Rdeč kremni preliv (omaka romesco)

2 comments

Ko enkrat poskusiš ta preliv, se zaljubiš. V kremasto teksturo, v ravno prav sladko-kisel okus in v neskončne možnosti, ki omogoča. Odlično dopolnjuje pečen krompir, pečeno meso, pečeno ribo ali le pečeno zelenjavo, pa solato in jajca itd. V hladilniku se obdrži kar nekaj časa, zato ga na enkrat pripravi več, da ga imaš več časa na razpolago.

Nekateri prelivi so preveč sladki. Drugi preveč kisli. Nekateri preveč tekoči. Nekateri pa preveč gosti. Ta preliv pa je ravno pravi. Pečene paprike in paradižniki poskrbijo za sladkobo, sok limone pa za ravno prav kisline. Indijski oreščki poskrbijo za kremasto teksturo, česen in peteršilj pa za odličen vonj. Če ti okus surovega česna ne odgovarja, uporabi zelo malo česna ali pa uporabi česen v prahu. V skrajnem primeru česen izpusti.

Tokrat sem za pripravo uporabila že pečene paprike v olju iz Lidla, lahko pa paprike enostavno spečeš (in olupiš) tudi doma. Večje rdeče paprike nareži na polovico, jim odstani sredico in jih položi na pekač, obložen s papirjem za peko ali alufolijo. Pečico segrej na 250°c, funkcija žar. Paprike peci na najvišji rešetki približno 15 minut, oziroma toliko časa, da počrnijo.

Ko počrnijo, pekač previdno vzemi iz pečice, počakaj nekaj časa, da se paprike malenkost ohladijo, potem pa lupino odstrani. Medtem ko se paprike pečejo, se bo lupinica namreč skrčila in lupljenje bo res enostavno. Pečene in olupljene paprike lahko tudi ohladiš in shraniš v hladilniku za kasneje.

Za pripravo tega recepta potrebuješ približno 1 večjo papriko. Če uporabiš domače pečene paprike, k receptu dodaj še žlico ali dve olja.

Ta preliv sem uporabila že na mnogih jedeh, kuskus bovla je med najnovejšimi, poskusi jo!

Inspiracijo za recept sem dobila od Lindsay s Pinch of Yum.

SESTAVINE (za približno 2 dcl preliva)

  • 100 g pečenih paprik
  • 2 paradižnikova pelata iz konzerve (lahko tudi sveža olupljena)
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 1 limona
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 strok česna
  • sol

PRIPRAVA

V mešalnik daj paprike, pelate, česen, 3/4 peteršilja, indijske oreščke, sok četrtine limone, malo soli in popra.

Vse zmešaj v kremast preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Slastna je! Danes bo na mizi, ob božični pečenki. 🙂 Lepe praznike.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.