Neverjeten pomfri iz pečice

0 comments

Ta pomfri je ravno prav hrustljav, čisto nič masten in tako zelo zelo dober, da prav težko verjameš, da je pečen v pečici. Verjamem, da ga boš doma od sedaj naprej pripravljal/a le še na tak način. Je ravno prav odišavljen in popoln za samostojno jed ali pa božansko prilogo, v vsakem primeru pa ga postrezi z odlično ranch pomako.

Saj ne, da se je treba kateri koli hrani popolnoma odpovedati, nekaj pameti pri prehranjevanju pa res ne škodi. Kajti jaz jem čisto vse. Da pri vsej tej hrani, ki je osrednji del mojega življenja, vseeno ostanem zdrava in polna energije, uporabljam nekaj enostavnih trikov. Eden največjih trikov, ki jih uporabljam je, da z načinom priprave tudi tisto klasično nezdravo hrano spremenim v bolj zdravo. In pečen pomfri je že ena izmed teh. Pečen pomfri je ravno tako dober – meni sicer še dosti boljši, saj ni masten in ni preveč slan, pa še ravno prav hrustljav je.

Vprašanje dneva: kdo bi si mislil, da lahko božanski pomfri pripraviš brez litrov olja?! Postopek je popolnoma enostaven. Potrebuješ le dva res enostavna koraka – narezan krompir približno 20 minut namakaš v vodi, da se izloči odvečen škrob, nato pa pomfri spečeš na dveh temperaturah – najprej na 190, nato pa še na 220°C. Postopek peke na dveh temperaturah namreč uporabljajo v tistih pravih restavracijah – goreč zagovornik tega postopka je Heston Blumenthal. Ideja priprave na dveh temperaturah je v tem, da krompir najprej na nižji temperaturi skuhaš, nato pa na visoki temperaturi spečeš. Tako ima mehko sredico in lepo hrustljavo skorjico.

Eden največjih izzivov priprave domačega pomfrija naj bi bila oblika narezanega krompirja. Naj ti povem, da rezanje krompirja na tisto pravo obliko vžigalic ni težka – krompir najprej narežeš na diske, nato pa te narežeš na ozke pravokotnike. Res ne potrebuješ posebnih pripomočkov, le desko in nož. Ko sva že pripravi krompirja – če je skorja krompirja lepa in nič kaj zgubana, krompirja ni treba lupiti. Krompir le dobro umij, nato pa z nožem izreži morebitne nepravilnosti. V lupini je namreč ravno največ dobrot – vlaknine, antioksidanti, vitamin C in kalcij.

Zakaj krompir namakaš sem že zapisala. Je pa pomembno da, namočen krompir pred peko dobro osušiš, saj bi se moker krompir bolj kuhal kot pekel. Krompir le odcedi, stresi na čisto kuhinjsko krpo in pobriši. Nikar pa seveda ne obsesiraj z brisanjem vsakega posameznega pomfrija! 🙂 Krompirčke nato pokapaj z nekaj olja, nato pa začini s soljo in poprom in po želji odišavi s česnom. Pečenega nato za še večji užitek potresi s sesekljanim svežim peteršiljem.

Vsak pomfri pa potrebuje tudi nekakšno pomako. So ljudje, ki ga ponavadi pomakamo v ketchup, so pa ljudje, ki ga pomakajo tudi v majonezo. In potem smo ljudje, ki ga zadnja leta pomakamo kar v ranch pomako. Kaj je to, te zanima? To je sveža pomaka, ki je lažja od majoneze in zaradi začimb resnično odlična. Potrebuješ grški jogurt ali kislo smetano, malo majoneze in polno enih začimb – jaz uporabim kar sušene, ki so res priročne. Za ranch pomako potrebuješ sol, poper, česen, čebulo, peteršilj, drobnjak in koper. Da vse skupaj malo osvežiš, pa dodaš še nekaj limoninega soka. Ta pomaka je pravo malo kulinarično odkritje. Moraš probat!

Tak pomfri si lahko pripraviš kot prilogo kosilu, jaz pa ga večkrat pripravim kar za večerjo kot samostojen obrok. Kadar koli ga že pripraviš, vedno je odličen!

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta krasota pripravi, pa poglej še nekaj odličnih jedi, v katerih je krompir prava zvezda:

Še več jedi s krompirjem najdi pod oznako Krompir.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej nareži krompir in ga za 20 minut namoči, nato pa dobro osuši.

Nato krompir začini, razporedi po pekaču in najprej peci na 190°C, nato pa še na 220°C.

Vmes pripravi ranch pomako – sestavine enostavno le zmešaj skupaj.

Pečen pomfri serviraj na krožnik, dodaj pomako in enostavno le uživaj. Je fantastična priloga ali kar samostojen obrok. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Neverjeten pomfri iz pečice


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 1 ura in 15 minut
  • Yield: 2 večji samostojni ali 4 priloge 1x

Description

Ta pomfri je ravno prav hrustljav, čisto nič masten in tako zelo zelo dober, da prav težko verjameš, da je pečen v pečici. Verjamem, da ga boš doma od sedaj naprej pripravljal/a le še na tak način. Je ravno prav odišavljen in popoln za samostojno jed ali pa božansko prilogo, v vsakem primeru pa ga postrezi z odlično ranch pomako.


Ingredients

Scale

Sestavine za pomfri:

Sestavine za ranch pomako:


Instructions

  1. Priprava: Krompir dobro umij in izrezi morebitne nepravilnosti (pike in podobno). Če je krompir starejši in je lupina slaba, krompir olupi. Krompir nato podolgovato nareži na diske, nato pa na vžigalice (obliko pomfrija). Položi ga v hladno vodo in nakaj 20 minut. Krompir nato odcedi, stresi na čist kuhinjski servet in dobro pobriši.
  2. Pečica: Pečico segrej na 190°C (če le lahko, ne na ventilacijski način).
  3. Začinjanje: Krompir prenesi v skledo, prelij z olje in začini s soljo, poprom in česnom. Premešaj.
  4. Peka: Krompir stresi na pekač, obložen s papirjem za peko. Razporedi ga v en sloj. Krompir prenesi v vročo pečico in 20 minut peci na 190°C, nato pa pečico segrej na 220°C (krompir kar pusti v pečici) in peci še 25 minut. 10 minut prek koncem lahko krompir pazljivo obrneš in položiš nazaj v pečico.
  5. Pomaka: Vse sestavine za pomako prenesi v skledico in dobro premešaj. Poskusi in dosoli ali dodaj še malo limoninega soka in premešaj.
  6. Postrezi: Krompir prenesi na krožnik, dodaj pomako in uživaj! Postrezi kot prilogo ali pa kar kot samostojen obrok.

Notes

Uporabi krompir za peko.

Krompir pojej takoj, pomako pa lahko hraniš v hladilniku (pokrito, seveda) še nekaj dni.

  • Prep Time: 10 + 20 za namakanje
  • Cook Time: 45 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.