Kremast rdeč pesto iz pečenih paprik

0 comments

Pesto, predvsem doma pripravljen, spremeni kulinarično življenje. Je odlična bomba okusov, ki nadgradi vsako jed. Dodaj ga h kuhanim testeninam in dobi odlično hitro jed ali pa žlico pesta dodaj v rižote, enolončnice ali omake in jih v trenutku brez napora naredi boljše. Ta rdeč pesto je pripravljen s pečenimi paprikami, oreščki in dišavnicami ter brez parmezana in je tako primeren tudi za vegane.

Pesto je čisto po krivici ena bolj spregledanih sestavin v kuhinji. Večina ga uporablja le kot tisto zadnjo rešiteljico za pripravo hitrega obroka s testeninami. A pesto je več kot to. Lahko ga uporabljamo kot mega začimbo. Ker pesto vsebuje veliko odličnih sestavin, med drugimi tudi oreščke, dišavnice in začimbe, lahko služi kot močno skrivno orožje za hitro izboljšanje okusa. Predlagam, da ga naslednjič dodaš v rižoto, omako in celo enolončnico ter se čudi nad okusom!

Današnjo različico pesta težko najdeš že pripravljenega v trgovini, saj vsebuje nekaj za pesto neznačilnih sestavin. Je odličnega okusa, je kremast in tako zelo lepo diši! Pripravljen je s pečenimi paprikami, dišavnicami, oreščki in še nekaj malenkostmi. Žal v olje vložene pečene paprike težko dobiš v Sloveniji, zato bo treba paprike speci kar doma. Vem, da to doda še en korak v pripravi, a naj te pomirim, da je priprava enostavna. Pa še pečene in olupljene fileje paprik lahko brez težav zamrzneš za več mesecev in v njih uživaš večkrat.

Peka paprik doma ni zapletena. Paprike razpoloviš, odstraniš sredico, polovičke položiš na pekač, obložen s papirjem za peko, pečene pokriješ za nekaj minut in nato olupiš. Ta-da! Enostavno. Natančnejša navodila poišči v zapisu domače pečene rdeče paprike.

Preden pogledava, kako pripraviti pesto, pa še nekaj idej, kako lahko ta pesto (in kateri koli drug pesto, tudi kupljenega) uporabiš v kuhi:

Pa poglejva, kako lahko pripraviš pesto. Ko imaš paprike pečene, bo pesto pripravljen v petih minutah!

Za pripravo potrebuješ te sestavine.

Če želiš in imaš čas, oreščke najprej popeci na suhi ponvi.

Rezanci s pestom iz pečenih paprik Rezanci s pestom iz pečenih paprik

Nato vse sestavine daj v mešalnik in zmiksaj.

Enostavno in tako dobro!

Pesto nato uporabi pri pripravi hitre jedi s testeninami. Uporabi testenine, ki dobro držijo pesto – najboljše so take z zarezicami, da se vanje ujame pesto. Testenine skuhaj, a prihrani nekaj vode, v kateri so se kuhale. Nato testenine odcedi, dodaj nekaj žlic pesta in premešaj. Da se pesto lažje razporedi, dodaj še žlico ali dve vode, testenine dobro premešaj in takoj postrezi. Odlično je!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremast rdeč pesto s pečenimi paprikami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 5 minut
  • Yield: za dober deciliter pesta

Description

Pesto, predvsem doma pripravljen, spremeni kulinarično življenje. Je odlična bomba okusov, ki nadgradi vsako jed. Dodaj ga h kuhanim testeninam in dobi odlično hitro jed ali pa žlico pesta dodaj v rižote, enolončnice ali omake in jih v trenutku brez napora naredi boljše. Ta rdeč pesto je pripravljen s pečenimi paprikami, oreščki in dišavnicami ter brez parmezana in je tako primeren tudi za vegane.


Ingredients

Scale

50 g mešanih oreščkov (indijski oreščki, orehi, arašidi, lešniki …)
1 strok česna
1 šopek svežega peteršilja
približno 100 g pečenih paprik (oz. 1/2 kozarca v olje vloženih pečenih paprik)
sol
poper
1 žlica (balzamičnega) kisa
1 žlica (olivnega) olja


Instructions

  1. Oreščke popeci: Če želiš in imaš čas, oreščke najprej popeci na suhi ponvi. Peka bo pestu dodala še več okusa.
  2. Zmiksaj pesto: Oreščke, paprike, česen, peteršilj, 1/2 žličke soli, nekaj obratov sveže mletega popra, balzamični kis in žlico olja zmiksaj v gost kremast pesto. Poskusi in dodelaj, če je potrebno (morda potrebuje malo več soli, popra ali kisa, lahko pa je že v prvo odličen).

Notes

Pesto pripravi z doma pečenimi paprikami ali pečenimi paprikami vloženimi v olje.

Za pripravo uporabi svež peteršilj, lahko pa tudi svežo baziliko ali koriander. V skrajnem primeru brez skrbi uporabi sušene začimbnice.

Svež česen je močan, zato ga uporabi toliko, kot ti je všeč. Če svež česen ni tvoja priljubljena sestavina, uporabi 1/2 majhnega stroka ali 1/4 suhega mletega česna.

Namesto svežega česna uporabi 1/2 žličke suhega mletega česna.

Če balzamičnega kisa nimaš, uporabi 1/2 žlice kisa ali limoninega ali limetinega soka.

Pesto uporabi kot omako za testenine ali pa ga dodaj v rižote, omake ali enolončnice.

  • Prep Time: 5 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2016, v oktobru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.