To je recept za najbolj prefinjene čokoladne brownije na svetu! Bogato čokoladno osnovo odlično dopolnjujejo naravno sladke suhe slive, ki se s čokolado fantastično ujemajo. Dodaš lahko tudi mandlje ali katere koli druge oreščke. So ravno prav sočni – ne preveč mehki in tudi ne preveč biskvitasti – in popolnoma neubranljivi.
To je moja ideja popolnih brownijev. So resnično polni čokolade – stopljeno čokolado imaš v masi, nato pa vanjo (po želji – ampak, ali se res moraš vprašati, če je dodatna čokolada dobra ideja?!) umešaš še malo čokoladnih kapljic. So ravno prav mehki in čudovito sočni, vendar se vseeno lepo držijo skupaj. Nikakor pa niso biskvitasti, ker to so le browniji in ne biskvit. Ne vidim smisla v biskvitastih pecivih, ki jih poimenujejo browniji. Če bi hotela čokoladni biskvit, bi naredila čokoladni biskvit! Kar je lahko tudi nadvse fantastično – samo poskusi mojo sočno jogurtovo čokoladno pecivo. Njam! In še zadnja značilnost popolnih brownijev? So ravno prav sladki. Sladkobo jim da rjavi sladkor, ki ga je ravno dovolj glede na temno čokolado ter koščki suhih sliv s svojim naravnim sladkorjem.
Morda te zanima, kje sem dobila idejo za brownije s suhimi slivami? Nekaj let nazaj sva bila v času tedna restavracij v restavraciji JB, kjer so nama postregli s podobno različico. Ker me je kombinacija čokolade in suhih sliv res navdušila, sem jih pripravila tudi doma. Prvič sem naredila res razkošne – z veliko sladkorja in veliko masla. Bili so čisto ok, a čisto preveč težki. Taki, da se matraš že s prvim kosom, kar pa nikakor ni bistvo brownijev. V brownijih mora človek uživati. Pa sem ob drugem poskusu polovico masla nadomestila z grškim jogurtom in zmanjšala količino sladkorja ter povečala količino sliv in bam – fenomenalni browniji!
Najbrž te že od začetka prebiranja tega recepta zanima, zakaj bi v brownije tlačili suhe(!) slive. Naj ti odgovorim. Prvič zato, ker so skupaj s čokolado prav noro dobra, odlična, fenomenalna kombinacija. In drugič, ker so slive, sploh suhe slive, zelo zdrave. Suhe slive uravnavajo krvni sladkor, pomagajo pri prebavi in pomagajo pri izgubi odvečne telesne teže! Vsekakr poskusi pripraviti te brownije tudi, če sicer suhih sliv ne ješ. Skupaj s čokolado so neverjetne! Če ti pa RES niso ok, jih pa lahko tudi zmiksaš in umešaš v maso brovnijev, pa se jih ne bo čutilo, dali bodo le super okus in brownije še dodatno posladkali.
Ti čokoladni browniji pa so tudi bolj zdravi. Pa se sploh ne opazi, kar se mi zdi genialno. Vsebujejo:
- jajca – kar štiri, ker pripravljamo le brownije, kjer je vedno veliko jajc
- grški jogurt in malo masla – v brownijih je večinoma le maslo, tu pa imamo pol masla in pol grškega jogurta
- rjavi sladkor – ki je od belega malo bolj zdrav, ker je malo manj sprocesiran
- temno čokolado za peko in kuhanje – predlagam čokolado z vsaj 60% kakavovih delcov
- polnozrnato moko – ker je boljša izbira od bele, pa še čisto nič se ne pozna
- suhe slive – ki s svojo naravno sladkobo posladkajo sladico, pa še zelo zelo zdrave so (glej zgoraj) in še čudovito se ujemajo s čokolado
- sol in vanilijevo esenco – sol poljubčka in vzpodbudi čokolado, vanilijeva esenca pa poskrbi za še dodatno aromo in okus
- dodatke po želji – mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki in čokoladne kapljice iz temne čokolade
Preden pogledava, kako se ti božanski browniji pripravijo, pa še nekaj odličnih čokoladnih sladic:
- Vroča čokolada z arašidovim maslom
- Najboljša čokoladna mascarpone tortica brez moke
- Enostavna čokoladna mousse torta
- Čokoladno-bučkino pecivo
- Marmorni kolač s čokoladno glazuro
- Čokoladna panakota z malinami
- Pečeni krofi s čokolado
- Sočni čokoladni browniji z grškim jogurtom
Še več čokoladnih sladic pa najdi pod oznako čokolada.
Priprava te poslastice je resnično enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Najprej penasto umešaj jajca in sladkor, dodaj stopljeno čokolado ter grški jogurt in dobro zmešaj, nato pa v maos nežno umešaj še moko.
Brownije lahko obogatiš tudi z dodatki. Poleg suhih sliv (večino jih dodaj v maso, nekaj pa prišparaj za okras na vrhu) predlagam še oreščke po želji – jaz sem uporabila zadnje čase meni zelo ljube mandlje – in še malo čokoladnih kapljic. Ker čokolade ni nikoli dovolj!
Dodatke v maso nežno umešaj, nato pa maso prenesi v z papirjem za peko obložen pekač in peci v pečici, ogreti na 150°C približno 40 minut. Peci toliko časa, da dobiš tako pečene brownije, kot so ti všeč. Dlje jih pečeš, manj bodo v notranjosti mehki. Predlagam pa, da jih pečeš 40 minut, nato pustiš 10 minut počivati v pekaču, nato pa do konca ohladiš na rešetki.
Brownije lahko pred postrežbo potreseš z malo sladkorja v prahu.
Obožujem te brownije in vem, da jih boš tudi ti! Samo poglej si jih, no! Mmm …
PrintRazkošni čokoladni browniji s suhimi slivami
- Total Time: 50 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
To je recept za najbolj prefinjene čokoladne brownije na svetu! Bogato čokoladno osnovo odlično dopolnjujejo naravno sladke suhe slive, ki se s čokolado fantastično ujemajo. Dodaš lahko tudi mandlje ali katere koli druge oreščke. So ravno prav sočni – ne preveč mehki in tudi ne preveč biskvitasti – in popolnoma neubranljivi.
Ingredients
80 g rjavega sladkorja
4 jajca
60 g masla
65 g grškega jogurta
180 g temne čokolade z vsaj 60% kakavovimi delci
1 žlička vanilijevega ekstrakta
60 g (polnozrnate pirine) moke
1 ščepec soli
približno 20 suhih sliv
50 g mandljev ali katerih drugih oreščkov (neobvezno)
50 g čokoladnih kapljic (neobvezno)
sladkor v prahu ob postežbi (neobvezno)
Instructions
- Pečica: Pekač dimenzij približno 22×14 cm obloži s papirjem za peko ter segrej pečico na 150°C.
- Čokolada: Čokolado in maslo stopi v posodi nad vodno kopeljo – posodo s čokolado postavi na kozico z vrelo vodo. Pazi, da se posoda s čokolado ne dotika vode v kozici! Mešaj toliko časa, da se čokolada in maslo stopita in da dobiš svilnato zmes. Pusti nekaj minut, da se malenkost ohladi.
- Jajca: V posodi jajca in sladkor zmešaj v puhasto zmes. Dodaj vanilijev ekstrakt in premešaj.
- Masa: V jajčno zmes vlij stopljeno čokoladno zmes in dobro premešaj. V zmes dobro umešaj še grški jogurt. Potem pa počasi in nežno umešaj še presejeno moko in sol.
- Dodatki: V maso nežno umešaj še večino nakockanih sliv ter po želji še oreščke in čokoladne kapljice ter nežno premešaj.
- Okraševanje in peka: V pekač, obložen s papirjem za peko, prelij maso. Po vrhu razporedi še preostale suhe slive. Peci približno 40 minut v pečici, ogreti na 150°C. Po 30-ih minutah preveri, če je pecivo pečeno – vanj potisni zobotrebec, če je še zelo obložen z maso, brownije peci še nekaj minut, približno 10 minut. Browniji so po mojem okusu še malenkost vlažni, torej ne pečeni popolnoma. Če želiš, da so bolj biskvitasti, jih peci še dlje.
- Ohlajanje: Pečene brownije vzemi in pečice in jih najprej pusti počivati v pekaču še 10 minut. Nato jih s pomočjo papirja za peko previdno vzemi iz pekača in pusti, da se ohladijo. Z ohlajanjem bodo postali vedno bolj čvrsti, vendar bodo tudi popolnoma hladni še vedno čudovito sočni.
- Postrežba: Ohlajene brownije postrezi okrašene še z malo sladkorja v prahu.
Notes
Moj pekač je dimenzij 22×14 cm. Če uporabiš večjega, bo čas peke krajši. Le uporabi zobotrebec in preverjaj, kot zapisano pod navodila za pripravo.
Uporabi čokolado za peko in kuhanje z najmanj 60% kakavovih delcev.
Browniji so super tudi čisto sami brez dodatkov, vendarle pa predlagam uporabo suhih sliv ter oreščkov, dodatne čokoladne kapljice pa tudi čisto nič ne škodijo.
Če ti tekstura suhih sliv nikakor ni všeč – sicer med peko postanejo čudovito mehke – jih lahko tudi zmiksaš in umešaš v maso pred peko. Ali pa jih izpusti – ampak to bi bila velika škoda.
Browniji se obdržijo več dni v neprodušno zaprti posodi v hladilniku, ampak dvomim, da ti bodo ostali. Ohlajene lahko tudi zamrzneš in nato na sobni temperaturi odmrzneš.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 40 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v januarju 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
hvala za idejo in recept brovnijv s slivami,
..je edino pecivo kterega sem dobila zeleno luc za peko …
vse dobro in se naprej veliko kreativnosti …
Hvala, Branka za komentar in lepe želje. 🙂
ojla!
kaj pa če nimaš jogurta? kaj naj dam notr namesto tega? kakšna ideja: najlepša hvala že vnaprej 🙂
<3
Hmmm, najboljši bi bil prav jogurt. Nimaš sploh nobenega jogurta? Mogoče mogoče bi bila ok kisla smetana, ampak ker nisem poskusila, ti ne morem zagotoviti uspeha. 🙂