Južnoameriška obara z zelenjavo, klobaso in gamberi oz. gumbo

0 comments

Ta fantastična obara polna barvite zelenjave, klobase in gamberov je enostavano čudovita. Vse sestavine objema svilnata omaka, ki naredi to obaro popolnoma neubranljivo. Vsi, ki so jo že poskusili, so nad njo navdušeni. Če te obare, ki se v originalu imenuje gumbo, še nisi nikoli poskusil/a, je sedaj pravi čas, da jo in se vanjo zaljubiš.

Gumbo je tradicionalna obara z juga Združenih držav, natančneje iz države Louisiana. Ideja zanjo naj bi prvotno izvirala iz Zahodne Afrike, ima pa vpliv še francoske, španske in nemške kulinarike. Vsebuje različne vrste zelenjave, tudi okro. Okro lahko dobiš tudi pri nas, a je jaz zaradi tega, ker pa vseeno ni dostopna vsem, nisem dodala. Sem pa zato uporabila čebulo, papriko, zeleno in korenje.

Prvič sem gumbo pripravila po receptu Lindsay, nato pa se poigrala z izbiro zelenjave in začimb. Ta različica, ki jo predstavljam danes, je vrhunska. Kar vprašaj moje zadovoljne goste, vedno pomažejo vse do zadnje kapljice!

To juho lahko pripraviš čez vse leto, le prilagodi izbiro sezonske zelenjave. Pozimi le izpusti bučko, namesto svežega paradižnika pa uporabi paradižnike iz konzerve – 400 g bo dovolj.

Kaj postreči z gumbom?

Tradicionalno gumbo postrežejo z rižem. Jaz skoraj vedno postrežem kar s kuskusom. Ker je hitro pripravljen in ker odlično vpije omako. S polnozrnatim, seveda! Lahko izbereš tudi kvinojo, bulgur ali pa le kruh, s katerim moraš to božansko, dišečo in nebeško omako pomazati do zadnje kapljice. Nebeško!

Preden pogledava, kako se ta božanska obara pripravi, pa še nekaj idej za prav tako čudovite obare:

Še več juh, enolončnic in čilijev najdi pod oznako Juhe.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

V večji kozici segrej olje, nato pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo, zeleno in korenje. Dodaj še papriko in bučko, dobro premešaj in praži še 10 minut. Nato dodaj česen, vse začimbe in dobro premešaj in praži še nekaj minut.

Če nameravaš uporabiti sveže paradižnike – kar ti v poletnem času močno priporočam! – imaš dve možnosti. Lahko jih le narežeš na kocke in jih ne olupiš, lahko pa jih olupiš. To najlažje narediš tako, da jih zarežeš križ kraž, nato pa preliješ z vrelo vodo. Po petih minutah vodo odlij, paradižnike pa olupi – enostavno bo šlo! Nikar pa ne obrezuj paradižnika, ker tako stran vržeš čisto preveč!

Če svežih paradižnikov nimaš, uporabi pelate. Dodaj še jušno osnovo in kuhaj približno pol ure.

Pred iztekom te pol ure, pripravi še bešamel omako.

Nežno jo umešaj v obaro, da dobiš fantastično svilnato omako. Kuhaj še nekaj minut, nato pa dodaj še klobaso in gambere in še enkrat zavri.

Gumbo serviraj čez kuskus, riž, kvinojo ali bulgur ali pa ga pomazaj s kruhom. Dober tek!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Južnoameriška obara z zelenjavo, klobaso in gamberi oz. gumbo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 1 uro in 15 minut
  • Yield: približno za 6 porcij

Description

Ta fantastična obara polna barvite zelenjave, klobase in gamberov je enostavano čudovita. Vse sestavine objema svilnata omaka, ki naredi to obaro popolnoma neubranljivo. Vsi, ki so jo že poskusili, so nad njo navdušeni. Če te obare, ki se v originalu imenuje gumbo, še nisi nikoli poskusil/a, je sedaj pravi čas, da jo in se vanjo zaljubiš.


Ingredients

Scale

Sestavine za zelenjavno osnovo:

2 žlici olivnega olja
1 veliko korenje
1 steblo zelene ali 1/2 koromača
1 (rdeča) čebula
4 stroki česna
2 papriki (rdeča, rumena, oranžna in/ali zelena)
1 bučka
1 feferon (neobvezno)
5 svežih paradižnikov (ali 400 g pelatov)
1 žlička suhega timijana
1 žlička suhega origana
1 žlička sladke paprike
1 l jušne osnove (ali vode in kocke)
sol, poper po okusu

Sestavine za bešamel omako:

50 g (polnozrnate) moke
50 g masla
0,5 l mleka
1/2 žličke soli

Ostale sestavine:

1 (goveja) klobasa
1 velika skodelica gamberov


Instructions

  1. Zelenjava: V večji kozici segrej olje, nato pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo, zeleno in korenje. Dodaj na kocke narezane paprike in bučko, premešaj in praži še 10 minut. Nato dodaj česen, po želji še feferon in vse začimbe, dobro premešaj in duši še 5 minut. Ko se zelenjava zmehča, dodaj paradižnike in prilij jušno osnovo, premešaj in delno pokrij ter kuhaj približno pol ure.
  2. Bešamel omaka: V kozici raztopi maslo, nato pa dodaj moko. Dobro premešaj, da ne bo grudic, nato pa kuhaj pet minut, da se okus moke pokuha. Vmes občasno premešaj. Nato v tankem curku dodajaj mleko, medtem ves čas mešaj. Kuhaj še nekaj minut, da dobiš gosto, a tekočo omako. Po okusu jo posoli.
  3. Obara: V gumbo previdno, a dobro umešaj bešamel. Zelenjava bo mehka, zato ne mešaj preveč intenzivno, da ne zmečkaš vse zelenjave. Ko gumbo zavre, dodaj gambere in na kolute narezano klobaso in pusti, da še enkrat zavre. Gumbo poskusi in dosoli in dopopraj po potrebi.
  4. Serviraj: Gumbo serviraj čez kuskus, riž, kvinojo ali bulgur ali pa ga pomazaj s kruhom. Dober tek!

Notes

Uporabiš lahko sveže paradižnike ali pelate. Če nameravaš uporabiti sveže paradižnike – kar ti v poletnem času močno priporočam! – imaš dve možnosti. Lahko jih le narežeš na kocke in jih ne olupiš, lahko pa jih olupiš. To najlažje narediš tako, da jih zarežeš križ kraž, nato pa preliješ z vrelo vodo. Po petih minutah vodo odlij, paradižnike pa olupi – enostavno bo šlo! Nikar pa ne obrezuj paradižnika, ker tako stran vržeš čisto preveč!

To juho lahko pripraviš čez vse leto. Pozimi le izpusti bučko, namesto svežega paradižnika pa uporabi paradižnike iz konzerve – približno 400 g bo dovolj.

Tradicionalno gumbo postrežejo z rižem. Jaz skoraj vedno postrežem kar s polnozrnatim kuskusom, ker je hitro pripravljen in ker odlično vpije omako. Lahko pa ga serviraš tudi s kvinojo ali bulgurjem ali pa ga pomazaj s kruhom.

Gumbo lahko pripraviš tudi vnaprej, saj se odlično pogreje. Čisto ok je tudi odmrznjen.

Tradicionalno je v gumbu okra, ki jo lahko dobiš v večjih supermarketih.

Namesto zelene lahko uporabiš tudi koromač.

Uporabi katero koli klobaso. Jaz imam najraje kar govejo.

Uporabi sveže surove ali že kuhane in tudi zamrznjene gambere. Ali so nekuhani veš po barvi – surovi so sivkaste barve, kuhani pa roza barve. Kuhane torej kuhaj res le čisto malo časa, le pogrej jih.

Če uporabiš brezglutensko moko, je jed primerna tudi za brezglutensko dieto.

Recept je bil prvotno pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 60 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2018, v septembru 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.