Marmorni kolač je ena najboljših sladic na svetu. Je mehak, ravno prav sladek in če ga obogatiš še s čokoladno glazuro, popolna neubranljiv. Ker dolgo časa ostane mehak, ga lahko pripraviš tudi le zase in v njem uživaš ves teden. Lahko ga pa tudi zamrzneš.
Življenja brez čudovitih sladic ne bi bilo vredno živeti. Prav je, da skrbimo za zdravo prehranjevanje z veliko zelenjave, nekaj sadja, polnozrnatimi žitaricami, vlakninami in malo mesa, prav je pa tudi, da se vsaj enkrat na teden (tudi dvakrat je še ok, če je sladica kot samostojen obrok) privoščimo res dobro sladico. Tako polno čokolade, ki je ravno prav sladka in te pocrklja po želodčku in še bolj pomembno, po duši. Čokolada je zakon!
Marmorni kolač je čisto premalo spoštovan in mislim, da je čudovit. Jem ga približno enkrat na leto in pravzaprav nimam pojma, zakaj, ker je priprava res enostavna. In s čokoladno glazuro je ta sladica popolno razvajajanje brbončič. Ker ostane mehak več dni, ga lahko pripraviš tudi vnaprej, oziroma dan, preden ga postrežeš. Ko se ohladi ga lahko tudi narežeš, položiš na širok krožnik ali pladenj, položiš v skrinjo in ko se zamrzne, preneseš v vrečko in imaš na razpolago več mesecev, saj se čisto lepo odmrzne.
Preden pogledava, kako pripraviš marmorni kolač, pa še nekaj luštnih čokoladnih sladic:
- Najboljša čokoladna mascarpone tortica brez moke
- Pečeni krofi s čokolado
- Vroča čokolada z arašidovim maslom
- Enostavna čokoladna mousse torta
- Božansko jogurtovo pecivo s svilnato čokoladno glazuro
Še več idej za sladko razvajanje pa najdi pod oznako Sladice.
Priprava kolača z glazuro je zabavna in enostavna. Za kolač potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Najprej skupaj zmešaš mokre sestavine in zmešane razdeliš na pol. Tudi suhe sestavine zmešaš skupaj in razdeliš na pol, s to razliko, da eni polovici odstraniš 25 g, ki jih položiš v drugo, v prvo pa daš ravno toliko kakava. Bistvo je, da je v obeh zmeseh enaka količina suhih sestavin.
V namaščen in pomokan pekač zliješ najprej svetlo zmes, nato pa previdno še temno in nežno premešaš. Nato pa pekač postaviš v pečico in spečeš.
Ko se kolač speče in ohladi, pripraviš še glazuro.
S svilnato glazuro preliješ kolač in počakaš, da se glazura na kolaču v hladilniku strdi.
Nato pa kolač narežeš in užiiiiivaš.

Marmorni kolač s čokoladno glazuro
- Total Time: 45 minut
- Yield: za približno 12 rezin
Description
Marmorni kolač je ena najboljših sladic na svetu. Je mehak, ravno prav sladek in če ga obogatiš še s čokoladno glazuro, popolna neubranljiv. Ker dolgo časa ostane mehak, ga lahko pripraviš tudi le zase in v njem uživaš ves teden. Lahko ga pa tudi zamrzneš.
Ingredients
Sestavine za kolač:
- 250 ml olja
- 200 g sladkorja
- 1 dcl mleka
- 4 jajca
- 1 žlička vanilijeve esence
- 300 g moke
- 2 zvrhani žlički pecilnega praška
- 25 g kakava
- 1 limona
Sestavine za glazuro:
- 200 g temne čokolade za kuhanje
- 200 g sladke smetane
Instructions
- Mokre sestavine: Skupaj zmiksaj olje, sladkor, mleko, jajce in vanilijevo esenco. Dobljeno zmes razdeli na polovico.
- Suhe sestavine: V ločeni posodo skupaj zmešaj moko in pecilni prašek.
- Vanilijeva in čokoladna zmes: Suhe sestavine razdeli na pol, vendar eni polovici odvzemi 25 g (ki jo daj v drugo polovico) in v prvo dodaj 25 g kakava – tako poskrbiš, da sta obe zmesi sestavljeni iz enake količine mokrih in suhih sestavin. V čokoladno zmes nato naribaj še limonino lupinico.
- Sestavljanje kolača in peka: Pekač (približno 28 x 11 cm) namasti z oljem in potresi z moko – tako se kolač ne bo oprijel pekača. V pekač najprej zlij vanilijevo zmes, nato pa previdno še čokoladno zmes. Z nožem nato čokoladno zmes previdno in na hitro delno umešaj v vanilijevo zmes. Pekač postavi v pečico, ogreto na 180˘C in peci približno 30 minut.
- Ohladi: Če je kolač pečen, preveri tako, da vanj vtakni zobotrebec. Če je ta čist, je kolač pečen, sicer peci še nekaj minut. Pečen kolač vzemi iz pečice, ga pusti ohlajati kar v pekaču 5 minut, nato pa ga prekucni ven na rešetko in pusti, da se popolnoma ohladi.
- Glazura: Čokolado sesekljaj. Sladko smetano zavri – naj le zavre in naj se ne kuha. Nato sladko smetano odstavi s štedilnika, vanjo stresi čokolado in pusti počivati 15 minut – poskrbi, da bo čokolada potunkana v smetani. Nato smetano in čokolado dobro premešaj, da se naredi svilnata zmes, nato pa pusti počivati 15 minut.
- Okraševanje: Preden kolač preliješ z glazuro, ga lahko za 5 minut postaviš v hladilnik, saj se bo tako glazura bolj oprijela kolača in ne bo tako hitro spolzela z njega. Kolač postavi na rešetko, prelij s čokoladno glazuro in pusti počivati 5 minut, nato pa prenesi v hladilnik, da se glazura strdi. Vso čokolado, ki je spolzela s kolača, seveda vestno pojej kar z žlico!
- Postrezi: Kolač z glazuro nareži in postrezi. Nenarezan te bo počakal v hladilniku nekaj dni, lahko ga pa tudi narežeš in zamrzneš in v njem uživaš postopoma več mesecev.
Notes
Uporabiš lahko tudi rjav sladkor.
Če uporabiš polnozrnato moko, v zmes dodaj 2-4 žlice mleka več.
Za glazuro uporabi temno ali mlečno čokolado. Pri temni čokoladi je razmerje čokolade in smetane 1:1, pri mlečni pa naj bo 3/4 čokolade in 1/4 sladke smetane.
Kolač je odličen tudi brez glazure.
Če kolač želiš zamrzniti, ga narezanega na rezine in razporejenega na krožniku ali pekaču postavi v skrinjo. Ko se zamrzne, rezine prenesi v vrečko in počasi uporabljaj. Odtajaj ga na sobni temperaturi.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v oktobru 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: