Mehki njoki, svilnata omaka in hrustljav posip je super kombinacija, ki ti bo zagotovo všeč. Priprava omake ti ne bo vzela veliko časa, priprava njokov pa tudi ne. Poleg postrezi s solato, izberi svojo najljubšo.
Tenstane kumare v omaki zagotovo poznaš, kajne? Današnji recept je osnovan na znanih tenstanih kumarah, a je močno spremenjen – taka pač sem, rada spreminjam stare recepte in vanje vključujem še več zelenjave. V omako sem zato dodala še svežo rdečo papriko – ja, obožujem jo! -in sušene paradižnike.
Kumari sta bili kar veliki, imeli sta tudi velike trde peščice, pa sem jih zato odstranila. Ostalo “meso” kumar sem narezala na koščke; tako je, nisem je naribala. Nisem videla smisla, tekstura je bila odlična.
V današnjem receptu kumare v omaki delajo družbo krompirjevim njokom – priprava sploh ni zapletena, poskusi jih pripraviti kdaj. Lahko pa omako preliješ tudi prek kuskusa, polente, riža, testenin … Servirano jed potresi z orehovim posipom, lahko pa ga enostavno kar izpustiš.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za krompirjeve njoke:
- 400 g krompirja
- 10 g (veganskega) masla
- 1/4 žličke soli
- 1 jajce
- 90 g moke
- 30 g pšeničnega zdroba
Sestavine za kumarično omako:
- 2 sveži kumari
- 1 rdeča paprika
- 2 stroka česna
- olivno olje
- 2 žlici moke
- 2 žlički mlete sladke paprike
- 1 žlička čilija v prahu (neobvezno)
- sol
- poper
- 0,5 l zelenjavne jušne omake
- 4 kosi v olje vloženih sušenih paradižnikov
- 6 žlic paradižnikove kaše
Sestavine za posip:
- 2 žlici orehov
- peteršilj
PRIPRAVA
Krompir olupi in nareži na približno enako velike kose ter ga skuhaj v vreli soljeni vodi – približno 15 minut. Kuhan krompir odcedi in ga pusti stati 5 minut, da odvečna voda izpari. Krompirju dodaj maslo in ga pretlači. Pusti, da se ohladi. Ohlajenemu pireju dodaj jajce, moko in zdrob in pregneti, da dobiš čvrsto testo.
Testo razdeli na štiri dele in iz vsakega oblikuj dolg svaljk. Vsak svaljk nareži na enako velike njoke.
Česen sesekljaj, papriko nareži na rezinice, kumari pa olupi. Če imajo kumare večje peške, le-te odstrani, potem pa jih nareži na kose. Sušene paradižnike nareži na rezinice.
V kozici segrej 4 žlice olja, mu dodaj 2 žlici moke in premešaj – najboljše, da kar z metlico. Dodaj mleto papriko in premešaj. Čez minuto ali dve dodaj česen ter premešaj in kuhaj še minuto.
Potem dodaj še čili v prahu, papriko in kumare ter praži še približno 5 minut. V kozico nato dodaj paradižnikovo kašo in prelij s toliko zelenjavne jušne osnove, da pokriješ vso zelenjavo. Pokrij in kuhaj približno 10 minut, da se zelenjava zmehča.
Orehe in peteršilj grobo sesekljaj.
V vrelo in soljeno vodo previdno prenesi njoke in kuhaj toliko časa, da priplavajo na vrh, kajti takrat so kuhani- le nekaj minut.
Omako popopraj ter poskusi in dosoli, če je potrebno. Omako prelij prek kuhanih njokov.
Na vrh potresi še malo posipa in jed postrezi.