodatki, ki vedno naredijo ali pokvarijo jed. Zelenjavo najprej malo posoli in popopraj, potem pa dodaj začimbe in dišavnice. Odlična kombinacija sta mleta rdeča papika in origano. Okus obeh je ravno dovolj bogat, da je zelenjava odlična, ni pa bojazni, da bi premagala okus zelenjave. Joooj, obožujem začimbe!

Recept za to enopekačnico (hvala Črt za tole besedo!) je pripravljen v sodelovanju s Kotányi Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 4 manjši (rdeči) krompirji
  • 2 korenja
  • 1/2 paprike
  • 1 velika pest stročjega fižola
  • 1/4 cvetače
  • 4 žlice (olivnega) olja
  • 1 žlička soli
  • poper
  • 1/2 žličke mlete rdeče paprike
  • 1/2 žličke origana

PRIPRAVA

Poljubno zelenjavo očisti in nareži na približno enako velike kose in jo v enem sloju razporedi na z alu folijo obložen pekač. Potresi jo s soljo, poprom, mleto papriko in origanom …

… ter pokapaj z oljem in …

… kar s čistimi rokami premešaj ter peci približno 30 minut na 200°c. Vmes enkrat previdno premešaj.

Zelenjavo postrezi s solato in/ali pokapaj z rdečim kremnim prelivom. Zelenjava se odlično tudi pogreje, zato jo lahko pripraviš, ko imaš čas, potem pa ob napadu lakote le pogreješ.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply