Nizkokalorični jutranji jajčni mafini z zelenjavo

, 10. Apr 2018 | No Comments

Ješ zajtrk? Pa si ga pripravljaš tudi vnaprej? Predstavljam super recept za jajčne mafine z zelenjavo, ki jih lahko v nedeljo zelo na hitro pripraviš ter imaš na razpolago za zajtrke še naslednje štiri jutra. Zjutraj mafin le pogrej in pojej. Enostavno in dobro!

Že nekaj časa se trudim, da bi jedla čim bolj beljakovinske zajtrke, saj ugotavljam, da mi bolj pašejo od sadja. Velikokrat moj zajtrk sicer spremlja jagodičevje, a samega sadja za zajtrk ne jem več. Tako te dni pripravljam veliko različnih beljakovinskih jedi, med njimi tudi te jajčne mafine. Super so mi!

Ker mikrovalovne pečice nimam več, mafin zjutraj narežem na tri dele in ga na hitro popečem na gheeju. Poleg dam še nekaj robidnic (čisto neobvezno) in čaj in do kosila tako nisem čisto nič lačna!

Obstajajo recepti tudi le za jajčne mafine, a meni niso všeč. Čisto preveč okusa imajo po jajcih, pa še ne držijo se lepo skupaj. Zato jaz mojim dodam ovseno moko. To dobim tako, da ovsene kosmiče zblendam v mikserju.

V jajčne mafine lahko vtakneš karkoli želiš. V to porcijo, ki sem jo fotkala, sem dala šparglje in rdečo papriko, lahko pa dodaš še kakšno mesnino ali pa paradižnik (raje izberi češnjevce ali pa večjim odstrani sredico, da ne bodo preveč vodeni) ali pa svežo špinačo. Karkoli že imaš doma in ti je všeč.

Jaz sem jajčno zmes dala v silikonske posodice, lahko pa jo daš tudi v dobro namaščene mafin modelčke. Le pazljivo, ko jih daješ ven.

Mafini so sicer čisto ok tudi sobne temperature, lahko pa jih seveda tudi pogreješ. Ko jih narediš, jih ohladi in shrani v hladilniku v neprodušno zaprti posodi. Ok so približno štiri do pet dni, tako da jih lahko pripraviš v nedeljo in imaš na razpolago za zajtrke ves teden. Zmaga!

V primeru, da Kotányi začimbne mešanice nimaš, uporabi tebi ljube suhe ali sveže začimbnice. V Kotányi začimbni mešanici Paradižnik s česnom in želišči se nahajajo paradižnikovi kosmiči, česen, sol, bazilika, čebula, peteršilj in origano.

Pozor: Če uporabiš brezglutenske ovsene kosmiče, je ta jed primerna tudi za brezglutensko dieto.

SESTAVINE (za 6 mafinov)

PRIPRAVA

Papriko operi, očisti in nareži na majhne kocke, šparglje pa očitni in nareži na kolobarje. Sir naribaj.

V ponvici na segretem olju popeci papriko in šparglje ter jih potresi s pol žličke začimbne mešanice Kotányi. Ko se zmehča, zelenjavo prenesi v skledico, da se ohladi.

V posodi zmešaj jajca, dodaj mleko in začimbe ter sol in poper in premešaj.

Nežno umešaj ovseno moko, nato pa še zelenjavo in polovico sira.

Jajčno-zelenjavno zmes enakomerno razdeli v dobro nameščene mafin modelčke – ali pa v silikonske modelčke ali pa v papirnate modelčke. Na vrh razporedi še drugo polovico sira.

Mafine peci približno 15 minut v pečici, segreti na 200°C. Pečene vzemi iz pečice, počakaj nekaj minut, potem pa vzemi iz modela in pojej ali pa ohladi za prihajajoče zajtrke.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply