Gumbo: Južnoameriška zelenjavna obara z gamberi in klobaso

0 comments

Če še ne poznaš gumba, je sedaj čas, da ga spoznaš! Vsi, ki so ga že poskusili, so bili nad njim popolnoma navdušeni. Kako le ne – imava ogromno barvite zelenjave, gambere, klobaso in najbolj svilnato in božanskega okusa omako na svetu. Poskusi in pusti, da te gumbo začara!

Gumbo je tradicionalna obara z juga Združenih držav, natančneje iz države Louisiana. Izvirala naj bi iz Zahodne Afrike, ima pa vpliv francoske, španske in nemške kulinarike. Vsebuje različne vrste zelenjave, tudi okro. Okro lahko dobiš tudi pri nas, a je jaz zaradi tega, ker pa vseeno ni dostopna vsem, nisem dodala. Sem pa zato uporabila čebulo, papriko, zeleno in korenje.

Prvič sem gumbo pripravila po receptu Lindsay, nato pa se poigrala z izbiro zelenjave in začimb. Ta različica, ki jo predstavljam danes, je vrhunska. Kar vprašaj moje zadovoljne goste, vedno pomažejo vse do zadnje kapljice!

To juho lahko pripraviš čez celo leto. Pozimi le izpusti bučko, namesto svežega paradižnika pa uporabi paradižnike iz konzerve – približno 400 g bo dovolj.

Kaj postreči z gumbom?

Tradicionalno gumbo postrežejo z rižem. Jaz skoraj vedno postrežem kar s kuskusom. Ker je hitro pripravljen in ker odlično vpije omako. S polnozrnatim, seveda! Sem pa gumbo jedla tudi le s kruhom, s katerim sem do zadnje kapljice pomazala to božansko, dišečo in angelsko omako. Tako dobro!

Za pripravo potrebuješ te sestavine.

V večji kozici segrej olje, nato pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo, zeleno in korenje. Nato pa dodaj najprej česen, nato pa na kocke narezani papriki in bučko ter po želji še feferon.

Duši na nizkem ognju vsaj 20 minut. Medtem pospravi kuhinjo in vse ostanke od rezanja zelenjave. 😉

Če nameravaš uporabiti sveže paradižnike – kar ti v poletnem času močno priporočam! – imaš dve možnosti. Lahko jih le narežeš na kocke in jih ne olupiš, lahko pa jih olupiš. To najlažje narediš tako, da jih zarežeš križ kraž, nato pa preliješ z vrelo vodo. Po petih minutah vodo odlij, paradižnike pa olupi – enostavno bo šlo! Nikar pa ne obrezuj paradižnika, ker tako stran vržeš čisto preveč!

Ko se zelenjava zmehča, dodaj paradižnike in vse začimbe, nato pa prilij jušno osnovo, premešaj in delno pokrij ter kuhaj pol ure.

Nato pripravi bešamel omako, ki jo nato previdno, a dobro umešaj v obaro.

Gumbo serviraj čez kuskus, riž, kvinojo ali bulgur ali pa ga pomazaj s kruhom. Dober tek!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Gumbo: Južnoameriška zelenjavna obara z gamberi in klobaso


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 60 minut
  • Total Time: 1 uro in 15 minut
  • Yield: približno za 6 porcij

Description

Če še ne poznaš gumba, je sedaj čas, da ga spoznaš! Vsi, ki so ga že poskusili, so bili nad njim popolnoma navdušeni. Kako le ne – imava ogromno barvite zelenjave, gambere, klobaso in najbolj svilnato in božanskega okusa omako na svetu. Poskusi in pusti, da te gumbo začara!


Scale

Ingredients

Sestavine za zelenjavno osnovo:

2 žlici olivnega olja
1 veliko korenje
1 steblo zelene
1 (rdeča) čebula
4 stroki česna
2 papriki (rdeča, rumena, oranžna in/ali zelena)
1 bučka
1 feferon (neobvezno)
5 svežih paradižnikov (ali konzerva pelatov)
1 žlička suhega timijana
1 žlička suhega origana
1 žlička sladke paprike
0,75 l jušne osnove (ali vode in kocke)
sol
poper

Sestavine za bešamel omako:

50 g (polnozrnate) moke
50 g masla
0,5 l mleka
sol

Ostale sestavine:

1 (goveja) klobasa
1 velika skodelica gamberov


Instructions

  1. Zelenjava: V večji kozici segrej olje, nato pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo, zeleno in korenje. Nato dodaj najprej česen, nato pa na kocke narezani papriki in bučko ter po želji še feferon. Duši na nizkem ognju vsaj 10 minut. Ko se zelenjava zmehča, dodaj paradižnike in vse začimbe, nato pa prilij jušno osnovo, premešaj in delno pokrij ter kuhaj približno pol ure.
  2. Bešamel omaka: V kozici raztopi maslo, nato pa dodaj moko. Dobro premešaj, da ne bo grudic, nato pa kuhaj pet minut, da se okus moke pokuha. Vmes občasno premešaj. Nato v tankem curku dodajaj mleko, medtem ves čas mešaj. Kuhaj še nekaj minut, da dobiš gosto, a tekočo omako. Po okusu jo posoli.
  3. Obara: V gumbo previdno, a dobro umešaj bešamel. Zelenjava bo zelo mehka, zato ne mešaj preveč intenzivno, da ne dobiš kremne juhe. Ko gumbo zavre, dodaj gambere in na kolute narezano klobaso in pusti, da še enkrat zavre. Gumbo poskusi in dosoli in dopopraj po potrebi.
  4. Serviraj: Gumbo serviraj čez kuskus, riž, kvinojo ali bulgur ali pa ga pomazaj s kruhom. Dober tek!

Notes

Uporabiš lahko sveže paradižnike ali pelate. Če nameravaš uporabiti sveže paradižnike – kar ti v poletnem času močno priporočam! – imaš dve možnosti. Lahko jih le narežeš na kocke in jih ne olupiš, lahko pa jih olupiš. To najlažje narediš tako, da jih zarežeš križ kraž, nato pa preliješ z vrelo vodo. Po petih minutah vodo odlij, paradižnike pa olupi – enostavno bo šlo! Nikar pa ne obrezuj paradižnika, ker tako stran vržeš čisto preveč!

To juho lahko pripraviš čez celo leto. Pozimi le izpusti bučko, namesto svežega paradižnika pa uporabi paradižnike iz konzerve – približno 400 g bo dovolj.

Tradicionalno gumbo postrežejo z rižem. Jaz skoraj vedno postrežem kar s polnozrnatim kuskusom, ker je hitro pripravljen in ker odlično vpije omako. Lahko pa ga serviraš tudi s kvinojo ali bulgurjem ali pa ga pomazaj s kruhom.

Gumbo lahko pripraviš tudi vnaprej, saj se odlično pogreje. Čisto ok je tudi odmrznjen.

Tradicionalno je v gumbu okra, ki jo lahko dobiš v večjih supermarketih.

Namesto zelene lahko uporabiš tudi koromač.

Uporabi katero koli klobaso. Jaz imam najraje kar govejo.

Uporabi sveže surove ali že kuhane in tudi zamrznjene gambere. Ali so nekuhani veš po barvi – surovi so sivkaste barve, kuhani pa roza barve. Kuhane torej kuhaj res le čisto malo časa, le pogrej jih.

Če uporabiš brezglutensko moko, je jed primerna tudi za brezglutensko dieto.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2018, v juniju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.