Gumbo: Južnoameriška zelenjavna juha z gamberi in klobaso

, 19. Jun 2018 | No Comments

Če še ne poznaš gumba, je sedaj čas, da ga spoznaš! Vsi, ki so ga že poskusili, so bili nad njim popolnoma navdušeni. Kako le ne – imava ogromno barvite zelenjave, imava gambere, imava klobaso in imava najbolj svilnato in božanskega okusa omako na svetu. Poskusi in pusti, da te gumbo začara!

Najprej naj takoj povem, da pravega gumba (še) nisem jedla. Gumbo je tradicionalna obara z juga Združenih držav, natančneje iz države Louisiana. Izvirala naj bi iz Zahodne Afrike, ima pa vpliv francoske, španske in nemške kulinarike. Vsebuje različne vrste zelenjave, tudi okro. Okro lahko dobiš tudi pri nas, a je jaz zaradi tega, ker pa vseeno ni dostopna vsem, nisem dodala. Sem pa zato uporabila čebulo, papriko, zeleno in korenje.

Prvič sem gumbo pripravila po receptu Lindsay, nato pa se poigrala z izbiro zelenjave in začimb. Ta različica, ki jo predstavljam danes, je vrhunska. Kar vprašaj moje zadovoljne goste, vedno pomažejo vse do zadnje kapljice!

Kaj postreči z gumbom?

Tradicionalno gumbo postrežejo z rižem. Jaz skoraj vedno postrežem kar s kuskusom. Ker je hitro pripravljen in ker odlično vpije omako. S polnozrnatim, seveda! Sem pa gumbo jedla tudi le s kruhom, s katerim sem do zadnje kapljice pomazala to božansko, dišečo in angelsko omako. Tako dobro!

To juho lahko pripraviš čez celo leto. Pozimi le izpusti bučko, namesto svežega paradižnika pa uporabi paradižnike iz konzerve – približno 400 g bo dovolj.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

Pozor: Če uporabiš brezglutensko moko, je jed primerna tudi za brezglutensko dieto.

SESTAVINE (za približno 6 porcij)

Sestavine za zelenjavno osnovo:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 veliko korenje
  • 1 steblo zelene
  • 1 rdeča čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 1 zelena bučka
  • 1 feferon (neobvezno)
  • 5 svežih paradižnikov (ali konzerva pelatov)
  • 1 slaba žlička suhega timijana
  • 1 slaba žlička suhega origana
  • 1 žlička sladke paprike
  • 0,75 l jušne osnove (ali vode in kocke)
  • sol
  • poper

Sestavine za bešamel omako:

  • 50 g (polnozrnate) moke
  • 50 g masla
  • 0,5 l mleka
  • sol

Ostale sestavine:

  • 1 goveja klobasa
  • 1 velika skodelica gamberov
  • 60 g (polnozrnatega) kuskusa na osebo
  • kalčki, drobnjak za okras

PRIPRAVA

V večji kozici segrej olje, nato pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo, zeleno in korenje. Nato dodaj najprej česen, nato pa na kocke narezani papriki in bučko ter po želji še feferon.

Duši na nizkem ognju vsaj 20 minut. Medtem pospravi kuhinjo in vse ostanke od rezanja zelenjave. 😉 Če nameravaš uporabiti sveže paradižnike – kar ti v poletnem času močno priporočam! – imaš dve možnosti. Lahko jih le narežeš na kocke in jih ne olupiš, lahko pa jih olupiš. To najlažje narediš tako, da jih zarežeš križ kraž, nato pa preliješ z vrelo vodo. Po petih minutah vodo odlij, paradižnike pa olupi – enostavno bo šlo! Nikar pa ne obrezuj paradižnika, ker tako stran vržeš čisto preveč!

Ko se zelenjava zmehča, dodaj paradižnike in vse začimbe, nato pa prilij jušno osnovo, premešaj in delno pokrij ter kuhaj vsaj pol ure.

Nato pripravi bešamel omako. V kozici raztopi maslo, nato pa dodaj moko. Dobro premešaj, da ne bo grudic, nato pa kuhaj pet minut, da se okus moke porazgubi. Vmes občasno premešaj. Nato v tankem curku dodajaj mleko, medtem ves čas mešaj. Kuhaj še nekaj minut, da dobiš gosto, a tekočo omako. Po okusu jo posoli.

V gumbo previdno, a dobro umešaj bešamel.

Zelenjava bo zelo mehka, zato ne mešaj preveč intenzivno, da ne dobiš kremne juhe. Ko gumbo zavre, dodaj gambere in na kolute narezano klobaso in pusti, da še enkrat zavre. Gumbo poskusi in dosoli in dopopraj po potrebi.

Gumbo serviraj čez kuskus, riž, kvinojo ali bulgur ali pa ga pomazaj s kruhom. Dober tek!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply