Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavna pečena zelenjava iz pečice


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Zelenjava še nikoli ni bila okusnejša! V pečici in na enem pekaču pečena zelenjava, pobožana s fantastičnimi začimbami, je najboljši možni poklon zelenjavi in verjamem, da te bo začarala. Uporabiš lahko skoraj katero koli zelenjavo, prilagodi jo sezoni in okusu. Pečeno zelenjavo postrezi s kremnim prelivom in/ali solato in neizmerno uživaj.


Ingredients

Scale

Začimbe (glej notes):

Zelenjava (glej notes):

  • 1 sladki krompir
  • 1 korenje
  • 1 paprika
  • 1/4 hokkaido buče
  • 1/4 glavice brokolija

Ostale sestavine:

  • 4 žlice (olivnega) olja
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke Kotányi popra

Instructions

  1. Zelenjava: Zelenjavo očisti in nareži na približno enako velike kose. Mehkejšo lahko narežeš na večje kose, tršo pa na manjše. Če uporabiš navadni krompir, ga nareži na tanko, da bo skuhan istočasno z drugo zelenjavo.
  2. Začimbe: V skledici zmešaj začimbe.
  3. Zmešaj: Zelenjavo v skledi prelij z oljem, potresi z začimbami in s čistimi rokami dobro premešaj.
  4. Speci: Zelenjavo v enem sloju razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko, in postavi v pečico, ogreto na 190°C za približno 30 minut. Po dvajsetih minutah prvič preveri, če je že mehka.
  5. Postrezi: Postrezi kot prilogo ali kot samostojno jed. Odlično se dopolnjuje z romesco prelivom.

Notes

Uporabi skoraj katero koli zelenjavo. Prilagodi jo sezoni in okusu. Z velikim uspehom sem spekla tudi že zamrznjen brokoli in zamrznjeno cvetačo.

Dobra izbira zelenjave je korenje, brokoli, cvetača, gobe, zelene bučke in rumena/oranžna buča (hokkaido je fantastična izbira!), stročji fižol, češnjevi paradižniki, krompir (navaden in sladki krompir, seveda), jajčevci, pastinak …

Zelenjavo začini s soljo in poprom, nato pa dodaj katero koli kombinacijo začimb. Predlagam rdečo (tudi dimljeno) papriko, origano, rožmarin, čebulo, česen, kajenski poper, origano …

Uporabi olivno olje, repično ali katero koli drugo rastlinsko olje, zelenjava pa je odlična tudi, če jo preliješ s stopljenim maslom ghee.

Zelenjavo lahko spečeš tudi vnaprej in jo nato pred postrežbo pogreješ.

Če uporabiš navadni krompir, predlagam, da ga narežeš na tanjše kose, da se bo spekel istočasno z drugo zelenjavo.

Pri peki predlagam, da ne uporabiš ventilacijske nastavitve, saj se ob tem lahko zelenjava preveč izsuši.