Vroča čokolada z arašidovim maslom

0 comments

Ta vroča čokolada te bo začarala! Je čudovito svilnata, odličnega, a ne premočnega čokoladnega okusa in tako zelo lepo diši. Priprava je super enostavna, le zmečeš stvari skupaj in segreješ. Lahko jo okrasiš še z nekaj stepene smetane in pistacijami, čokoladnimi mrvicami ali čokoladnim posipom ali pa popiješ kar samo.

Poleg kakava, ki mi je najljubša topla pijača, rada pijem tudi čaj. Kave namreč ne pijem. V mrzlih mesecih grem rada tudi ven na toplo čokolado. Ker letos za zdaj te možnosti nimam, sem jo začela pripravljati doma. Ni mi do vmešavanje ne-vem-kakšnih mešanic v mleko, zato mi ni preostalo drugega, kot da dobro vročo čokolado pripravim doma. Po možnosti podobno tisti, ki jo lahko sicer naročim v Cacao. No, to željo je imel predvsem Domen, ki obožuje vročo čokolado z arašidovim maslom.

Malo sem pobrskala naokoli in se naučila, da je priprava vroče čokolade z nule lahko pravi mali znanstveni podvig: “Ne dodajaj tega in tega v toplo mleko. Zmešaj to in to vnaprej. Pazi, da ne bo preveč zavrelo. Mešaj, da se stopijo grudice.” In tako naprej. Takega recepta res ne potrebuješ. In ker sem si res zaželela vroče čokolade, ki je čudovito svilnata in ni le nek na silo zgoščen kakav, sem brskala naprej. In testirala. Vem, da razumeš, kako težko je bilo.

Pa sem ugotovila, da je vroča čokolada, skuhana s kokosovim mlekom (ali sladko smetano!), božanska! Ko se kokosovo mleko kuha, se lepo gosti, če mu dodaš super odlične sestavine, pa je naravnost božanski. Če ti je všeč okus arašidovega masla, v vročo čokolado vmešaj tudi tega. Če ga ne dodaš preveč, da čudovit okus.

Ne smem pozabit še na dve zadevi. Pri pripravi uporabi kokosovo mleko, ki ga sicer za pripravo curryja, ki se potem pri kuhi zgosti. Če uporabiš kokosovo mleko iz konzerve, tega po odprtju dobro premešaj, saj se v konzervi kokosovo mleko loči na kokosovo smetano in kokosovo vodo. Seveda pa lahko namesto kokosovega mleka uporabiš sladko smetano za stepanje. Uporabi temno čokolado, po želji pa lahko tudi mlečno. A pozor, bolj bo čokolada sladka, manj sladkorja dodaj, da ne bo potem vroča čokolada presladka.

Preden pogledava, kako jo pripraviš, pa še dve luštni topli pijači za pocrkljat se v teh mrzlih mesecih:

Za pripravo vroče čokolade potrebuješ te sestavine. Je še kaj lepšega od sesekljane čokolade?!

V kozico nato dodaj skoraj vse sestavine in zadevo segrej in mešaj, da se čokolada stopi.

Poglej si no to krasoto!

Vroča čokolada je večkrat preizkušeno odlična že kar sama, za okras in še dodatno dozo čarobnosti pa ji dodaj še malo stepene smetane in sesekljane pistacije. Tako je lepa! Sploh, ko se smetana začne topiti v toplo čokolado in se naredi tak marmornati vzorček. Aaaah.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vroča čokolada z arašidovim maslom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 10 minut
 • Yield: za 2 manjši porciji 1x

Description

Ta vroča čokolada te bo začarala! Je čudovito svilnata, odličnega, a ne premočnega čokoladnega okusa in tako zelo lepo diši. Priprava je super enostavna, le zmečeš stvari skupaj in segreješ. Lahko jo okrasiš še z nekaj stepene smetane in pistacijami, čokoladnimi mrvicami ali čokoladnim posipom ali pa popiješ kar samo tako, da vanjo pomakaš svoje najljubše piškote.


Ingredients

Scale

Sestavine za vročo čokolado:

 • 250 ml kokosovega mleka ali sladke smetane
 • približno 1 dcl mleka
 • 60 g (temne) čokolade
 • 40 g arašidovega masla
 • 30 g (rjavega) sladkorja
 • 1 žlica kakava
 • 1 žlička vanilije esence
 • konica noža soli

Sestavine za okras:


Instructions

 1. Začni: V kozico daj kokosovo mleko (ali sladko smetano), mleko, čokolado, arašidovo maslo in sladkor in segrevaj ter ves čas mešaj.
 2. Dokončaj: V svilnato stopljeno vročo čokolado dodaj še kakav, vanilijevo esenco in sol ter še enkrat zmešaj ter čokolado odstavi.
 3. Okrasi: Vročo čokolado, ki se bo z ohlajanjem vedno bolj gostila, prelij v skodelico, jo po želji okrasi s stepeno sladko smetano in pistacijami ter postrezi.

Notes

Navedene sestavine so za majhno šalčko vroče čokolade, saj je zelo bogata.

Pri pripravi uporabi gosto kokosovo mleko. Če uporabiš kokosovo mleko iz konzerve, tega po odprtju dobro premešaj, saj se v konzervi kokosovo mleko loči na kokosovo smetano in kokosovo vodo. Ali pa enostavno uporabi kar sladko smetano za stepanje (seveda nestepeno).

Če želiš, da bo vroča čokolada veganska, dodaj vegansko mleko in okrasi s stepeno kokosovo smetano.

Ta vroča čokolada je fantastična brez okraševanja, seveda pa se pocrkljaj in jo okrasi še z nekaj stepene smetane in pistacijami, čokoladnimi mrvicami ali čokoladnim posipom ali pa jo popij kar samo tako, da vanjo pomakaj svoje najljubše piškote.

Uporabi temno čokolado ali pa mlečno, ampak pozor, bolj bo čokolada sladka, bolj pazi na količino dodanega sladkorja, da ne bo potem vroča čokolada presladka.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 5 minut

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.