Najboljši speštan pečen krompir

0 comments

Z veseljem predstavljam nov oz. drugačen način priprave vsem dobro znanega krompirja. Manjše krompirje najprej skuhaj, nato pa speštaj, jim dodaj odlične okuse in jih popeci v pečici, na grilu ali na ponvi. Zagotavljam ti, da te bo ta speštan krompir, ki je na noter mehak in na zunaj hrustljav, popolnoma navdušil!

Življenje je čisto prekratko, da bi ves čas jedli enako! Zato se loti priprave tega krompirja, ki ni nikakor zapletena, poskrbi pa na znotraj mehak in na zunaj hrustljav krompir. Mmm, odlično!

Za pripravo uporabi manjše krompirje – velike približno 4 centimetre in široke kakšne tri centimetre, uporabi pa krompir za kuho ali peko. Lahko uporabiš tudi mladi krompir ali rdeči krompir. Najprej krompir v vreli soljeni vodi skuhaj kar z olupkom vred – brez skrbi, lupina je užitna, vsebuje veliko koristnih sestavin, pa še hrustljava je po peki. Pazi, da se krompir skuha čez in čez, a naj se ne razkuha, da ti kasneje med pripravo ne razpade.

Krompir nato odišavi s svežimi ali suhimi dišavnicami, dodaj še kakšno začimbo in ne pozabi na nekaj maščobe – uporabi maslo ali olje. Dišavnice lahko izbereš po svoji izbiri, predlagam rožmarin, peteršilj, timijan, origano. Dodaj še papriko, kajenski poper, čili … ter sol in poper. Jaz sem tokrat uporabila začimbno mešanico Magic dust, ki vsebuje sol, papriko, trsni sladkor, poper, česen, čebulo, dimljen čili in kajenski poper. Težko ti opišem, kako zelo diši, ko se krompir peče … predstavljaj si žar in piknik v eni posodici. Njam! Mešanico uporabi tudi za pripravo druge zelenjave in mesa ali rib.

Ta krompir je odličen tudi za piknike. Krompir skuhaj doma, potem pa odnesi s seboj, tam speštaj s pestjo ali kozarcem, potresi z začimbami in dišavnicami in popeci. Lahko dodaš še cele stroke česna in/ali parmezan. Tako zelo diši in tako zelo dobro je!

Preden si pogledava pripravo, pa še tri luštne ideje za pripravo odličnega krompirja malenkost drugače:

Več receptov s krompirjev pa najdi pod oznako Krompir.

Za pripravo potrebuješ te sestavine.

Krompir nato skuhaj, odcedi in pusti, da malo počiva. Nato ga speštaj, dodaj olje ter dišavnice in začimbe in jih speci. Nato jih obrni, ponovi vajo in peci še malo.

Postrezi jih s pečeno koruzo, šparglji, bučkami (te sem naoljila, potresla z začimbno mešanico in dala v pečico po prvih desetih minutah peke krompirja) in veliko skledo solate. Božanski obrok!

Krompir je na noter mehak in na zunaj hrustljav. Taaaaako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljši speštan pečen krompir


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Z veseljem predstavljam nov oz. drugačen način priprave vsem dobro znanega krompirja. Manjše krompirje najprej skuhaj, nato pa speštaj, jim dodaj odlične okuse in jih popeci v pečici, na grilu ali na ponvi. Zagotavljam ti, da te bo ta speštan krompir, ki je na noter mehak in na zunaj hrustljav, popolnoma navdušil!


Ingredients

Scale

6 manjših krompirjev
2 žlici Kotányi začimbne mešanice Magic dust (alternative si poglej v Notes!)
1 limona
2 vejici svežega rožmarina
nekaj peteršilja za okras


Instructions

  1. Krompir skuhaj: Krompirju odstrani morebitne večje nepravilnosti, nato pa umij pod tekočo vodo in skuhaj v soljeni vreli vodi. Krompir naj bo skuhan čez in čez, a naj ne bo razkuhan. Nato ga odcedi in pusti malo počivati.
  2. Krompir speci: Krompir razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko, nato pa s pestjo, tlačilcem za krompir ali s kozarcem speštaj na približno 2 cm debelino. Krompir pokapaj z oljem, potresi z začimbno mešanico ter potresi z naribano limonino lupinico. Rožmarin pokapaj z oljem, nato pa potresi po pekaču. Krompir peci približno 15 minut v pečici, ogreti na 230°C. Nato krompir previdno obrni, še enkrat pokapaj z oljem in potresi z začimbami in peci še približno 10 minut.
  3. Postrezi: Krompir po želji okrasi s sesekljanim peteršiljem in postrezi s skledo solate in limoninimi krhlji.

Notes

Za pripravo uporabi manjše krompirje – velike približno 4 centimetre in široke kakšne tri centimetre, uporabi pa krompir za kuho ali peko. Lahko uporabiš tudi mladi krompir ali rdeči krompir.

Krompir odišavi s svežimi ali suhimi dišavnicami, dodaj še kakšno začimbo in ne pozabi na nekaj maščobe – uporabi maslo ali olje. Dišavnice lahko izbereš po svoji izbiri, predlagam rožmarin, peteršilj, timijan, origano.

Jaz sem tokrat uporabila začimbno mešanico Magic dust, ki vsebuje sol, papriko, trsni sladkor, poper, česen, čebulo, dimljen čili in kajenski poper. Mešanico uporabi tudi za pripravo druge zelenjave in mesa ali rib. Če te začimbne mešanice nimaš, uporabi sol, poper, papriko, kajenski poper, čili …

Ta krompir je odličen tudi za piknike. Krompir skuhaj doma, potem pa odnesi s seboj, tam speštaj s pestjo ali kozarcem, potresi z začimbami in dišavnicami in popeci.

Med peko lahko v ponev dodaš še cele neolupljene naoljene stroke česna, ki bodo po peki mehki in božanski.

Ko krompir obrneš, ga lahko potreseš še z nekaj naribanega parmezana ali katerega drugega sira.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.