Kuskus bovla s pečeno zelenjavo in rdečim kremnim prelivom

, 24. Jan 2017 | 2 Comments

Bovla, krožnik, skodelica … karkoli že rečemo taki vrsti hrani … važno je, da je odlična. Na en krožnik postavi malo beljakovin, malo žitaric, veliko zelenjave in preliv, ki vse okuse zaokroži. Tak obrok te osreči, nasiti in zadovolji. Kaj še čakaš?!

Navdušena sem nad bovlami/krožniki/skodelicami fenomenalne hrane! Na enem krožniku zbereš nekaj žitaric (v tem primeru kuskus), nekaj beljakovin (v tem primeru oreščki in gobe), veliko zelenjave (v tem primeru cvetača in brokoli) in preliv (v tem primeru odličen kremast rdeč preliv) in tako uživaš, da se čudiš, da tak način sestavljenega obroka nisi odkril/a že prej.

Najboljše pri taki vrsti obroka je dejstvo, da lahko sestavine izbereš po lastni želji in okusu:

  • žitarice: kuskus, kvinoja, riž …
  • beljakovine: meso, ribe, stročnice, oreščki, jajca …
  • zelenjava: brokoli, cvetača, buč(k)e, sladek krompir, šparglji …
  • preliv: rdeč kremast preliv, limetino-agavin, preliv iz pečenih paprik

Do sedaj lahko v #SitFitSi zbirki poleg današnjega najdeš že dva krožnika, ki sta prav tako dobra, kot je ta bovla:

Hvala ekipi Lidl Slovenija, ki je z odličnimi sestavinami omogočila pripravo te odlične, barvite in nasitne jedi.

Pozor: če uporabiš vegansko maslo (ali pa ga enostavno izpustiš) je ta jed primerna tudi za vegansko dieto.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 200 g kuskusa
  • 250 g gob
  • 100 g pečenih paprik
  • 2 kosa paradižnikovih pelatov
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 1 limona
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 strok česna
  • 1/2 glavice cvetače
  • 1/2 glavice brokolija
  • 1/2 avokada
  • 1 košček masla (neobvezno)
  • sol
  • poper
  • olje

PRIPRAVA

Očiščene brokolijeve in cvetačne cvetke položi v pekač, jih malo posoli, popopraj, naolji in …

… peci 30 minut na 200°C.

V kremast preliv zmešaj paprike, pelate, česen, 3/4 peteršilja, indijske oreščke, sok četrtine limone, malo soli in popra.

Poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Kuskus posoli, prelij z žličko olja in 300 g vrele vode (1,5x količina kuskusa). Pokrij in pusti počivati 5 minut.

Na lističe narezane gobice popeci v ponvi. Ko spustijo vodo in se ta ukuha, jih posoli, popopraj, dodaj maslo, nekaj kapljic limoninega soka in preostali sesekljan peteršilj …

… ter kuhaj še minuto.

Z vodo napit kuskus razdrobi z vilico in serviraj na krožnik, nanj razporedi pečeno zelenjavo in rezinice avokada …

… ter vse pokapaj s prelivom in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Sabina
    February 8, 2017

    V drobni različici pripravim še danes za večerjo. Nimamo namreč brokolija.
    Hvala za še en namig.

    Reply
    • Barbara
      February 8, 2017

      Dober tek želim! 🙂

      Reply

Leave a Reply