Ta juha je nadvse razkošna ne le zaradi vse raznolike pisane zelenjave, ampak tudi zaradi odličnih ajdovih njokov, množice začimb in tisto malo smetane, ki juho naredi svilnato kremno in tako zelo privlačno. Res se ji je težko upreti in priporočam, da se ji enostavno le predaš in uživaš. Božanska je!
Že veš, da so njoki odlična izbira ogljikovih hidratov tudi v juhi? Mali puhci sreče so neverjetni. Sploh ti Divita ajdovi njoki od Mlinotesta, ki so bolj zdravi in bolj dobrega okusa od tipičnih le krompirjevih. Ker so v tej juhi obdani z jesensko zelenjavo in z začimbami obogateno svileno omako, res zasijejo. Okusi se enostavno dopolnjujejo. Ne le, da so dobri, še hitro so skuhani in lepo obdržijo svojo obliko. V tej juhi so namesto njokov odlični tudi tortelini, predlagam Mlinotestove pirine torteline s sirom ali pršutom.
Tokrat sem za pripravo juhe izbrala same čudovite jesenske zelenjave. Imava na kocke narezano bučo, ohrovt, ki ga lahko zamenjaš tudi s špinačo, ki je lahko sveža ali zamrznjena, pa seveda osnovne tri zelenjave, ki jih najdeš v večini enolončnic: čebulo, korenje in zeleno. Aromatično vlogo tokrat prevzemajo česen, timijan in rožmarin. Da je ta božanska juha polna bogatih okusov poskrbita še paradižnikov koncentrat in v olje vloženi sušeni paradižniki.
Čez leto rada pripravljam in jem predvsem izključno zelenjavne juhe, ki so že same po sebi resnično božanske. V hladnejših mesecih, ko se temperature spustijo in paše hrana za pockrljati tudi dušo, juho rada obogatim še s kakšno mesnino in s smetano. Seveda je juha odlična tudi brez mesnine, če se tega ne greš. Tokrat sem izbrala govejo chorizo klobasico. Te v paketu kupim vsake toliko časa, jih zamrznem in nato postopoma odmrznem eno po eno ter z njo obogatim takšne juhe ali pa jo dodam v carbonaro omako. K takšni mesnini se odlično poda tudi trenutno meni nadvse ljuba začimba janež. Ima čudovit okus in v družbi takšnih mesnin resnično zasije. Namesto chorizo klobase lahko uporabiš tudi malo nakockane slanine.
Ta juha je resnično konkretna in lepo nasiti. Lepo poboža želodček in pocrklja, zato si jo pripravi, ko potrebuješ tisti dodatni objem! ♡
Pripraviš jo lahko tudi vnaprej in ohlajeno do postrežbe shraniš v hladilnik. Tudi po dveh, treh dneh bo super, le počasi jo pogrej. Zamrzovanja pa ne priporočam.
Preden pogledava, kako to poslastico pripraviš, pa še nekaj idej za odlične in bogate enolončnice:
- Kremna krompirjeva juha s koruzo in bučko
- Nadgrajena klasična fižolova juha
- Kremna zelenjavna juha z lečo
- Sladko zelje: juha z zeljem, krompirjem in zelenjavo
- Bučni golaž s fižolom
- Zelenjavni ramen: Juha po azijsko s špageti
Še več idej za juhe, enolončnice, curryje in čilije najdi pod oznako Juhe.
Priprava te juhe je tako terapevtska, kot potem uživanje v njej. ♡ Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdeš natančne količine sestavin in korake priprave.
Najprej na malo olja popeci klobasico in ji za božansko aromo dodaj sesekljan rožmarin. Nato dodaj osnovne zelenjeve (čebulo, korenje, zeleno), aromatične sestavine in začimbe.
V nadaljevnaju dodaj tekočino in ostalo zelenjavo ter kuhaj, da se zelenjava zmehča. Pozor, v tem času bo v tvoji kuhinji že konkretno dišalo.
Nato v juho umešaj še smetano in ajdove njoke ter kuhaj le še nekaj minut, da se njoki skuhajo, juha pa čudovito zgosti v kremno poslastico.
To je popolna jesenska juha! Juho serviraj, jo po želji okrasi in osveži s svežim peteršiljem in obogati z malo parmezana.
Božansko!
Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Mlinotest.
PrintRazkošna zelenjavna juha z ajdovimi njoki
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Ta juha je nadvse razkošna ne le zaradi vse raznolike pisane zelenjave, ampak tudi zaradi odličnih ajdovih njokov, množice začimb in tisto malo smetane, ki juho naredi svilnato kremno in tako zelo privlačno. Res se ji je težko upreti in priporočam, da se ji enostavno le predaš in uživaš. Božanska je!
Ingredients
1 žlica (olivnega) olja
1 klobasica chorizo ali košček slanine (neobvezno)
1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega rožmarina
3 manjši korenji
2 stebli zelene
1 čebula
2 stroka česna
1 zvrhana žlica moke (neobvezno)
1 zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlička janeževih semen
1 žlička (dimljene) sladke paprike
1/4 žličke čilijevih kosmičev (neobvezno)
2 vejici svežega ali 1 žliča sušenega timijana
4 sušeni paradižniki
0,5 dl belega vina (neobvezno)
1,5 l jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
1 skodelica buče (narezane na kocke)
1 velika pest ohrovta (ali sveže ali zamrznjene špinače)
1,5 dl smetane za stepanje (ali smetane za kuhanje)
sol in poper po okusu
500 g (1 zavitek) Mlinotestovih ajdovih njokov
Instructions
- Klobasica: Na žlici olja popeci nakockano klobasico (ali slanino) ter ji dodaj sesekljan rožmarin. Če mesnine ne misliš uporabiti, rožmarin dodaj v naslednjem koraku.
- Osnovne zelenjave: K popečeni klobasici dodaj čebulo, zeleno in korenje ter kuhaj nekaj minut, da se zelenjava popeče.
- Aromatiki: V kozico daj sesekljan česen, začimbe (janež, papriko, čilijeve kosmiče), timijan, paradižnikov koncentrat, narezane sušene paradižnike in moko ter premešaj in kuhaj 2 minuti. Dolij še vino, premešaj in kuhaj minuto, da tekočina izpari, ostane pa božanska aroma.
- Zelenjava: V kozico nato dodaj nakockano bučo in očiščen in natrgan ohrovt ter zalij z jušno osnovo, premešaj in kuhaj približno 20 minut, da se zelenjava skuha.
- Zakuha: Juho poskusi in po potrebi dosoli in popopraj. V tekočino vlij smetano in stresi njoke ter premešaj in kuhaj približno 4 minute, da se njoki skuhajo, juha pa postane kremasta.
- Postrežba: Juho serviraj, po želji okrasi s peteršiljem in parmezanom in postrezi. Dober tek!
Notes
Namesto ajdovih njokov lahko uporabiš tudi pirine njoke ali pa torteline s sirom ali pršutom.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut