Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Razkošna zelenjavna juha z ajdovimi njoki


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Ta juha je nadvse razkošna ne le zaradi vse raznolike pisane zelenjave, ampak tudi zaradi odličnih ajdovih njokov, množice začimb in tisto malo smetane, ki juho naredi svilnato kremno in tako zelo privlačno. Res se ji je težko upreti in priporočam, da se ji enostavno le predaš in uživaš. Božanska je!


Ingredients

Scale

1 žlica (olivnega) olja
1 klobasica chorizo ali košček slanine (neobvezno)
1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega rožmarina
3 manjši korenji
2 stebli zelene
1 čebula
2 stroka česna
1 zvrhana žlica moke (neobvezno)
1 zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlička janeževih semen
1 žlička (dimljene) sladke paprike
1/4 žličke čilijevih kosmičev (neobvezno)
2 vejici svežega ali 1 žliča sušenega timijana
4 sušeni paradižniki
0,5 dl belega vina (neobvezno)
1,5 l jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
1 skodelica buče (narezane na kocke)
1 velika pest ohrovta (ali sveže ali zamrznjene špinače)
1,5 dl smetane za stepanje (ali smetane za kuhanje)
sol in poper po okusu
500 g (1 zavitek) Mlinotestovih ajdovih njokov


Instructions

  1. Klobasica: Na žlici olja popeci nakockano klobasico (ali slanino) ter ji dodaj sesekljan rožmarin. Če mesnine ne misliš uporabiti, rožmarin dodaj v naslednjem koraku.
  2. Osnovne zelenjave: K popečeni klobasici dodaj čebulo, zeleno in korenje ter kuhaj nekaj minut, da se zelenjava popeče.
  3. Aromatiki: V kozico daj sesekljan česen, začimbe (janež, papriko, čilijeve kosmiče), timijan, paradižnikov koncentrat, narezane sušene paradižnike in moko ter premešaj in kuhaj 2 minuti. Dolij še vino, premešaj in kuhaj minuto, da tekočina izpari, ostane pa božanska aroma.
  4. Zelenjava: V kozico nato dodaj nakockano bučo in očiščen in natrgan ohrovt ter zalij z jušno osnovo, premešaj in kuhaj približno 20 minut, da se zelenjava skuha.
  5. Zakuha: Juho poskusi in po potrebi dosoli in popopraj. V tekočino vlij smetano in stresi njoke ter premešaj in kuhaj približno 4 minute, da se njoki skuhajo, juha pa postane kremasta.
  6. Postrežba: Juho serviraj, po želji okrasi s peteršiljem in parmezanom in postrezi. Dober tek!

Notes

Namesto ajdovih njokov lahko uporabiš tudi pirine njoke ali pa torteline s sirom ali pršutom.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut