Romesco preliv: Kremni preliv iz pečenih paprik, paradižnikov in oreščkov

2 comments

Ko enkrat poskusiš ta preliv, se enostavno zaljubiš. V kremasto teksturo, v ravno pravo razmerje med sladkim in kislim ter v neskončne možnosti serviranja, ki ga omogoča. Odlično dopolnjuje pečen krompir, meso, ribe ali pečeno zelenjavo, pa solate in jajca itd. V hladilniku se obdrži dober teden, zato ga na enkrat pripravi več in v njem uživaj ves teden.
Nekateri prelivi so preveč sladki. Drugi preveč kisli. Nekateri preveč tekoči. Nekateri pa preveč gosti. Ta romesco preliv pa je ravno pravšnji. Pečene paprike in paradižniki poskrbijo za sladkobo, sok limone pa za ravno prav kisline. Indijski oreščki poskrbijo za kremasto teksturo, česen in peteršilj pa za odličen vonj. Če ti okus surovega česna ne odgovarja, uporabi manj česna ali pa uporabi česen v prahu. V skrajnem primeru ga izpusti.

Za pripravo uporabi kupljene pečene rdeče paprike. Če najdeš take, ki so vložene le v olje, uporabi te, lahko pa uporabiš tudi v kis vložene pečene rdeče paprike. V tem primeru limonin sok izpusti, da preliv ne bo prekisel. Lahko pa paprike spečeš in olupiš tudi doma. Kako, si poglej v zapisu domače pečene rdeče paprike. Priprava vzame nekaj časa, a ni zapletena. Paprike enostavno popečeš v pečici in olupiš. Pa še več jih lahko pripraviš na enkrat in jih nato zamrzneš.

Preden pogledava, kako pripraviš ta preliv, pa še nekaj receptov za jedi, s katerimi bo romesco preliv naravnost odličen:

Priprava romesco preliva je nadvse enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Vse sestavine daš v mešalnik, ga prižgeš, da naredi svojo magijo in ta-da.

Fantastičen preliv je pripravljen!

Ta preliv je fantastičen s pečeno zelenjavo.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Romesco preliv: Kremni preliv iz pečenih paprik, paradižnikov in oreščkov


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Total Time: 5 minut
  • Yield: za približno 2 dcl preliva

Description

Ko enkrat poskusiš ta preliv, se enostavno zaljubiš. V kremasto teksturo, v ravno pravo razmerje med sladkim in kislim ter v neskončne možnosti serviranja, ki ga omogoča. Odlično dopolnjuje pečen krompir, meso, ribe ali pečeno zelenjavo, pa solate in jajca itd. V hladilniku se obdrži dober teden, zato ga na enkrat pripravi več in v njem uživaj ves teden.


Ingredients

Scale

100 g pečenih paprik (glej notes)
2 paradižnikova pelata iz konzerve (lahko tudi sveža olupljena)
70 g indijskih oreščkov
1 limona
1 šopek peteršilja
1 strok česna
sol


Instructions

  1. Pripravi: V mešalnik daj paprike, pelate, česen, 3/4 peteršilja, indijske oreščke, sok četrtine limone, malo soli in popra.
  2. Zmiksaj: Vse zmešaj v kremast preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Notes

Uporabi že pečene in olupljene paprike. Če so vložene v olju, dodaj sok limone, vloženim v kisu pa ne dodajaj limoninega soka, da preliv ne bo prekisel.

Lahko pa paprike spečeš in olupiš kar doma. Mesnate paprike nareži na pol in jim odstrani sredico. Položi jih pod žar in jih popeci do črnega na 250°C. Nato jih za nekaj minut pokrij in nato olupi. Celoten potek priprave si poglej na domače pečene rdeče paprike.

Uporabi dva olupljena paradižnika iz konzerve ali pa uporabi svež paradižnik, vendar ga olupi. To naredi tako, da na dno paradižnika zareži križ kraž, nato pa ga prelij z vrelo vodo, pusti nekaj minut, nato pa olupi. Kako, si poglej v receptu gumbo: južnoamerička juha.

Če ti okus surovega česna ni preveč všeč, uporabi polovico ali četrtino stroka, lahko pa uporabiš tudi sušenega.

Najboljša izbira oreščkov za pripravo preliva so indijski oreščki, saj so najbolj kremasti, lahko pa uporabiš tudi katere druge oreščke, a morda preliv potem morda ne bo tako kremast.

Preliv se v neprodušno zaprtem kozarcu v hladilniku obdrži en teden, zato v njem uživaj več dni.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2017, v februarju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Slastna je! Danes bo na mizi, ob božični pečenki. 🙂 Lepe praznike.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.