Pečeni krofi s čokolado

0 comments

Ti krofi so popolni za pusta ali pa, ker so pripravljeni v pol ure in brez litrov olja, na kar čisto navaden dan. So mehki in čudovito lahki, zaradi čokoladnega obliva pa neustavljivo privlačni. Okrasi jih s čimer koli, vendar s čokoladni ostružki ne moreš zgrešiti. Če pekača za ameriške krofe nimaš, isti recept uporabi za pripravo mafinov.

Nekaj mesecev nazaj sem si zaželela krofov. In to ne katerih koli krofov. Tistih iz Dunkin’ Donutsa na Dunaju. Najbrž sem si v veliki meri zaželela izleta nekam ven, iz Ljubljane, iz Slovenije, saj greva vedno na selekcijo krofov, ko se na Dunaj odpraviva na koncert. Ah, časi koncertov. Kje je že/še to!

V Dunkin’ Donuts nudijo veliko različnih krofov, eni so polnjeni, drugi polnjeni in glazirani, drugi spet čisto klasični. Vedno pa majhni, nič kaj zelo mastni in tako dobri! Koliko sladkorja vsebujejo, na Dunaju ne štejeva. Takrat se uživa.

Pa sem si torej rekla, pa si pripravi krofe kar sama doma. Tiste klasične krofe sem takoj izločila, ker kdo pa ima čas pacati z oljem in čakati sto let na vzhajanje? Pripravila bom take pečene. In si za to kupila pravi pekač za ameriške krofe, ker jih bom pripravila večkrat, pa se splača. In obljubo sama sebi sem že velikokrat izpolnila. Namesto, da bi se te dni lotevala priprave šestih majhnih mafinov (za večerjo, ker sladice vedno jem kot samostojen obrok), pripravim šest majhnih krofov. In se izživljam s posipi in oblivi. Oh, kako je priprava sladic zabavna, če se resnično ukvarjaš le z eno komponento sladice, oblivom torej!

Te krofe seveda pripravi v času pusta, lahko pa jih v pol ure pripraviš kar na vsak čisto navaden dan. Vse, kar narediš je, da zmešaš maso, z njo napolniš modelčke za krofe, jih spečeš in nato še obložiš s svojim izbranim oblivom, ali pa poješ kar same. Če slučajno pekača za ameriške krofe (še) nimaš, lahko ta isti recept uporabiš tudi za pripravo mafinov. Jaz sem pekač za ameriške krofe kupila v Peki prodajalni na Rudniku v Ljubljani.

Preden pogledava, kako te slastne krofe pripraviš, še nekaj idej za odlične čokoladne sladice:

Še več idej za pripravo sladic pa najdi pod oznako Sladice.

Priprava teh pečenih ameriških krofov je nadvse enostavna in hitra, saj so narejeni v pol ure! Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotografiji.

Najprej pripravi ločeno suhe in mokre sestavine, nato jih pa nežno združi.

Zmes prenesi v vrečko za dekoriranje ali pa v navadno vrečko in ji odreži rob. Zmes prenesi v dobro namaščen pekač in jih peci približno 12 minut.

 

Pripravi še vse za obliv in okras. Vse sestavine za obliv stopi v svilnat obliv in vanj pomoči krofe. Okrasi jih s čokoladnimi ostružki ali pa čisto po svoje.

Kakšni krasotci so to! In čisto nič mastni! In nič težki! In tako čokoladni! Mmmm.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pečeni krofi s čokolado


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 22 minut + ohlajanje
 • Yield: za 12 majhnih krofov 1x

Description

Ti krofi so popolni za pusta ali pa, ker so pripravljeni v pol ure in brez litrov olja, na kar čisto navaden dan. So mehki in čudovito lahki, zaradi čokoladnega obliva pa neustavljivo privlačni. Okrasi jih s čimer koli, vendar s čokoladni ostružki ne moreš zgrešiti. Če pekača za ameriške krofe nimaš, isti recept uporabi za pripravo mafinov.


Ingredients

Scale

Sestavine za krofe:

 • 1 jajce
 • 1 dcl mleka
 • 90 g grškega jogurta
 • 120 g (polnozrnate) moke
 • 100 g (rjavega) Agragold sladkorja
 • 1 žlička vanilijeve esence
 • 1 žlica pecilnega praška
 • 1/2 žličke sode bikarbone
 • 1/4 žličke soli
 • 2 žlici olja + za namastitev pekača

Sestavine za obliv:

 • 80 g (temne) čokolade + za okras
 • 2 žlice sladke smetane
 • 20 g masla
 • 1 žlička vanilijeve esece
 • 1/2 žličke instant kave (neobvezno)

Instructions

 1. Segrej pečico: Pečico segrej na 175°C.
 2. Suhe sestavine: V eni skledi skupaj zmešaj moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
 3. Mokre sestavine: V drugi skledi skupaj zmešaj jajce, mleko, olje, vanilijevo esenco, jogurt in sladkor.
 4. Zmes: Suhe sestavine stresi v mokre in nežno premešaj, da se sestavine spojino. Ne mešaj predolgo.
 5. Speci: Dobro naolji pekač za krofe in v odprtine daj maso. Peci jih približno 12 minut, oz. toliko, da zobotrebec, ki ga potisneš v krofe, ven pride čist. Pusti, da se najprej pet minut hladijo v pekaču, nato pa jih stresi ven in do konca ohladi na rešetki. Ker so majhni, se bodo ohladili zelo hitro.
 6. Obliv: Vse sestavine za obliv daj v skledo, to pa postavi nad vodno kopel – v kozico daj nekaj vode, nato pa to segrevaj, skledo pa postavi na kozico, a naj se vode skleda ne dotika. Sestavine pusti nad kozico, da se vse dobro stopijo, nato pa jih z metlico dobro zmešaj v svilnato kremo.
 7. Okrašuj! Ohlajene krofe pomoči v čokoladni obliv, jih postavi na rešetko in potresi s čokoladnimi ostružki ali pa z okrasom po želji. Pusti, da se obliv shladi in malenkost strdi.
 8. Čokoladni ostružki: Te dobiš tako, da z večjim nožem potegneš po tablici čokolade. Tukaj si poglej video!

Notes

Recept pripravi tudi, če nimaš modelčka za ameriške krofe. Maso prenesi v pekač za mafine, jih speci in nato ohlajene oblij s čokoladnim oblikov ali pa mafine v obliv enostavno potunkaj, nato pa okrasi z ostružki.

Uporabi polnozrnato ali navadno moko.

Namesto rjavega sladkorja lahko uporabiš tudi belega, a da rjavi vseeno bolj poln okus.

Za obliv uporabi temno ali mlečno čokolado. Krofe okrasi s čimer koli, lahko jih tudi le obliješ s čokolado ali pa poješ same.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 12 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.