Description
Pesto, predvsem doma pripravljen, spremeni kulinarično življenje. Je odlična bomba okusov, ki nadgradi vsako jed. Dodaj ga h kuhanim testeninam in dobi odlično hitro jed ali pa žlico pesta dodaj v rižote, enolončnice ali omake in jih v trenutku brez napora naredi boljše. Ta rdeč pesto je pripravljen s pečenimi paprikami, oreščki in dišavnicami ter brez parmezana in je tako primeren tudi za vegane.
Ingredients
50 g mešanih oreščkov (indijski oreščki, orehi, arašidi, lešniki …)
1 strok česna
1 šopek svežega peteršilja
približno 100 g pečenih paprik (oz. 1/2 kozarca v olje vloženih pečenih paprik)
sol
poper
1 žlica (balzamičnega) kisa
1 žlica (olivnega) olja
Instructions
- Oreščke popeci: Če želiš in imaš čas, oreščke najprej popeci na suhi ponvi. Peka bo pestu dodala še več okusa.
- Zmiksaj pesto: Oreščke, paprike, česen, peteršilj, 1/2 žličke soli, nekaj obratov sveže mletega popra, balzamični kis in žlico olja zmiksaj v gost kremast pesto. Poskusi in dodelaj, če je potrebno (morda potrebuje malo več soli, popra ali kisa, lahko pa je že v prvo odličen).
Notes
Pesto pripravi z doma pečenimi paprikami ali pečenimi paprikami vloženimi v olje.
Za pripravo uporabi svež peteršilj, lahko pa tudi svežo baziliko ali koriander. V skrajnem primeru brez skrbi uporabi sušene začimbnice.
Svež česen je močan, zato ga uporabi toliko, kot ti je všeč. Če svež česen ni tvoja priljubljena sestavina, uporabi 1/2 majhnega stroka ali 1/4 suhega mletega česna.
Namesto svežega česna uporabi 1/2 žličke suhega mletega česna.
Če balzamičnega kisa nimaš, uporabi 1/2 žlice kisa ali limoninega ali limetinega soka.
Pesto uporabi kot omako za testenine ali pa ga dodaj v rižote, omake ali enolončnice.
- Prep Time: 5 minut