Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gratiniran krompir dauphinoise


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

To je božanska, ravno prav nasitna in res luštna krompirjeva jed, ki ti bo zagotovo všeč! Tanko narezani lističi krompirja se namakajo v čudoviti kremni smetanovi omaki z nekaj sira, družbo pa mu delajo lističi karamelizirane čebule in odlične začimbe. To zagotovo ni dietna jed, je pa čudovita za razvajanje, saj prežene zimsko depresijo in navduši z okusom in izgledom. Pa kako diši!


Ingredients

Scale

2 koščka masla (približno 20 g)
1 žlička (olivnega) olja
1 čebula
1 žlička soli
1/2 žličke popra
1 žlička Kotányi sušenega timijana
1/2 žlička Kotányi mletega česna
1/4 žlička Kotányi muškatnega oreščka
1 Kotányi lovorjev list
400 g krompirja
2,5 dc smetane za stepanje (ali smetane za kuhanje)
1 dl vode
100 g topljivega sira (edam, gauda, gruyer …)
nekaj žlic parmezana
2 vejici svežega timijana (neobvezno)


Instructions

  1. Priprava krompirja: Krompir olupi in na tanko nareži. Uporabi multipraktik, mandolina rezalnik ali pa se potrudi in krompir čim bolj na tanko nareži z nožem. Ne pozabi – bolj na tanko bo krompir narezan, hitreje bo kuhan.
  2. Karamelizirana čebula: V ponev daj maslo in olje ter na lističe narezano čebulo. Dodaj tretjino soli, poper in sušeni timijan ter premešaj in kuhaj približno 5 minut, da se čebula razpusti in obarva.
  3. Kuhanje: V ponev nato prenesi krompir, dodaj preostalo sol, muškatni orešček, lovorjev list in mleti česen ter dobro premešaj. Če imaš kaj svežega timijana, ga daj polovico. Dolij še smetano in vodo, dobro premešaj in pokrij ter kuhaj na štedilniku približno 10 minut, da se krompir v tekočini skuha. Vmes večkrat nežno premešaj, da se krompir na dnu ne prime.
  4. Peka: Ko je krompir kuhan, nežno vmešaj še sir. Potresi s parmezanom in ponev (če nimaš ponve, ki gre tudi v pečico, vse prenesi v pekač preden dodaš parmezan na vrh ) za 10 minut postavi v pečico, ogreto na 220°C, da se vrh zlato gratinira.
  5. Postrežba: Gratiniran krompir previdno vzemi iz pečice, po želji potresi s preostalim svežim timijanom in postrezi. Pa previdno, ker bo krompir v kremni omaki takoj ob prihodu iz pečice res vroč. Pa dober tek!

Notes

Uporabi krompir približno enake velikosti, da bodo lističi enako veliki in se bodo vsi isti čas skuhali.

Za karamelizirano čebulo uporabi rjavo, belo ali rdečo čebulo. Lahko tudi por.

Uporabi sir, ki se lepo topi – edam, gaudo, gruyer …

Jaz za boljšo razporeditev začimb rada uporabim česen v prahu, lahko pa tudi 2 stroka naribanega svežega česna.

Uporabiš lahko tudi smetano za kuhanje.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 15 minut + 10 minut v pečici