Domače pečene rdeče paprike

0 comments

Pečene paprike so odličnega okusa, mehke strukture in so v kuhi zelo uporabne. Ker le v olje vložene pečene rdeče paprike v Sloveniji ni enostavno dobiti, jih pripravi doma. Potrebuješ le mesnate rdeče paprike in pečico. Uporabiš jih lahko za pripravo in obogatitev različnih jedi, z njimi pa lahko pripraviš tudi odličen rdeč pesto.

Nekaj let nazaj so bile pečene rdeče paprike v olju v Sloveniji enostavno dostopne. V olivnem olju vložene in odišavljene z dišavnicami sem redno kupovala v Lidlu. Že nekaj let pa jih ni več na razpolago. Preverila sem ponudbo pri vseh večjih trgovskih ponudnikih in našla le pečene rdeče paprike vložene v kisu. Te so sicer odlične. Jaz jih obožujem na kruhu, namazanem s humusom.

Ker pa pečenih rdečih paprik, ki so kisane, ne moremo uporabiti v splošni kuhariji, jih zadnja leta pečem sama doma. Za peko izberem mesnate rdeče paprike, ki so debelejše in večje. Iz teh po odstranjevanju povrhnjice dobim največ “mesa”.

Na enkrat spečem več paprik, jih olupim in ohladim, fileje pa nato položim v vrečko za vlaganje enega poleg drugega, da dobim polno vrečko, ki ima obliko tanke knjige ter jo shranim v skrinji. Tako so mi mesnati fileji pečenih paprik na voljo ves čas. Ko jih potrebujem, odlomim le toliko filejev, kot jih potrebujem in jih na sobni temperaturi pustim 10 minut, da se odtajajo. Tako priročno in tako zdravo. Pa še dodatnega olja, v katerem so bile kupljene, tukaj nimam!

Poglejva pripravo. Paprike narežeš na pol, odstraniš sredico in polovičke položiš na pekač, obložen s papirjem za peko.

Pekač postaviš v pečico, kjer je dobro ogret zgornji žar in pečeš toliko časa, da skorjica počrni. Nato pekač previdno vzameš iz pečice, ga pokriješ, da se naredi para, ki omogoča lažje lupljenje povrhnjice, nato pa črno skorjico enostavno olupiš. Tako zelo enostavno!

S fileji lahko pripraviš odličen rdeč pesto, ki ga nato za hitro kosilo zmešaš s kuhanimi testeninami. Božansko!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domače pečene rdeče paprike


  • Author: Barbara
  • Total Time: približno 30 minut

Description

Pečene paprike so odličnega okusa, mehke strukture in so v kuhi zelo uporabne. Ker le v olje vložene pečene rdeče paprike v Sloveniji ni enostavno dobiti, jih pripravi doma. Potrebuješ le mesnate rdeče paprike in pečico. Uporabiš jih lahko za pripravo in obogatitev različnih jedi, z njimi pa lahko pripraviš tudi odličen rdeč pesto.


Ingredients

poljubna količina mesnatih (večjih in debelejših) rdečih paprik


Instructions

  1. Pripravi: Paprike nareži na pol, jim odstrani sredico in polovičke položi na pekač, obložen s papirjem za peko.
  2. Speci: Pekač postavi na najvišje vodilo v pečici, ogreto na žar funkcijo na vsaj 240°C, in peci toliko časa, da skorjica počrni. To bo trajalo približno 10 minut, a budno spremljaj.
  3. Pokrij: Ko paprike počrnijo, pekač previdno vzemi iz pečice, ga za nekaj minut pokrij s čistim kuhinjskim servetom, da do vroča para zmehčala črno povrhnjico. A ne čakaj predolgo, da se paprike ne ohladijo, saj bo potem paprike težko olupiti.
  4. Olupi: Zmehčano črno povrhnjico enostavno potegni s paprike, da dobiš lepe mesnate fileje paprike.

Notes

Najboljše je, da uporabiš bolj mesnate rdeče paprike. To pomeni, da so večje in debelejše.

Da bo pekač lažje očistiti oz. ga sploh ne bo treba, ga obloži s papirjem za peko.

Ko kožica paprik počrni, pekač s paprikami za nekaj minut pokrij s čistim servetom, da bo topla para zmehčala črno povrhnjico in bo paprike lažje olupiti. A ne čakaj predolgo, da se paprike ne ohladijo, saj jih bo takrat težje olupiti.

Na enkrat speci in olupi več paprik. Olupljene in ohlajene fileje paprik položi v vrečko za vlaganje enega poleg drugega, da dobiš polno vrečko, ki ima obliko tanke knjige ter jo shrani v skrinji. Tako ti bodo mesnati fileji pečenih paprik na voljo ves čas. Ko jih potrebuješ, odlomi le toliko filejev, kot jih potrebuješ in jih na sobni temperaturi pusti 10 minut, da se odtajajo.

Pečene in olupljene fileje paprik lahko uporabiš za izboljšanje omak za testenine, njoke in podobno, lahko pa z njimi pripraviš tudi odličen kremast rdeč pesto.

  • Prep Time: 5 minut + 10 minut
  • Cook Time: 10 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.