Kuskus s pečeno zelenjavo in rdečim kremnim prelivom

2 comments

Koncept sestavljenih krožnikov, ko na en krožnik postaviš malo beljakovin (gobe), malo žitaric (kuskus), veliko zelenjave (brokoli in cvetačo) in odličen preliv (romesco preliv), ki vse okuse zaokroži, je fantastičen. Tak obrok te osreči, nasiti in zadovolji. Kaj še čakaš?!

Navdušena sem nad takimi krožniki fenomenalne hrane! Na enem krožniku predstavnike glavnih prehrambenih skupin in nato tako uživaš, da se čudiš, da tak način sestavljenega obroka nisi odkril/a že prej.

Najboljše pri taki vrsti obroka je dejstvo, da lahko sestavine izbereš po lastni želji in okusu:

  • žitarice: kuskus, kvinoja, riž …
  • beljakovine: meso, ribe, stročnice, oreščki, jajca, tofu …
  • zelenjava: brokoli, cvetača, buč(k)e, sladek krompir, šparglji, paprike …
  • preliv: rdeč kremast preliv, limetino-agavin, preliv iz pečenih paprik

Do sedaj lahko v #SitFitSi zbirki poleg današnjega najdeš že dva krožnika, ki sta prav tako dobra, kot je ta:

Priprava takega krožnika je res enostavna. Za tega potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej v pečico daš brokoli in cvetačo, nato pripraviš preliv in kuskus in popečeš gobice.

   

Nato pa vse sestavine sestaviš na krožniku, pokapaš s prelivom, morda dodaš še malo avokada in pred samo imaš neverjetno poslastico.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kuskus s pečeno zelenjavo in rdečim kremnim prelivom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Koncept sestavljenih krožnikov, ko na en krožnik postaviš malo beljakovin (gobe), malo žitaric (kuskus), veliko zelenjave (brokoli in cvetačo) in odličen preliv (romesco preliv), ki vse okuse zaokroži, je fantastičen. Tak obrok te osreči, nasiti in zadovolji. Kaj še čakaš?!


Ingredients

Scale

Sestavine za preliv:

  • 100 g pečenih paprik
  • 2 kosa paradižnikovih pelatov
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 1 limona
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 strok česna

Ostale sestavine:

  • 200 g kuskusa
  • 250 g gob
  • 1/2 glavice cvetače
  • 1/2 glavice brokolija
  • 1/2 avokada
  • 1 košček masla (neobvezno)
  • sol, poper
  • olje

Instructions

  1. Brokoli in cvetača: Očiščene brokolijeve in cvetačne cvetke položi v pekač, jih malo posoli, popopraj, naolji in peci 30 minut na 200°C.
  2. Preliv: V kremast preliv zmešaj paprike, pelate, česen, 3/4 peteršilja, indijske oreščke, sok četrtine limone, malo soli in popra. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
  3. Kuskus: Kuskus posoli, prelij z žličko olja in 300 g vrele vode (1,5x količina kuskusa). Pokrij in pusti počivati 5 minut.
  4. Gobice: Na lističe narezane gobice popeci v ponvi. Ko spustijo vodo in se ta ukuha, jih posoli, popopraj, dodaj maslo, nekaj kapljic limoninega soka in preostali sesekljan peteršilj ter kuhaj še minuto.
  5. Krožnik sestavi: Kuskus razdrobi z vilico in serviraj na krožnik, nanj razporedi pečeno zelenjavo in rezinice avokada ter vse pokapaj s prelivom ter takoj postrezi.

Notes

Recept je bil leta 2017 pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. V drobni različici pripravim še danes za večerjo. Nimamo namreč brokolija.
    Hvala za še en namig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.