Čokoladni brovniji s suhimi slivami

, 23. Dec 2015 | No Comments

To je recept za najbolj slastne čokoladne brovnije na svetu. Ne verjameš? Poskusi! Bogato čokoladno osnovo odlično dopolnjujejo suhe slive, brovniji pa so najboljši, če jih postrežeš z grškim jogurtom.

Idejo za te brovnije sem dobila ob obisku restavracije JB, kjer so nama postregli s podobno različico. Ker me je kombinacija čokolade in suhih sliv res navdušila, sem jih morala kmalu pripravit tudi doma. Prvič sem naredila res razkošne – z veliko sladkorja in veliko masla. Bili so odlični, a preveč “težki”. Pa sem ob drugem poskusu polovico masla nadomestila z grškim jogurtom in zmanjšala količino sladkorja ter povečala količino sliv in bam! Fenomenalni brovniji!

Najbrž te že od začetka prebiranja tega recepta zanima, zakaj bi v brovnije tlačili suhe(!) slive. Naj ti odgovorim. Prvič zato, ker so skupaj s čokolado prav noro dobra, odlična, fenomenalna kombinacija. In drugič, ker so slive, sploh suhe slive, zelo zdrave. Suhe slive uravnavajo krvni sladkor, pomagajo pri prebavi in pomagajo pri izgubi odvečne telesne teže! Super novica? Super novica! Poskusi jih pripraviti tudi, če sicer suhih sliv ne ješ. Tako, kot jaz. Sicer jem le sveže, suhih se ne dotaknem. A na tanko narezane in skupaj s čokolado so res fajn. Če ti pa RES niso ok, jih pa lahko tudi zmiksaš in umešaš v maso brovnijev, pa se jih ne bo čutilo, dali bodo le super okus in brovnije osladkali.

SESTAVINE

  • 60 g masla
  • 65 g (grškega) jogurta + nekaj žlic ob postrežbi
  • 180 g temne čokolade
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 60 g (polnozrnate pirine) moke
  • 1 ščepec soli
  • približno 20 suhih sliv

PRIPRAVA

Čokolado in maslo stopi v posodi nad vodno kopeljo – posodo s čokolado postavi na kozico z vrelo vodo. Pazi, da se posoda s čokolado ne dotika vode v kozici! Mešaj toliko časa, da se čokolada in maslo stopita in da dobiš svilnato zmes.

V večji posodi jajca in sladkor zmešaj v puhasto zmes. Dodaj vanilijev ekstrakt in premešaj.

Čokoladni brovniji s suhimi slivami

V jajčno zmes vlij stopljeno čokoladno zmes in dobro premešaj. V zmes dobro umešaj še grški jogurt.

Čokoladni brovniji s suhimi slivami

Potem pa počasi in nežno umešaj še presejeno moko in sol.

Pekač obloži s papirjem za peko. Jaz papir za peko najprej zmečkam, potem pa razporedim v pekač in pripnem s ščipalkami. Če ti je metoda všeč in jo misliš uporabiti, pred peko ščipalk nikar ne pozabi odstraniti!

Čokoladni brovniji s suhimi slivami

V pripravljen pekač zlij čokoladno zmes, …

Čokoladni brovniji s suhimi slivami

… po vrhu pa razporedi še narezane suhe slive.

Peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 150°C. Po 20-ih minutah preveri, če je pecivo pečeno – vanj potisni zobotrebec, če je čist, je pecivo pečeno, sicer pa pekač še za nekaj minut postavi nazaj v pečico. Ko je pecivo pečeno, ga skupaj s papirjem za peko dvigni iz pekača, prenesi na desko za rezanje, počakaj, da se malenkost ohladi, potem pa nareži …

Čokoladni brovniji s suhimi slivami

… in postrezi s kepico grškega jogurta. Jogurt lahko še malenkost postreseš z mletim sladkorjem.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply