Pire krompir je fantastičen. Obožujem ga in res ga ne naredim dovolj pogosto. Morda ga bom sedaj, ko sem odkrila krompirjev pire z zelenjavo. Ker je pire z zelenjavni še boljši! Kako le ne, če pa poleg krompirja vsebuje še mehko in dišečo zelenjavo!
Ko k pire krompirju dodaš še mehko in dišečo zelenjavo je to prava bomba okusov. Naj ne bova navdušena le jaz in Domen, poskusi to čudovito mešanico okusov tudi ti!
To jed lahko postrežeš kot čudovito prilogo. Jaz jo najraje postrežem poleg zelenjavnih polpet. Recept za koruzno-čičerikine polpete najdeš pri receptu za super vegi burger, krompirjev pire pa lahko postrežeš tudi z lečinimi polpeti s špinačo. Če poleg zelenjavnega pireja in polpet postrežeš še z malo solate, pa je izredno okusen, hranljiv in nepozaben obrok pripravljen. Pa dober tek!
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 400 g krompirja
- 1 por
- 1 (rdeča) paprika
- olivno olje
- sol
- poper
- 1/2 žličke čilija v prahu (neobvezno)
- 2 koščka masla
- 0,2 dcl toplega mleka (približno)
- mlada čebula za okras
PRIPRAVA
Krompir olupi, nareži na manjše koščke in skuhaj do mehkega v soljeni vreli vodi.
Por nareži na kolute, papriko pa na majhne kockice. V večji posodi segrej 2 žlici olja in na segretem počasi popraži por in papriko, da se zmehčata. Malo posoli in popopraj ter potresi še s čilijem v prahu.
Kuhan krompir odcedi in pusti minuto, da odvečna voda izhlapi. Potem k krompirju dodaj maslo in malo mleka in zmečkaj v pire. Dodaj toliko mleka, kot je potrebno, da krompir dobi kremasto teksturo. Pire krompir popopraj in premešaj.
Na zmehčano zelenjavo stresi kremast pire krompir in dobro premešaj. Poskusi in dopopraj, če je potrebno.
Pire krompir serviraj, okrasi z narezano mlado čebulo in postrezi.