Prečiščeno maslo ghee je poznano že tisočletja, prihaja pa iz Indije. Ker je prečiščeno, je primerno za občutljive na laktozo. Zelo enostavno in brez velikega truda pa ga lahko v 20-ih minutah pripraviš kar doma. Uporabiš ga lahko za vse, za kar sicer uporabljaš maslo (ghee je le boljši zate).
Ghee maslo, imenovano tudi kulinarično zlato, čudovito prenese zelo visoke temperature, tudi do 250°C. Maslo lahko uporabiš za mazanje, pečenje, cvrtje, praženje … uporaben je torej tako v kuhi, kot v peki. Zaradi načina pridelave je skoraj nepokvarljivo – a brez skrbi, tako je dobro, da ne bo ostalo dolgo.
Ko ga prečiščiš, mu odstraniš vse mlečne komponente in vodo. Zato je idealno predvsem za tiste, ki imajo intoleranco na laktozo. Zaradi vseh koristnih lastnosti pa ga slavi tudi ajurvedska medicina.
Med kuho ghee postane čudovito zlate barve, na sobni temperaturi pa se strdi. Hraniš ga lahko na sobni temperaturi ali v hladilniku.
Za pripravo domačega gheeja potrebuješ:
- čim bolj kakovostno nesoljeno maslo
- kozico in žlico
- tanko tkanino
- cedilo
- posodico, na katero paše cedilo
- steklen kozarček ali dva s pokrovom
in približno 20 minut časa (kuha se približno 15-20 minut).
Za pribižno 3 dcl prečiščenega masla potrebuješ 500 g masla.
Priprava ghee masla doma je popolnoma enostavna.
Maslo nareži na kocke in ga položi v kozico. Kozico z maslom postavi na štedilnik na srednje visoko temperaturo. Medtem ko se topi, maslo občasno premešaj.
Maslo se bo najprej stopilo, potem se bo začelo peniti – nastal bo penast pokrov.
Maslo občasno premešaj in še naprej kuhaj. Med peno se bo pojavljalo vedno več prozornih mehurčkov. Med nadaljnih kuhanjem bo pena izginjala, nadomestili jo bodo sami mehurčki. Na dnu in ob strni kozice bodo nastajale mlečne usedline. To je popolnoma normalno. V tem koraku maslo občasno premešaj. Postopoma bo pena popolnoma izginila.
Ščasoma bo maslo postalo zlate barve, prozorne mehurčke pa nadomestila pena, ki se bo pojavila že drugič. To je znak, da je naše maslo prečiščeno. Kozico vzemi z ognja in pusti minuto ali dve, da se malenkost ohladi.
Medtem pripravi posodico, nanjo postavi cedilo, nanj pa tanko tkanino. Čez njo prelij maslo. Na tkanini in na dnu kozice bodo ostale usedline. To je znak, da si maslo uspešno prečistil/a. Bravo!
Prečiščeno maslo prelij v steklen kozarček. Wow, poglej no to zlato barvo!
Pusti, da se prečiščeno maslo na sobni temperaturi popolnoma ohladi, potem pa ga hrani zunaj ali v hladilniku.
PrintDomače prečiščeno maslo ghee
- Total Time: 25 minut
- Yield: za približno 3 dcl
Description
Prečiščeno maslo ghee je poznano že tisočletja, prihaja pa iz Indije. Ker je prečiščeno, je primerno za občutljive na laktozo. Zelo enostavno in brez velikega truda pa ga lahko v 20-ih minutah pripraviš kar doma. Uporabiš ga lahko za vse, za kar sicer uporabljaš maslo (ghee je le boljši zate).
Ingredients
Za pribižno 3 dcl prečiščenega masla potrebuješ 500 g masla.
Instructions
- Maslo nareži na kocke in ga položi v kozico. Kozico z maslom postavi na štedilnik na srednje visoko temperaturo. Medtem ko se topi, maslo občasno premešaj.
- Maslo se bo najprej stopilo, potem se bo začelo peniti – nastal bo penast pokrov.
- Maslo občasno premešaj in še naprej kuhaj. Med peno se bo pojavljalo vedno več prozornih mehurčkov.
- Med nadaljnih kuhanjem bo pena izginjala, nadomestili jo bodo sami mehurčki.
- Na dnu in ob strni kozice bodo nastajale mlečne usedline. To je popolnoma normalno. V tem koraku maslo občasno premešaj. Postopoma bo pena popolnoma izginila.
- Ščasoma bo maslo postalo zlate barve, prozorne mehurčke pa nadomestila pena, ki se bo pojavila že drugič. To je znak, da je naše maslo prečiščeno. Kozico vzemi z ognja in pusti minuto ali dve, da se malenkost ohladi.
- Medtem pripravi posodico, nanjo postavi cedilo, nanj pa tanko tkanino. Čez njo prelij maslo. Na tkanini in na dnu kozice bodo ostale usedline. To je znak, da si maslo uspešno prečistil/a.
- Prečiščeno maslo prelij v steklen kozarček. Pusti, da se prečiščeno maslo na sobni temperaturi popolnoma ohladi, potem pa ga hrani zunaj ali v hladilniku.
Notes
Ghee maslo, imenovano tudi kulinarično zlato, čudovito prenese zelo visoke temperature, tudi do 250°C.
Maslo lahko uporabiš za mazanje, pečenje, cvrtje, praženje … uporaben je torej tako v kuhi, kot v peki.
Zaradi načina pridelave je skoraj nepokvarljivo – a brez skrbi, tako je dobro, da ne bo ostalo dolgo.
Ko ga prečiščiš, mu odstraniš vse mlečne komponente in vodo. Zato je idealno predvsem za tiste, ki imajo intoleranco na laktozo.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2017, v januarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Hvala za trud. Rad bi samo dodal, da so naši predniki (Slovenci), pred mnogo, mnogo leti izdelovali ta izdelek, samo imenoval se ni Gee ampak različno od kraja do kraja.. Dodajali so ga v prehrano, samo kot posebni prestiž, mladim mamicam po porodu (za moč) ,dodajali so ga v potice ter seveda vse sorte piškotov.
Hvala Andrej za info. 🙂
Pri nas v Savinjski so mu rekli kuhano maslo in se je uporabljalo predvsem za bolj fino pecivo…recimo za božične kekse……